vanilla

недеља, 30. септембар 2012.

Ambaszádor kocka



Hozzávalók:
Tészta:8 tojás,8 evőkanál cukor,8 evőkanál liszt,2 evőkanál kakaó,1 sütőpor .
Krém:1 liter tej,2 vaniliás puding,5 evőkanál liszt,25 dkg vaj vagy margarin,15 evőkanál cukor,25 dkg zselés cukor.
Csokimáz:10 dkg főzőcsokoládé,3-4 evőkanál olaj.
Készül:
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk a fehérjét kemény habbá verjük hozzáadjuk a cukrot a tojások sárgáját egyessével (állandóan kevrve robotgéppel) majd az összekevert lisztet,kakót és sütőport.
2 nagyobb magasfalú tepsiben kisütjük amit természetesen kibéleltünk zsírpapirral vagy kikentünk és kiliszteztünk.
A krémhez kikeverjük a pudingport a cukorral és a liszttel és kevés tejjel.A maradék tejet fölforralyuk és belefőzzük a puding keveréket.Sűrűre főzzük.Mikor kihült hozzáadjuk a kikevert vajat vagy margarint és jól összekeverjük majd végül belekeverjük a fölvagdalt zselé cukrot (nem túl apróra).A két lap közé töltjük.
A csokoládát megolvasztjuk az olajjal és a tetejére kenjük.




петак, 28. септембар 2012.

Sós rácsos keksz 1.

Még gyerekkoromban hazaérve a sulibol meglátom hogy anyu sütött récsos kekszet megörültem de akkorót csalódtam mikor megkóstoltam mert sós volt nem pedig édes.Na a csalódás gyorsan elmult mivel nagyon finom.


Hozzávalók:
6 joghurtos pohár liszt,1 sütőpor,2 jogurtos pohár olaj,5-6 evőkanál szezámmag,2 kávéskanál só,1 1/2 jogurtos pohár fehér bor.
Készül:
Minden hozzávalót összegyúrunk és forró rácsos sütőben sütjük.
A bor helyett lehet sör is.





четвртак, 27. септембар 2012.

Gyerek palacsinta

Ez inkább egy ötlet mint recept mert mindenki a saját bevált palacsinta recptjét készítheti el.Elveszünk belőle egy bögrényit amihez kakaót keverünk és ezzel "rajzolunk".Sok féle palacsintát lehet így elkészíteni.A gyerekeknek nagyon tetszett.
Műanyag palackba töltöm és "rajzolok" vele a palacsintasütőbe.
Mikor rárajzoltam pár másodperc alatt mikor megszáradt ráöntöm a palacsintatésztát és egyik-másik oldalát megsütöm.
Kad sam crtala na tiganj sacekam par sekundi da se osusi i onda sipam prko kutlacu smese od palacinke i ispecem sa jedne i druge strane.
Ezeket készítettem:



среда, 26. септембар 2012.

Cookies

Nagyon finom szerintem még finomabb mint a bolti és úy korigálhatom ahogy akarom adhatok hozzá diót,mogyorót kevesebb vagy több csokoládét,aszalt gyümölcsöt,fehér csokit...


Hozzávalók:
18 dkg vaj,25 dkg cukor,2 tojás,2 tasak vaniliás cukor,1 csapott kiskanál szódabikarbóna,30 dkg liszt, 20 dkg tejes csokoládé.
Készül:
A vajat kikeverjük a cukorral és a vaniliás cukorral (a vaj 20 percet legyen szobahőmérsékleten). Hozzáadjuk egyenként a tojásokat,majd a lisztel öszekevert szódabikarbónát és vágül az apróra vagdalt tejes csokoládét.
Zsírpapíra kánálal halmokat rakunk amit picit lelapítunk és hűtőszekrénybe tesszük 30 percre.A sütőt előmelegítjük 180 fokra és megsütjük a kekszeket.Hagyjuk a tepsiben kihülni,mivel mikor kisül akkor puha de mikor meghül megkeményedik.





понедељак, 24. септембар 2012.

