vanilla

уторак, 28. август 2012.

Fürj tojásos kifli

Szeretem ezeket a pici tojásokat olyan jópofák,a kisebbik fiam pedig azzal a pici újaival úgy kereste őket a kifliben élvezet volt nézni ahogy eszik előbb a tojást majd a kiflit.


Hozzávalók:
4 dkg élesztő,1 kiskanál só,1 kiskanál cukor,1 deci tej,15 dkg feta,2 púpos evőkanál tejföl,7 dkg zsír,1 tojás,40 dkg liszt,16 fürj tojás,1 tojás (lekenyni) szezámmag.
Készül:
A deci tejben föloldjuk a sót és a cukrot majd fölfutatjuk benne az élesztőt.A fetát apróra törjük villával majd 2 evőkanál tejfölel pépesre keverjük.Hozzáadjuk a zsírt és a tojást kikeverjük és a felfutatott élesztőhöz adjuk.Hozzáadjuk a lisztet bedagasztju,egy laza puhább tésztánk lesz belőle.Hagyjuk duplájára kelni.Mikor megkelt kettéosztjuk és a két gombócot átgyúrjuk majd 10 percet pihentetjük.Kör alakúra nyújtjuk és 8 részre vágjuk,mindegyikre teszünk egy főt fürj tojást majd fölcsavarjuk kiflinek. Zsírpapirral bélelt tepsibe rakjuk megkenyjük tojással és megszórjuk szezámmaggal.Forró 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.





понедељак, 27. август 2012.

Margarinos kifli

Finom ropogós lesz a kifli kívülröl belül pedig puha selymes.


Hozzávalók:
4 dkg élesztő,4 deci tej,1-1,5 kiskanál só,2 kiskanál cukor,0,5 deci olaj,65 dkg liszt,1 tojás,virsli, szezám,köménymag,25 dkg margarin.
Készül:
A langyos tejben fölölvasztjuk a sót és a cukrot majd fölfutatjuk benne az élesztőt.Hozzáadjuk az olajat és a lisztet majd jól bedagasztjuk.Meleg helyen hagyjuk duplájára kelni.4 részre osztjuk,gombócokat formálunk belőle.Minden gombócot kinyójtunk kör alakúra majd 8 részre vágjuk.Minden részre teszünk egy virsli darabot majd fölcsavarjuk kiflinek.Vastagon kikenünk margarinnal egy nagy tepsit és ebbe rakjuk a kifliket.Minden kifli közé teszünk még egy darab margarint.Megkenyjük tojással és megszórjuk magvakkal.Forró 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.


уторак, 21. август 2012.

Szivacs pite

Tényleg puha lukacsos mint a szivacs.


Hozzávalók:
4 deci aludt tej,2 deci joghurt,2 deci olaj,5 tojás,1 sütőpor,só,50 dkg rétestészta.
Készül:
Összekeverjük a tojásokata az aludtejjel,joghurtal,olajjal,sóval és a sütőporral.2 réteslapot félre teszünk, a többit pedig széttépjük darabokra és a joghurtos keverékhez adjuk (5-6 kanállal félre teszünk ezzel kenyjük meg a tetejét).Egy 24x30 cm tepsit kikenünk olajjal majd beleteszük az egyik lapot beleöntjük a jpghurtos-réteslapos tölteléket és a másik lappal befadjük.Lekenyjük a meghagyott töltelékkel és 180 fokos sütőben megsütjük.





понедељак, 20. август 2012.

Sós sütőtökös kifli

Mikor készítettem a gibenyicát megmaradt egy kevé tök amit nem akartam eldobni így lett a sütőtökös sós kifli és finom lett meg szép narancssárga színű is.


Hozzávalók:
20 dkg reszelt sütőtök,1 deci tej,3 dkg élesztő,45 dkg liszt,1 evőkanál (nem púpos) zsír,1 kiskanál cukor,1-1,5 kiskanál só, 15 dkg vaj,1 tojás,szezám mag,kömény mag.
Készül:
A sütőtököt pici zsíron és pici víz hozzáadásával megdinsztelyük hogy puha legyen.A langyos tejben föloldjuk a cukrot és a sót majd fölfutatjuk benne az élesztőt.Hozzáadjuk a zsírt,a langyos vagy kihült sütőtököt és a lisztet.Jól bedagasztjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.Mikor megkelt 4 részre ösztjuk és minden részt átgyúrunk majd 10-15 perc pihenés után kinyújtjuk kör alakúra és 8 részre vágjuk mindegyik közepébe teszünk egy darabka vajat majd kiflinek fölcsavarjuk.Vajjal kikent tepsibe rakjuk,megkenyjük tojással és megszórjuk szezám és kömény maggal.Forró 180 fokos sütőben megsütjük.




