vanilla

среда, 27. јун 2012.

Tarka kifli



Hozzávalók:
1 deci tej,1 élesztő,3 kiskanál cukor,1 kiskanál só,2 deci joghurt,1 tojás,8 dkg zsír,60-65 dkg liszt,2 evőkanál kakaó,25 dkg margarin,eurókrém/nutela
Készül:
A langyos tejben föloldjuk a sót és a cukrot majd fölfutatjuk benne az élesztőt.Hozzáadjuk a joghurtot, tojást,zsírt és a lisztet és ketté választjuk az egyik marad fehéren a másikba belegyúrjuk a kakaót,majd jól kidolgozzuk a tésztátés hagyjuk duplájára kelni.Kettéválasztjuk, kinyújtjuk a világos tésztát majd megkenyük olvasztott margarinnal fölcsavarjuk tekercsnek és a tekercset csigának csavarjuk össze.A barna tésztát is kettéválasztjuk kinyújtjuk megkenyük margarinnal tekercsnek csavarjuk és a fehér tészta köré tekerjük.A maradék tésztát is így készítjük el.Hagyjuk 10-15 percet pihenni majd kör alakúra kinyújtjuk és 12 részre vágjuk.Mindegyikre teszünk 1 kiskanál eurókrémet/nutelát föltekerjük és zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk.180 fokos sütőben kisütjük.




недеља, 24. јун 2012.

Zöldbab főzelék

Nem szeretem a zöldbabot úgy mint ahogy anyum és a mamám készítették ecettel és pirospaprikával.Addig kisérleteztem míg így nem készítettem el.Azóta csak e féle képen csinálom.


Hozzávalók:
40 dkg zöldbab,1 fej vöröshagyma,2 gerezd foghagyma,kapor,2 deci tejfel,1-2 evő kanál liszt,só,bors, ételízesítő.
Készül:
A zöldbabot sós kapros víben majdnem készre főzöm.A vöröshagymát apróra vagdosva kevés zsíron megfonyasztok.Hozzáadom az apróra vagdalt foghagymát is kaprot is és beleteszem a leszűrt zöldbabot pár percet így párolom majd fölöntöm vízzel.Forralom együtt pár percet és ízesítem sóval borsal ételízesítővel,majd a tejfölt kikeverem az 1-2 evőkanál lisztel (ez függ menyi vizet adtunk hozzá), mikor összerotyogott akkor leveszük a tűzröl és tálaljuk.



субота, 23. јун 2012.

Sajtos tonhalas rudak

 Különös finom rágcsálni való.Egy korsó sör mellé mecs nézés közben nagyon passzol.


Hozzávalók:
50 dkg leveles tészta,15 dkg tonhalas pástétom,5 dkg vaj,15 dkg sajt,4 evőkanál zsemlemorzsa,2 tojás, 1-1,5 kiskanál pirospaprika,bors.
Készül:
A leveles tésztát kettéválasztjuk és kinyújtjuk őket 2 mm  vastagra.Fölolvasztju a vajat és összekeverjük a zsemlemorzsával,pástétommal,reszelt sajttal és 1 tojással.Jól összekeverjük.Rákenyjük az egyik tésztára,a másik tésztát megkenyük tojással megszórjuk pirospaprikával és őrölt borssal.A két tésztát egymásra borítjuk (összeborítjuk a megkenyt oldalakat) majd finoman egymásra nyomkodjuk egy kicsit.Késsel kb.1 cm csíkokat vágunk amit kicsit megsedünk/csavarunk és zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk majd 180 fokos sütőben kisütjük.




среда, 20. јун 2012.

Mákos pite

Finom szaftos kalács minden mák kedvelőnek.


Hozzávalók:
50 dkg réteslap, 2 tojás, 2 deci aludtej,1 deci olaj,15 dkg cukor,15 dkg darált mák,1 sütőpor,60 dkg sárgabarack lekvár,5 dkg porcukor,0,5 deci olaj.
Készül:
Összekeverjük a tojást,aludtejet,olajat,cukrot,darált mákot és a sütőport.Két lapot megszentelünk olajjal és egymása rakjuk.Megkenyük a mákos krém 1/3-val,majd rátesszük a harmadik lapot.Ezt pedig megkenyük 1/3 lekvárral.Fölhajtjuk tekercsnek és zsírpapírral kibélelt tepsibe rakjuk.Így készítjük el a többi rudakat is.
Pirosra sütjük,és megszórjuk porcukorral.






четвртак, 14. јун 2012.

Zserbó golyó

A harmadik forduló háziasszonya Troll a konyhámban.Nekem Nassoló naplopó jutott.A blogját átlapoztam az elejétöl kezdve nagyon sok minden szép van nálla.Jártam én már nálla másskor is sőt még a télben el is készítettem a zserbó golyót csak nem tettem még föl az oldalamra.Most mivel nagyon de nagyon nagy zűrzavarban vagyunk (2 hét múlva költözünk másik városba de fejezzük a sulit is,csomagolnunk köl meg meszelni na meg még sok minden) így mikor megláttam a receptet eszembe jutott hogy ezt én tőle mentettem el.Így most eljőtt az ideje hogy közzétegyem.
Nagyon finom tényleg zserbó íze van de golyó formájában kapós is volt nagyon.Én csak egy picit változtattam rajta vagyis adtam hozzá.