Májas hús

Családi kedvenc,ha valami ünnepség van gyakran ez az eggyik fő fogás.


Hozzávalók:
1 csirke mellehúsa,50 dkg csirkemáj,1/2 száraz kenyér (25 dkg),0,5-0,7 deci tej,1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 tojás,só,bors,olaj,1 pohár házi tejföl (ha nincs akkor főzőtejszín).
Készül:
A mellehúst fölszeletelyük,sózzuk és borsozzuk majd pár csepp olajon hirtelen megkapatjuk (csak hogy megfehéredjen).Ekkor egy tányéra tesszük és készítjük a májkrémet.A kenyeret (bár másnapos legyen) darabokra tépjük és hideg tejbe áztatjuk hogy ellepje.
A májat ledarályuk, a vöröshagymát apróra vagdossuk és megfonyasztjuk rátesszük a májat és nagyon lassú tűzön sütjük.Mikor kész sózzuk és borsozzuk és hozzáadjuk a tojást.Hozzáadjuk a kinyomkodott kenyeret.
Minden sült hússzeletet vastagon megkenyünk májjal majd srégan a tepsibe rakjuk és leöntjük tejfölel.
180 fokos sütőben addig sütjük míg be nem issza a tejfölt és pirosodni kezd a teteje.


недеља, 23. септембар 2012.

Morzsás csokoládés pite



Hozzávalók:
Tészta:30 dkg liszt,15 dkg szoba hőmérsékletű vaj,4 evőkanál cukor,csipet só,késhegynyi sütőpor,1 vaniliás cukor,1 tojás.
Töltelék:
5 deci tej,2 cokoládés puding,7 dkg főzőcsokoládé,7 evőkanál cukor,8 dkg vaj,5 evőkanál mogyoró (nállam dió)
Készül:
Összekeverjük a lisztet,vaniliás cukrot,sütőport,cukrot,csipetnyi sót,vajat,tojást és összegyúrjuk. Öntapadós fóliába csomagolyuk és hűtőszekrénybe tesszük.
Ez idő alatt megcsinályuk a tölteléket.A csokoládéz összetörjük.Összekeverjük a pudingport és a cukrot és kevés tejjel kikeverjük,a többi tejet fölforralyuk.A tejbe főzzük a pudngot és míg forró hozzáadjuk a csokoládét és a vajat jól kikeverjük majd hagyjuk telyesen kihülni de sűrűn keverjük hogy ne keletkezzen a tetején bőr réteg.A mogyorót apróra vagdalyuk.
A tésztát két részre osztjuk.Az egyik tésztát zsírpapíron kinyújtjuk 24x30 cm nagyságúra tepsibe tesszük majd rákenyjük a csokis krémet.Megszórjuk vagdalt mogyoróval és ráreszelyük a maradék tésztát.180 fokon megsütjük.A kész pitét megszórhatjuk porcukorral vagy meglocsolhatjuk olvasztott csokoládéval.





четвртак, 20. септембар 2012.

Pogácsás csirke

Finom mutatós főétel.


Hozzávalók:
1 60-70 dkg csirkemel,1 póréhagyma,2 sárgarépa,1 zöldség,1 paprika,1 marék borsó,1 liter alaplé,1-2 deci fehérbor,bors,2,5 deci tejszín
Pogácsa:
30 dkg liszt,1 sütőpor,1/2 kiskanál szódabikarbóna,1/2 kiskanál só,zöldségzöldje,bors,8 dkg vaj,kb.175 ml tej.
Készül:
A póréhagymát fölkarikázzuk kevés olajon megfonyasztjuk,hozzáadunk egy kocka vajat a fölkarikázott sárgarépát,zöldséget,az apróra vagdalt paprikát és a borsót.Fölkockázzuk a húst és beletesszük. Fölöntjük alaplével és 30-40 percet rotyogtassuk,beleöntjük a tejszínt.Bekapcsolyuk a sütőt 180 fokra.
A pogácsához összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a sütőporral.Összemorzsályuk a vajjal hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet borsot,majd a langyos tej adagolásával lágyabb rugalmas tésztát kapjunk.Kinyújtjuk 1-1,5 cm vastagra és fánk szaggatóval kiszaggatjuk.
A húst a kerámia tálba öntjük a tetejére srégan rakjuk a pogácsákat és a sütőben pirosra sütjük.
Salátával tálalyuk.