субота, 18. август 2012.

Kroaszán torta

Ez még karácsonyra készült (látszik a dekorációrol) most került sor rá hogy leírjam.


Hozzávalók:
Tészta:5 tojás,5 evőkanál cukor,5 evőkanál liszt,1 evőkanál kakaó,1 sütőpor.
Krém:Csokis krém:5 deci tej,3 evőkanál cukor,2 csokoládés puding,10 dkg vaj.
Vaniliás krém:5 deci tej,3 evőkanál cukor,2 vaniliás puding,10 dkg vaj.
1 nagy csomag 7 days mini kroaszán.
Készül:A tészta hozzávalóibol piskótát sütünk mikor kihült elfelezzük.(így kapunk két kisebb négyzetet).Megfőzzük a pudingokat a tejben a cukorral és mikor kihült hozzáadjuk a kikevert vajat.
Alulra kerül az egyik tészta erre a vaniliás krém majd rárakjuk a kroaszánokat erre kerül a csokis krém (vigyázzunk hogy krém kerülyön a kroaszánok közé is) majd rátesszük a másik tésztát.Dekorálhatjuk tejszínnel is most fondantal vontam be.
Ez egy kisebb torta aki nagyobbat szeretne az duplázon rá.




петак, 17. август 2012.

Grilijázs

Nagyon de nagyon szeretem nem tudom teleenni magam vele.De nekem legjobban a Drágám nagynénije készíti,szerintem senkié sem olyan finom mint az övé.Imádom.


Hozzávalók:
8 tojássárgája,8 evőkanál cukor,25 dkg margarin vagy vaj.
25 dkg cukor,25 dkg vagdalt dió,ostyalap (tortalap)
Készül:
A tojássárgáját a 8 evőkanál cukorrot és a margarint pára fölött megfőzzük. (se sűrűre de se folyósra)
A 25 dkg cukorbol karamelt készítünk a tojásos krémhez adjuk hozzákeverjük a vagdalt diót is majd 2 tortalap közé töltjük.


Kenőmájas túrós pite

Hmm nem mindenapos töltelék de ige jól összeillik.Nekünk bejött.


Hozzávalók:
1 csomag rétestészta,3 tojás,1 sütőpor,75 gr májkrém,2 deci tejföl,20 dkg túró,szezámmag,1 deci olaj,só.
Készül:
Kikeverjük a tojást a tejföllel,túróval,májkrémmel és a sütőporral sózzuk ízlés szerint.3 rétestésztát egymásra rakunk (mindegyiket megszentelyük olajjal) a harmadik lapra rékenyjük a túróskrém 1/3 és fölcsavarjuk.Így készítünk el még 2 rudat a megmaradt hozzávalókbol.Kerek tepsit kikenyünk olajjal s körbe csavarni benne a pitét (ahol az egyik véget ér a másikkal folytatjuk).Megkenyjük a maradék töltelékkel és megszórjuk szezámmagal majd 200 fokos sütőben megsütjük.


четвртак, 16. август 2012.

Tökös pite



Hozzávalók:
5 tojás,50 dkg reszelt tök,15 dkg reszelt sárgrépa,12 dkg liszt,1 deci olaj,15 dkg sajt,1 kisebb fej vöröshagyma,1 gerezd foghagyma,1 sütópor,petrezselyem,só,bors.
Készül:
A reszelt tököt megsózzuk és szűrőbe tesszük hogy kicsöpögjön a leve.Kikeverjük a tojást az olajjal majd hozzáadjuka a sütőporos lisztet (jól kikeverjük) és jól összekeverjük beletesszük a  kicsöpogtetett tököt (még kézzel jól kinyomkodjuk),a reszelt sárgarépát,a reszelt sajtot és a nagyon apróra vagdalt vörös és foghagymát és vágül az apróra vagdalt petrezselymet is sózzuk borsozuk.Majd jól összekeverjük.
Kikenyjük a tepsit olajjal és beleöntjük a tésztát.180 fokos előremelegített sütőben megsütjük.