Hozzávalók:
15 dkg darált dió,5 dkg cukor,2 evőkanál sárgabarack lekvár,15 dkg aszalt sárgabarack.
15 dkg étcsoki,1-2 evőkanál étolaj.
Készül:
A diót ledaraáljuk az aszalt sárgabarackot pedig apróra vágdaljuk összekeverjük a cukorral és a lekvárral (anyi lekvárt adni hozzá hogy formálni tudjuk).Összegyúrtam és hűtőszekrénybe tettem hogy egy kicsit megdermedjen. Golyókat formálunk belőle és olvasztott csokiba mártjuk.







петак, 8. јун 2012.

Lekváros burgonyás kifli

Kicsit mássab ízű mint a klaszikus kifli de puhább és finom is nagyon.


Hozzávalók:
30 dkg főt burgonya,7 dkg vaj,15 dkg cukor,1 tojás,1 sütőpor,40 dkg liszt.
lekvár,tojás
Készül:
A forró főt burgonyát áttörjük és hozzáadjuk a vajat,mikor elolvad akkor beletesszük a cukrot és a tojást is.A sütőporos lisztel összegyúrjuk.15 percet pihentetjük 2 részre osztjuk.Kinyújtjuk kör alakúra és 8 részre osztjuk,mindegyikre egy-egy kiskanál lekvárt teszünk és fölcsvarjuk.Megkenyük tojással és 180 fokos sütőben kisütjük.





четвртак, 7. јун 2012.

Tükör tojásos rizs

Van egy receptes könyvem a Magyar Szó kiadása Négy évszak címmel és ezt sűrűn lapozom.Nagyon sok egyszerű olyan hétköznapra való recep van benne.Még nagylány voltam mikor megvettem akkor nem hogy nem főztem de nem is érdekelt de ez a könyv valahogy nagyon megfogott.
 

Potrebno je:
25 dkg darált hús,5 dkg füstölt szalonna,1 póréhagyma,1 paprika,só,bors,1 gerezd foghagyma,1 nagyobb sárgarépa,30 dkg rizs,1 leveskocka,6 tojás,petrezselyem.
Készül:
A szalonnát apróra vágjuk és zsírjára sütjük.Majd hozzáadjuk a fölkarikázott póréhagymát.Megfonyasztjuk és beleteszük az apróra vágott paprikát és foghagymát,lereszelt sárgarépát,darált húst sózzuk és borsozzuk,majd adunk hozzá egy kevés vizet.A rizst megmossuk és a leveskockával majdnem készre főzzük.Összekeverjük a készre főzött hússal.Hozzáadunk apróra vagdalt petrezselymet.Kikent tepsibe símítjuk,levesszedővel 6 bemélyedést csinálunk.Ezekbe mindegyikbe egy-egy tojást teszünk.Sütőben addig sütjük míg a tojás megsül.




среда, 6. јун 2012.

Vajas cukros lepény

Olyan egyszerű de nagyon finom lepény.Nem sok kell hozzá és gyorsan el is készíthető.


Hozzávalók:
4 deci tej,2 dkg élesztő,2 evőkanál cukor,1 csapott kiskanál só,2 evőkanál zsír,65-70 dkg liszt.
15 dkg vaj,13 dkg cukor,2 vaníliás cukor.
Készül:
Fölfutatjuk a cukros-sós tejben az élesztőt,majd hozzáadjuk a zsírt és a liszt hozzáadásával jól kidolgozzuk.Lefedjük öntapadós fóliával maj hűtőszekrényben egy éjszakát kelesztjük.Másnap tepsi nagyságúra kinyújtjuk.Kikent Tepsibe tesszük és a szélétöl 1-1,5 cm az újunkal lenyomkodjuk a tésztát hogy peremet csináljunk.Fölolvasztjuk a vajat és ezt rálocsolyuk a tésztára majd megszórjuk a cukor és vaníliás cukor keverékével.180 fokos sütőben kisütjük.A széle szép piros de a közepén még folyós a vaj-cukor nem gond hülés közben a tészta magába szívja és maradék pedig megköt.




понедељак, 4. јун 2012.

Burgonya kocka

Finom köret sültek mellé.Kívülröl ropogós a sajttol belülröl pedig krémes a tejtöl.


Hozzávalók:
80 dkg burgonya,20 dkg sajt,1 vöröshagyma,4 deci tej,2 tojás,8 dkg vaj,só,bors.
Készül:
A burgonyát megtisztítjuk,és lereszelyük.A vöröshagymát apróra vágjuk a vajat fölolvasztjuk. Összekevrjük a burgonyát,tejet,tojást,reszelt sajtot,hagymát,olvasztott vajat és fűszerezzük.Jól összekeverjük.
Vajjal kikent tepsibe öntjük és lefedjük alufóliával.180 fokos sütőben sütjük 45-60 percet majd az alufóliát levéve még 10 percet hogy roppogós legyen a teteje.Fölkockázzuk és tálaljuk.







петак, 1. јун 2012.

Túró-újhagyma saláta

Inkább egy ötlet mint recept mer ehez nem köl nagy tudomány de aki nem halott még erröl a salátátrol most megtudja próbálni.Nekünk nagyon ízlet sűlt hús mellé főleg ha tűzfölött a kertben sütünk húst nagyon passzolnak egymáshoz.


Hozzávalók:
2 csomú újhagyma,túró 20-30 dk túró,tejföl só.
Készül:
Az újhagymát megmossuk és a zöl levelével együtt fölszeletelyük összekeverjük a túróval ha száraz adunk hozzá tejfölt ízlés szerint megsózzuk.(én feta túrót használtam ezt előbb villával összetőrtem és kikevertem tejfölel).