среда, 19. септембар 2012.

Citromos tészta

Egy finom leves után akár főétel is lehet de elmegy egy deszertenk is vagy akár vacsorának is.


Hozzávalók:
25 dkg metélt tészta,1 kiskanál só,5 dkg vaj.
Krém: 2 citrom héja,1 citrom leve,3 tojás,10 dkg vaj,15 dkg cukor,2 vaniliás cukor,5 dl tejföl.
Készül:
A széles metéltet bő olajos víben 3/4 (roppanósra) főzzük.Leszűrjük a vajjal összekeverjük és félre tesszük egy keverőtálba.A citromok héját (de csak a sárga részét) lereszelyük,az egyik citrom levét kicsavarjuk.A tojásokat kettéválasztjuk a fehérjét kemény habbá verjük az 5 dkg cukorral.A tojássárgáját habosra kevrjük a maradék 10 dkg cukorral,vaniliás cukorral,vajjal majd hozzáadjuk a tejfölt és a citrom levét és héját.Összekeverjük a metéltel és óvatosan beleforgatjuk a keményre vert habot is.Kikent zsemlemorzsával meghintett kerámia tálban egyenletesen eligazítjuk és 180 fokos sütőben 40-45 perc alat megsütjük.
 A recept innen.


















понедељак, 17. септембар 2012.

Fehérke

A kedvenc süteményeim az ilyen soklaposak vékony lap vékony krém és így nagyon sok.Másnapra finom puha krémes süti.Hát ki tudna neki nemet mondani!


Hozzávalók:
Tészta:60 dkg liszt,3 tojás,20 dkg cukor,5 dkg zsír,1 sütőpor.
Krém:8 deci tej,3 vaniliás puding,2 vaniliás cukor,20 dkg cukor,10 dkg fehér csokoládé,25 dkg vaj.
Készül:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk majd 7 lapot sütünk belőle 27x34 cm tepsi hátulyán.Csak először kell megkeni és meglisztezni a tepsit 180 fokon sütjük de vigyázzunk hogy világosak maradjanak.
A tejben megfőzzük a pudingot amit kikevertünk a cukorral és a vaniliás cukorral,majd a tűzröl levéve hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét és jól elkevrjük benne.Mikor kihült hozzáadjuk a habosra kevert vajat.
Kitöltjük a lapokat vele.a lapokat és hagyjuk egy éjszakát hogy megpuhulyon.Másnap a tetejét megszórjuk porcukorral és fölszeletelyük.






субота, 15. септембар 2012.

Galatopita görög tejes pite

Nem gondoltam volna hogy pár hozzávalóbol ilyen finom édességet lehet kapni.Gyorsan el is készül a gyerekek meg el voltak ragadtatva.Nekem olyan kohra hasonló és legfinomabb langyossan.


Hozzávalók:
5 bögre tej (1 liter),12,5 dkg vaj,2 vaniliás cukor,1 bögre búzadara,1 bögre cukor,3 tojás.Ízlés szerint lehet lekvár a tetejére.
Készül:
A tejet a vajjal fölforalyuk majd hozzáadjuk a cukrot,a vaniliás cukrot és a búzadarát is.Majd folymatos kevergetés mellett adig főzzük míg be nem sűrűsödik.Tűzröl levéve hagyjuk 5 percet pihenni és hülni.Ez idő alatt robotgéppel kikeverjük az egész tojásokat majd a búzadarához adjuk és összekeverjük. Kivajazott kerámiatálba öntjük és 180 fokon megsütjük kb.45 perc alatt.Kikapcsolyuk a sütőt és a pitét bent hagyjuk még 10 percet pihenni.
Hagyjuk kihülni majd szeletelyük és porcukrossan vagy lekvárral tálalyuk.
Én nem nagyon ugrálok a porcukorért ezért nem szórtam meg a lekvárt meg nem kívántam mellé. Nem birtuk megvárni míg telyesen kihül ezért már langyossan nekimentünk nem lehet akkor még nagyon szép szeleteket vágni belőle de nekem finomabb.