среда, 15. август 2012.

Török pogácsa

Megtetszett ez a pogácsa a kinézete és megformálása miatt.Nagyon dekoratív és ízre is finom.


 Hozzávalók:
1 deci tej,2 kiskanál cukor,1,5-2 kiskanál só,1 élesztő,1 deci joghurt,2 evőkanál tejföl,1 deci olaj,2 tojássárgája,60 dkg liszt,2 tojásfehérje.
Készül:
A langyos tejben föloldjuk a cukrot és a sót majd fölfutatjuk benne az élesztőt.Hozzáadjuk az olajat,joghurtot,tejfelt,tojássárgáját és a lisztet.Jól bedagasztjuk.Hagyjuk duplájára kelni.Mikor megkelt kinyújtjuk 0,5 cm vastagra és egy közepes fedővel kisszagatjuk (a maradékot összegyúrjuk mig amazokat formályuk ez újbol megpihen) Minden kisszagatott kört hosszúkásra nyújtunk,és bevagdossuk (pizzavágóval) 0,5 széles csíkokra de nem egészen a széléig majd megkenyjük olvasztott vajjal.Oldalrol kezdve fölcsavarjuk,és ezt csigának formályuk.A végeit a csiga alá dugjuk.Zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk megkenyjük tojásfehérjével (enyhén fölverjük) és forró sütőben 180 fokon megsütjük.








уторак, 14. август 2012.

Májas vagdalt

Nagyon szeretem a csibe májat minden féle képpan.


Hozzáavlók: 5 dkg házi füstölt szalonna,40 dkg csirkemáj,1 fej vöröshagyma,1 gerezed foghahyma,2 szelet kenyér,2 főt tojás,2 nyers tojás,petrezselyem,só,bors,tej.
Készül:
A szalonnát apróra vágjuk majd zsírjára sütjük.A csirkemájat ledarályuk és az apróra vagdalt megfonyasztott (amit a szalonna zsíron fonyasztottunk) vörös és foghagymán megpirítjuk .
A (száraz bár másnapos) kenyeret fölkockázzuk és tejbe áztatjuk majd kinyomkodjuk.A főt tojást kockákra vagdossuk.A nyers tojásokat összekeverjük az apróra vagdalt petrezselyemmel (én teszek bele jócskán mivel szeretjük).Összekeverjük a piritott májat,a petrezselymes tojást,az összevágott főt tojásokat,kinyomkodott kenyeret és sózzuk borsozzuk.Sütőpapírral bélelt kenyérsütő tepsibe öntjük és 180 fokon megsütjük.


понедељак, 13. август 2012.

Málnás torta

Ez már egy 2-3 éves fotóim (látszik) ami elkalódott a számítógépben.
 

Hozzávalók:
Tészta:5 tojás,5 evőkanál cukor,5 evőkanál liszt,1 sütőpor.Ezt háromszor mivel három piskóta kell.
Gyümölcskrém:30 dkg fagyasztott málna,3 evőkanál cukor,1 málnás puding.Málna lekvár.
Tejszínes krém:6 deci tej,2 tejszínízű pudingpor,9 evőkanál,20 dkg vaj,250 ml tejszín.
Készül:
(Három lapot sütünk külön-külön mindegyiket így készítem el)
A  tojásokat kettéválasztjuk,a fehérjét kemény habbá verjük,hozzáadjuk a cukrot (tovább keverve a robotgéppel),a tojások sárgáját egyesével,és a sütőporos lisztet.Zsírpapírral bélelt tepsiben kisütjük 180 fokon.Két lapot tálcára téve hagyunk kihülni (levesszök a papírt róla) a harmadikat forrón a zsírpapírral eggyüt fölcsavarjuk így hűtjük ki.
A fölcsavart kihült tekercset kicsavarjuk és megkenyjük málna lekvárral majd visszacsavarjuk tekercsnek és 1 cm széles szeletekre szelyük.
Gyümölcskrém:A málnát a cukorral fölteszük főzni mikor forr hozzáadjuk a pudingport amit kevés vízzel elkevetünk.Ezeket a két lapon egyenletesen elkenyjük.
Tejszínes krém:A tejben a cukorral megfőzzük a krémet mikor kihült hozzáadjuk a kikevert vajat és a fölvert tejszínt.Az alsó lapra (a málnáskrémre) kenyjük a tejszínes krém felét erre a fölszeletelt tekercseket egymás mellé,rá a tejszínes krém másik fele maj ráteszük a másik lapot amit megkenytünk a málnakrémmel úgy hogy a málnás fele kerül a tejszínes krémre.Díszítjük fölvert tejszinnel majd jól lehűtve tálalyuk.