Sonkás tormás csiga

Ez olyan husvéti maradék újrahasznosítása de el lehet bármikor készíteni.


Hozzávalók:
Tészta:4 dkg élesztő,50-55 dkg liszt,1 deci langyos tej,2 deci tejföl,1 evőkanál zsír,1 kiskanál cukor,2 kiskanál só.Lekenyni:1 tojás,szezámmag.
Töltelék:2 deci tejföl,3-4 evőkanál torma (kész eltett torma),3-4 főt tojás,30 dkg sonka,2 darab újhagyma.
Készül:
A langyos tejben föloldjuk a cukrot és fölfutatjuk benne az élesztőt.Hozzáadjuk a zsírt,tejfölt,lisztet és a sót.Jól összegyúrjuk és meleg helyen diplájára kelesztjük.Mikor megkelt fél centi vastagra kinyújtjuk és megkenjük a tejföl és torma keverékével majd megszórjuk vékonyra vagdosott sonkával,újhagymával és fölkarikázott tojással.Fölcsavarjuk tekercsnek majd azt csigának.Hagyjuk pihenni 15-20 percet zsírpapirral bélelt tepsiben addig a sütő is bemelegszik 180 fokra.Lekenyjük tojással és megszórjuk szezámmaggal majd szép pirosra sütjük.






петак, 14. септембар 2012.

Barackos leveles tészta

Mikor a Levelestészta fonatot készítettem a maradék leveles tésztát pedig kekszel és őszibarack kompótal töltöttem meg.Itt most pontos receptet nem tudok adni mert nem mértem.


Hozzávalók:
25 dkg leveles tészta,20 dkg darált keksz (én plazmát használok),cukor ízés szerint,1 tojás,őszibarack kompót,1 tojás a tetejére.
Készül:
A leveles tésztát kinyújtjuk a darált kekszet összekeverjük a kompót levével pépes állaga legyen (de vigyázzunk mert megy még bele a tojás is) megkóstolyuk és izlés szerint adunk hozzá cukrot.A leveles tészta közepére tesszük és a fél barackokat rárakjuk.És oldalt srégan bevagdossuk majd összefonyjuk a tetejét.Úgymint itt.Lekenyjük egy tojással.Forró 180 fokos sütőben pirosra sütjük.






Betyár tojás

Egy gyors nyári ébéd valami bolond napon vagy jó kis vacsora.


Hozzávalók:
3 evőkanál olaj,1 fej vöröshagyma,2 nagyobb paradicsom,3 paprika,1 deci paradicsomlé,só,bors, 4-6tojás.
Készül:
Az olajon megfonyasztjuk az apróra vagdalt hagymát.A paprikát kockára szeletelyük majd a hagymával pirítjuk 5 percet.A paradicsomnak lehúzzuk a héját és fölszeletelyük majd a paprikához adjuk,sózzuk borsozzuk és hozzáadjuk a paradicsomlevét és 10 percig főzzük.A végén beletesszük az egyész tojásokat és nem keverjük hagyjuk hogy megfőjön benne.Aki szereti az lágyabra aki pedig nem az keményre főzi.






четвртак, 13. септембар 2012.

Hortobágyi húsos palacsinta



Hozzávalók:
Sós palacsinta:8 liszt,csipet só,1 tojás,kb.2 deci tej.
20 dkg csirkemel,1 kisebb fej vöröshagyma,1 kisebb paradicsom,fél paprika,só,bors,pirosparika,tejföl.
Készül:
A palacsinta hozzávalóit összekevrjük és hagyjuk pihenni fél órát.Majd kisütjük őket.
A hagymát apróra vagdossuk és kevés olajon megfonysztjuk.Hozzáadjuk a fölszeletelt hústpirítjuk mikor megfehéredett beletesszük a meghámozott paradicsomot és a fél paprikát.Sózzuk,borsozzuk és hozzáadjuk a pirospaprikát.Fedő alatt lassú tűzön párolyuk ha köl az elpárolgott vizet pótolyuk.Mikor megfőt a hús kiszedjük és kevés lével ledarályuk vagy pedig nagyon apróra vágjuk.Az ételt behabarjuk 2-3 evőkanál tejföl és liszt keverékével.
A ledarált hús kenhető állagú kell hogy legyen.
A palacsintákat megtöltjük a töltelékkel majd a széleit behajtva föltekerjük (mint a töltött káposztát) majd tűzálló tálba rakva megöntözzük a maradék tejfölös paprikás mártással,és 200 fokon 10 percig átfórósítjuk.
A recept innen.




среда, 12. септембар 2012.

Légó földiepres torta

Ez volt a kisfiam szülnapi tortája még februárban.Nagyon tetszett neki és a gyerekek is a szülinapon nagyon elvoltak a tortával.Az ő kivánsága az volt hogy földiepres torta legyen,a dekoráció meg az én óhajom volt mivel nagyon szert légózni és elvolt ragadtatva vele.


Hozzávalók:
Tészta:3x5 tojásos piskóta.
1.Krém:30 dkg fagyasztott földieper,2 deci víz,3 evőkanál cukor,1 földiepres puding.
2.Krém:1 liter tej,3 tejszínizű pudingpor,10 evőkanál cukor,25 dkg vaj,10 dkg vagdalt fehér csoki,2,5 deci tejszín.
Készül:
3x5 tojásos piskótát sütünk.Mindég így készítem a piskotát mint ennél a tortánál is.
Az 1.Krémhez a földiepret a vizzel és a cukorral fölforyuk majd a pudingot pici vízzel kikevere belefőzzük.Mind a 3 piskótalapot meglocsolyuk1-1 deci tejjel.A forró földiepres krémet 2 lapon egyenletesen elosztjuk és szétkenyjük rajta.
A 2.Krémhez az 1 liter tejben megfőzzük a pudingport a cukorral majd hagyjuk kihülni.A hideg krémhez hozzáadjuk a habosra kevert vajat.A tejszínt kemény habbá verjük.
Az első füldiepres lapra rákenyjük a tejszines krém felét magszórjuk vagdalt csokival majd a tejszín felét úgyszintén rákenyjük.Erre a másik földiepres lap és a maradék krémek.A tetejére a harmadik lap kerül.
A dekoráció fondanbol van.Egy síma fehér fondannal van bevonva az egész torta,majd a színessekböl 3x3 és 3x6 cm kockákat vágtam amit vizes ecsettel egyesével ragsztgattam rá.A "pötyök" a kockán pedig szívószíllal lyugatva és úgyszintén egyesével ragasztva rá.
Ez a második fondanos tortám és megvoltam vele elégedve nem profi de az a lényeg hogy az ünnepeltnek nagyon tetszett.




уторак, 11. септембар 2012.

Parmezán pogácsa



Hozzávalók:
3 deci tej,3 kiskanál cukor,1 kiskanál só,4 dkg élesztő,2 evőkanál házi tejföl,1 evőkanál zsír,5 dkg parmezán,65-70 dkg liszt.
1 tojás,5 dkg reszelt sajt.
Készül:
A langyos tejben fölolvasztjuk a cukrot és fölfutatjuk benne az élesztőt.Hozzáadjuk a tejfölt,zsírt,a parmezánt,lisztet és a sót majd jól bedagasztjuk.Hagyjuk 1 órát hogy duplájára kelni.Kinyújtjuk 1 cm vastagra,kiszaggatjuk zsírpapirral bélelt tepsibe rakjuk megkenyjük tojással és megszórjuk reszelet sajtal majd 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.





понедељак, 10. септембар 2012.