недеља, 12. август 2012.

Keksz

Ezt a kekszet is anyu sokat készítette míg gyerekek voltunk,most az én gyerekeim is annyira szeretik mint én és a hugim.


Hozzávalók:
1 kg liszt,30 dkg cukor,4 tojás,50 dkg margarin vagy vaj,1 sütőpor,1 vaniliás cukor,kakaó.
Készül:
Kikeverjük habosra kézi robotgéppel a margarint,cukrot és a tojást,majd hozzáadajuk a sütőport,vaniliás cukrot és a lisztet.Jól összegyúrjuk kettéválasztjuk és egyik felébe kakaót gyúrunk.
A keksz "pistolyba" tesszük keverve vagy csak kakaós-fehéret tepsibe nyomkodjuk és kisütjük.
(akinek nincs ez a "pisztoly" kilehet nyújtani és kiszagatni)
Mikor ezzel a kekszcsinálóval van a keksz nekem sokkal finomabb mert nem egyenletes hanem van neki hullámos széle és nagyon ropogós.





Spanyol pite

Szeretem ezt az egyszerű finom pitét.Egy pohár joghurt mellé kitűnő vacsora.Régi recept ez már tizenéve kaptam az egyik munkatársnőmtöl azóta sokszor készítetem már.


Hozzávalók:
5 tojás,7 savanyú uborka,7 savanyú paprika,25 dkg párizsi,15 dkg feta,6 deci liszt,3 deci tej,2 deci olaj,1 kiskanál só,bors,origánó,1 sütőpor,origánó,kecsap,sajt.
Készül:
A kézi robotgéppel kikeverjük az egész tojásokat a sóval,borssal és az origánóval.Hozzáadjuk a tejet, olajat és a sütőporos lisztet,kikapcsolyuk a robotgépet.Fakanállal hozzákeverjük a fölkockázott párizsit, feta túrót,savanyú uborkát és paprikát.Kikent kilisztezett tepsibe öntjük majd 180 fokos sütőben kisütjük.
Mikor kisült a tetejét lekenyhetjük kecsappal és megszórhatjuk reszelt sajttal és visszatolyuk a sütőbe csak annyira míg a sajt elolvad (én jobban szeretem nélküle).
Kockákra szeletelyük és fölszolgályuk.



петак, 10. август 2012.

Búzadara galuska

Kerestem az interneten valami levesbevalót (galuska,gombóc,különleges tészta...) és ráfutottam erre a receptre.Mikor elolvastam azt gondoltam hogy na ebböl sem lesz semmi de azért megpróbálom.És olyan finom formás galuskákat lehet szaggatni belőle és finom ízre is nagyon.Nem fog szétfőlni és finom puha is lesz.


Hozzávalók:
80 ml tej,30 gr búzadara,2 gerezd foghagyma,petrezselyemzöldje,csipet só,őrölt bors,szerecsendió, 1 jaje.
Készü:
Forralyuk föl a tejet a sóval és az őrölt borssal,majd főzzük bele a búzadarát.Hozzáadjuk az áttört foghagymát,apróra vagdalt petrezselyemzöldet és a szerecsendiót majd jól összekeverjük.Beletesszük a tojást amit előbb villával kikevertünk és jól összekeverjük.Hagyjuk egy kicsit hülni és 2 kiskanál segítségével kis galuskákat formálunk.Forrásban lávő levesbe szaggatjuk.


уторак, 7. август 2012.

Darálós keksz

Gyerekorom egyik nagy kedvence.


Hozzávalók:
1 kg liszt,30 dkg zsír,4 tojás,70 dkg cukor,2 deci tejföl,tej,vanilia,kakaó,citrom,cimet...
Készül:
A lisztet a zsírral eldörzsölyük,hozzáadjuk a tojásokat,cukrot és a tejfölt és anyi tejet adunk hozzá hogy keményebb tésztát kapjunk.Ízesítjük vaniliával,kakaóval,cimettel,citrommal...
Zsírpapírra rakva 180 fokos sütőben kisütjük.