Mákos pogácsa

Finom kis gusztusos pogácsák.


Hozzávalók:
7 dkg vaj,50 dkg liszt,1 kiskanál só,1 deci tej,1 kiskanál cukor,4 dkg élesztő,5 dkg mák (nem darált hanem szemes mák),15 dkg kajmak (akinek nincs tejföl),1 tojás+1 tojás a lekenyéshez.
Készül:
A deci tejben fölfutatjuk az élesztőt a cukorral.A vajat eldörzsölyük a lisztel és megsózzuk. Hozzáadjuk a fölfutatott élesztőt,kajmakot,mákot és a tojást.Összegyúrjuk (elég porhanyós),30 percet pihentetjük.Kinyújtjuk 1 újnyi vastagra majd kis pálinkáspohárral (max.3 cm átmérőjű legyen) kiszagatjuk.Megkenyjük tojással és 15-20 perc pihenés után pirosra sütjük.




Húsgombócos leves

Egy finom laktatós leves.


Hozzávalók:
30 dkg darált csirke hús,1 tojás,1 evőkanál liszt,só,bors,1 kiskanál pirospaprika,1 pici fej vöröshagyma, 1 gerezd foghagyma,petrezselyem.
Készül:
Levest készítünk ízlés szerint (csináltam már karfiol és borsólevessel is),mikor félkész a leves beleszagatjuk a gombócokat.
A darált húshoz hozzáadjuk a nagyon apróra vágott vörös és foghagymát,tojást,lisztet,pirospaprikát,az apróra vagdalt petrezselymet masj ízlés szerint sózzuk borsozzuk.Szelíden fordogáló levesbe szaggatjuk kiskanállal majd készre főzzük.







недеља, 09. септембар 2012.

Babapiskótás mézes

Finom kis mutatós süti,csak nekem a lapok kicsit kememényebbek  maradtak,nem akart nagyon megpuhulni.Legközelebb egy picit megkenyem tejjel a lapokat mielőtt kitölteném (csak ógy finoman ecsettel hogy megpuhulyon).A recepet eredete desszert.eu.


Hozzávalók:
Mézes lap:1 tojás,5 dkg vaj,15 dkg porcukor,2 evőkanál méz,5 evőkanál tej,1 evőkanál kakaó,1 sütőpor,
40 dkg liszt.
Krém:5 deci tej,5 evőkanál liszt,20 dkg vaj,20 dkg porcukor,1 vaniliás cukor.
A babapiskótás réteghez:21 db babapiskóta,4 deci meggybefőtt lé,10 dkg főzőcsoki.
Készül:
Mézes lapok:A tojást,vajat,cukrot,mézet és a tejet 2 percig főzzük.A tűzröl levéve hozzáadjuk a lisztet amit összekevertünk a sütőporral és a kakaóval.Tésztává dolgozzuk,majd elfelezzük.Lisztezett deszkán kinyújtjuk a lapokat kb.30x25 cm majd sütőpapíros tepsin megsütjük de óvatossan hogy világos maradjon 180 fokon.
Krém:
A tejet a liszttel kis hőfokon, állandó keverés mellett pépesre főzzük (addig kell főzni míg pépes lesz és nem lesz lisztes ízű).Mikor megfőt hagyjuk kihülni. A vajat, a porcukorral és a vaniliás cukorral habosra keverjük és a kihűlt krémhez adjuk.Egy tányérba öntjük a meggylevet.Az egyik lapot megkenyjük a krém felével,majd a babapiskótákat bele mártjuk egyenként a meggylébe és a krémmel megkenyt lapra rakjuk.Erre jön rá a krém másik fele majd rátesszük a másik lapot is.A csokoládét fölolvasztjuk és a süti tetejére kenyjük,majd hagyjuk egy éjszakát puhulni.Másnap szeletelyük.




петак, 07. септембар 2012.

Rozs kifli

Újabb kifli.


Hozzávalók:
1 deci langyos víz,3 kiskanál cukor,1-1,5 kiskanél só,2 dkg élesztő,1 kiskanál sütőpor,3 deci ásványvíz,1/2 deci olaj,70-75 dkg rozs liszt.
15 dkg májkrém,1 deci tejföl,10 dkg vaj.
Készül:
A deci langyos tejben föloldjuk a cukrot majd fölfutatjuk benne az élesztőt.A 40-50 dkg lisztben elkevrjük a sütőport és a sót,hozzáadjuk a felfutatott élesztőt,ásványvizet,olajat és a többi liszt hozzáadásával jól bedagasztjuk.Meleg helyen kelesztjük egy órát.Átgyurjuk és 4 részre osztjuk,majd hagyjuk pihenni 10 percet.Kör alakúra kinyujtjuk és 8 részre vágjuk.Mindegyiket megkenyjük egy kiskanálnyi krémmel (összekevrjük a májkrémet a tejfölel) majd fölcsavarjuk.A vajjal vastagon kikent tepsibe rakva megkenyjük vízzel megsózzuk és megszórjuk magvakkal,majd forró180 fokos sütőben pirosra sütjük.
Ha akarjuk hogy böjtös legyen akkor kihagyjuk a tölteléket és a vaj helyett margarint használunk.








среда, 05. септембар 2012.

Mi legyen holnap ebéd?

Most nem receptel jövök hanem egy jó ötlettel ami nekem nagyon bevált,és nem tudom elhinni hogy miért nem jutott ez nekem eszembe hanem mástol hallom és ekkor leesik a zseton nállam is.
Nem olyan régen az egyik recept gyűjtő oldalon olvasom a komentárt az egyik receptnél hogy azt az ebédet valaki a jövőheti menü listájára föltette.Na és ekkor puuuf nekem beugrik.
Mikor megkérdem a Drágám hogy mi legyen holnap ebédazt a választ kapom hogy annyi recept közül választjak valamit.Na ekkor gabajodok bele.Mivel már több mint 5 éve recepteket gyüjtök a számítógépben és összejött töb ezer (így igaz) és hiába szépen szétvannak szortírozva a kifliktöl,a főételig a torták a sütik külön...
Így most heti egyszer még iszom a reggeli kávém összeállítom egész hétre a menüt.
És ez olyan jó mert minden nap valami újat készítek a lista kissebedik mert az elkészített dolgot majd fölirom a blogra és nem kell minden nap azon törni a fejem hogy mi legyen holnap ebéd?
Remélem segítettem nektek is.Csak egy egyszerű jó kis ötlet.

A fotó innen

уторак, 04. септембар 2012.

Kresenti

Ez olyan nagymama féle süti,kedves Zoilo receptje amit ő még 1973.-ban írt át anyukájátol úgy hogy elég régi süti.Én imádom a régi recepteket mint a Váncza van nekem is a nagyimtol egy könyv amiben minden recept úgy van hogy vegyél egy marék lisztet,adjál hozzáa anyi vizet hogy ne legyen nagyon puha na de kemény se...és nem panaszkodtak a pontos mércékre.
Szeretem én a habos-babos sütiket is de ezek a régi hagyományos receptek levesznek lábrol.


Hozzávalók:
Tészta:35 dkg puha liszt,20 dkg vaj,15 dkg cukor,1 tojás,2 tojássárgája,1 citrom reszelt héja,csipet só, 2 vaniliás cukor,2 evőkanál rum,15 dkg darált mandula vagy dió,2 tojásfehérje,
Krém:10 dkg főzőcsokoládé,4 dkg vaj.
Készül:
Kikeverjük a vajat a cukorral és a vaniliás cukorral hozzáadjuk a tojást és a tojások sárgáját,citrom héját,rumot és a lisztet.Jól összegyurjuk és hűtőszekrénybe tesszük bár 1 óra hosszára. A tésztábol cseresznye nagyságú labdákat csinálunk majd megmártjuk a villával összetört tojásfehérjébe majd megforgatjuk a darált mandulában vagy dióban.Zsírpapirral bélelt tepsibe rakjuk és 180 fokos sütőben megsütjük kb.20 perc alatt.Gőz fölött fölolvasztjuk a csokoládét a vajjal majd a kihült labdákat összeragasztjuk.