понедељак, 6. август 2012.

Habkönnyű citromos süti

A 4.blogkóstoló háziasszonya Chef Viki.Örülök hogy elejétöl kezdve részt veszek ebben a játékban mert így olyan blogokra is rátalálok akiket eddig nem láttam.Így jutottam el a Családi tűzhelyhez is. Lapozgatva a sok finomabnál finomabb receptek között elsőre megragadt a citromos sütije,végül is mellete döntötem mivel szeretem a citromos sütiket ez pedig olyan vonzó volt számomra.


Hozzávalók:
12 dkg liszt,12 dkg cukor,1 vaniliás cukor,4 tojás,6 evőkanál vaj,1 citrom,1 teáskanál sütőpor,csipet só.
Készül:
A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük.A sárgáját a cukorral,a vaniliás cukorral habosra keverjük majd hozzáadjuk az olvasztott vajat,a citrom reszelt héját és levét,majd a sütőporral kikevert lisztet.Végül finoman összekeverjük a tojásfehérjéböl vert kemény habbal.Kikenünk és kilisztezünk egy kenyérsütőformát és beleöntjük,majd 180 fokos sütőben kisütjük.
Én nem vekni formában hanem van egy kisebb kerámia tálam és abban sütöttem.




недеља, 5. август 2012.

Pásztorpite



Hozzávalók:
2 közepes fej vöröshagyma,2 sárgarépa,5 dkg vaj,2 babérlevél,bors,só,50 dkg darált hús,2 hámozott paradicsom,1 leveskocka,30 dkg zöldborsó.
50 dkg burgonya,1 deci tej,10 dkg vaj,2 tojássárgája
Készül:
A hagymát megfonyasztjuk kevés zsiradékon,hozzáadjuk a fölkarikázott sárgarépát és a babérlevelet majd még pár percig együtt sütjük.Hozzáadjuk a darált húst,a kockára vagdosott hámozott paradicsomot,majd sózzuk,borsozzuk és újbol pár percig sütjük.Fölöntjük vízzel és hozzáadjuk a leveskockát és a borsót.Mártás sűrűre főzzük.
A burgonyát megfőzzük és pürét készítünk belőle a tej,vaj és a tojássárgájával.
Magasfalú tepsibe öntjük a húsos mártást és a tetejére kynjük a burgonyapürét (lehet tortadíszítő zsákkal is rátenni a pürét szebb díszesebb lesz).180 fokos sütőben kisütjuk míg nem kezd pirosodni a teteje.


петак, 3. август 2012.

Képviselő fánk

Apum egyik nagy kedvence ő még a szülinapi torta helyett is inkább képviselőfánkot,vagy hatlapost (magyaricát),zserbót,baklavát... kér.
Na azért én se hagyom ki mert nekem is nagyon smakkol.Azért nekem a lefinomabban anyum készíti így:


Hozzávalók:
Tészta:10 dkg margarin,10 evőkanál víz,10 dkg liszt,4 tojás
Krém:8 tojás,8 evőkanál cukor,8 evőkanál tej,1 vaniliás puding,8 kanál liszt,1 1/2 liter tej,2 vaniliás cukor,
Készül:
Tészta: A margarint a vízzel felforralyuk.Mikor nagyon forr beleszórjuk a lisztet és kevergetés mellett sűrűre főzzük.A tűzröl levéve hozzáadjuk a tojásokat egyesével (mindig mikor hozzáadjuk a tojást jól elkeverjük benne mielőtt a másikat hozzáadnánk).Zsírpapírral bélelt tepsiben kis tojásnagyságú halmokat rakunk és forró sütőben kisütjük.A sütőt 10 percig nem szabad kinyitni.
Krém:
A tojásokat különválasztjuk.A tojássárgáját kikeverjük a cukorral,hozzáadni a tejet és a vanilíás pudingot (az utasítás szerint elkészíteni a pudingot).Ebbe a masszába beletenni a lisztet és ezt mindet megfőzni a tejben (mikor fölforr a tej belefőzzük).A megfőt masszába beletenni a vanilíáscukrot.A tojássfehérjit fölverjük kemény habnak és lassan belekeverjük a forró krémbe.
A kisült kihült fánk tésztákat tortadíszítő csővel kitöltjük,vagy pedig kettévágjuk és megtöltjük.