недеља, 02. септембар 2012.

Pizza kifli

Kicsit másabb kifli,mivel a tésztát házi ketsuppal gyúrtam be.


Hozzávalók:
6 deci paradicsomlé,1 pici fej vöröshagyma,2 gerezd foghagyma,őrölt bors,1 paprika,1 babérlevél,friss origánó,bazsalikom,petrezselyem,pici só,pici cukor.
2 dkg élesztő,1 deci oliva olaj,55-60 dkg fekete/barna liszt,1 tojás,25 dkg gépsonka,15 dkg sajt,1 tojás, 10 dkg füstölt szalonna,8 dkg vaj.
Készül:
6 deci paradicsomlé,1 pici fej vöröshagyma,2 gerezd foghagyma,őrölt bors,1 paprika,1 babérlevél,friss origánó,bazsalikom,petrezselyem,pici só,pici cukor.Ezt ketsup sűrűre főzzük (a paprikát,hagymákat, babérlevelet,oregánót...csak az íze vágett teszük bele mikor összefőztük akkor kiveszük belőle) nekem 3 deci lett belőle.Majd langyosra hültjük.Felfutatjuk benne az élesztőt,majd hozzáadjuk az oliva olajat, tojást és a lisztet.Jól bedagasztjuk majd a tálat öntapadós fóliába csavarjuk és hagyjuk egy éjszakát pihenni a hűtőszekrényben.Másnap 3 részre osztjuk és kör alakúra nyujtjuk,8 részre vágjuk majd mindegyikre teszünk egy szelet gépsonkát és egy kocka sajtot majd föltekerjük.8 dkg vajat elkenyünk a tepsibe rárakjuk a kifliket megkenyjük tojással és mindegyikre teszünk 2-3 gyufaszálnyi vastag szalonnát.Forró sütőben 180 fokon pirosra sütjük.





субота, 01. септембар 2012.

Rotyogtatott palacsinta

Palacsinta nálunk nagyon kapós mindenféle képpen de a gyerekek kedvence a nutelaás és a pudingos, én pedig a rotyogtatotat és a lekvárosat kedvelem.


Hozzávalók:
Palacsinta: 2 tojás,csipet só,3-4 kiskanál cukor,40 dkg liszt,3 deci tej,2,5-3 deci ásványvíz.
Töltelék:50 dkg túró,2-3 tasak vanilíás cukor,cukor ízlés szerint,1 tojás,3 deci házi tejföl,2 vaniliás cukor.
Készül:
A palcsinta tésztához a tojást kikeverjük a cukorral és a csipet sóval majd a liszt és tej hozzáadásával csomómentesre keverjük és az ásványvíz hozzáadásával megfelelő sűrűre higítjuk (az ásványvíz menyisége függ a tojások nagyságátol a lisztöl és attol hogy menyire sűrűre szeretjük).Hagyjuk 20-30 percet hogy ályjon.Majd hozzákeverünk 2-3 evőkanál olajat és forró palacsinta sütőben kisütjük őket.A palacsintát mindig így készítem csak ha köll növelek a menyiségen.
A túrót villával jól áttörjü majd hozzáadjuk a vaniliás cukrot és 1-3 evőkanál tejfölt (ez attol függ hogy milyen száraz a túró) hozzáadjuk cukrot kikeverjük és ha köl még megcukrozzuk majd hozzáadunk egy tojást,jól összekevjük.Aki szereti adhat hozzá még reszelt citrom héját,mazsolát.
Minden palacsintát megkenyünk egy jó evőkanál túró töltelékkel fölcsavarjuk és kikent tepsibe rakjuk egymás mellé.A tejfölt kikeverjük a vaniliás cukorral és 1-2 evőkanál cukorral majd a palacsintákat jól bekenyjük vele és forró sütőben összerotyogtatjuk.