vanilla

уторак, 20. новембар 2012.

Ajvár kocka

Már régóta nézegettem ezt a sós sütit és vártam csak a kellő alkalmat amire élkészítsem.
Nagyon mutatós nekem nagyon tetszik.


Hozzávalók:
Spenótos piskóta:4 tojás,4 evőkanál liszt,30 dkg spenót,1 deci tejföl,1 sütőpor,só.
Töltelék:50 dkg tehéntúró,3 evőkanál ajvár,1 gerezd foghagyma.
Palacsinta tekercs:4 sós palacsinta,15 dkg gépsonka,15 dkg reszelt sajt.
Készül:
Spenótos piskóta:A spenótot kevés vízben megfőzzük (1-2 perc) majd leszűrjük és nagyon apróra vágjuk (én szűrőn áttörtem).A tojásokat kettéválasztjuk a fehérjét kemény habbá verjük.A tojássárgáját kikeverjük, hozzáadjuk a kihült áttört spenótot,sót,lisztet,sütőport és a tejfölt jól kikeverjük maj finoman összeforgatjuk a kemény tojásfehérje habbal.Zsírpapírral bélelt tepsibe símítjuk és 180 fokon megsütjük.
A túrót kikeverjük az ajvárral és a nagyon apróra vagdalt foghagymával.
A palacsintára ráteszünk három szelet gépsonkát megszórjuk reszelt sajtal maj fölcsavarjuk.
A megsült kihült spenótoslapot keresztbe kettévágjuk.Megkenyük kicsit kevesebb mint fele krémmel, elosztjuk rajta a palacsintákat egyforma helyet hagyva egymás között (nekem a palacsinta éppen olyan hosszú volt mint amilyen széles a spenótos tészta) és megkenyük a maradékkrémmel vigyázva hogy minden palacsinta közé is jusson krém.Rátesszük a másik spenótos lapot és hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára. Dekorálhatjuk tejfölel.





понедељак, 19. новембар 2012.

Fehér mandula süti

Szép kis mutatós süti,másnapra omlós puha.


Hozzávalók:
Tészta:25 dkg vaj,15 dkg mandula,1 vaniliáas cukor,1 tojás,2 evőkanál cukor,35 dkg liszt.
Krém:6 deci tej,5 evőkanál liszt,20 dkg porcukor,2 vaniliás cukor,25 dkg vaj.
Készül:
A mandulát 1-2 percet forralyuk majd lehéjazzuk és hagyjuk megszaáradni.Mikor száraz ledarályuk.
Összegyúrjuk a vajat,a vaniliás cukorral,cukorral,tojással a lisztel és a darált mandulával.Vékonyra kinyújtjuk és vaniliás koszórú kiszúróval kiszaggatjuk.160 fokon megsütjük őket de világossak kell hogy maradjanak.
Krém:A tejben megfőzzük a lisztet a vaniliás cukorral.Hagyjuk kihülni.A vajat kikeverjük a porcukorral.
A hideg krémet összekeverjük a kikevert vajjal.Tortadíszítő zsákba töltjük és minden teli kalácsra nyomunk belőle majd a lyukassat rátesszük.Megszórjuk porcukorral és hagyjuk másnapig puhulni.Ízlés szerint a lyukba tehetünk dekorációként még krémet vagy lekvárt.





субота, 17. новембар 2012.

Magyar lány

Nálunk a hatlapost magyar lánynak hívják.Valószínű hogy a recept a magyar lányoktol ered ezért maradt ez a neve.Nincs aki nem szereti.Ez anyukám jól bevált receptje szerint van.


Hozzávalók:
Tészta:15 dkg zsír,15 dkg cukor,60 dkg liszt,1 sütőpor,1 tojás,tej.
Krém:9 evőkanál liszt,70 dkg cukor,1 1/2 liter tej,kakaó,10 dkg vaj.
Készül.
A zsírt,cukrot,tojást,sütőport lisztet összekeverjük és annyi tejet adunk hozzá hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.Vékonyra kinyújtjuk és a tepsi hátulyán 180 fokon megsütjük de vigyázzunk hogy fehér maradjon.
A krémhez 1 liter tejet fölteszünk forni a lisztet a cukorral és annyi kakaóval összekeverünk hogy szép csokoládé színe legyen (kb.5 dkg) majd a féliter tejjel csomómentesre keverjük.Mikor fölfort a tej hozzáöntjük a kikevert lisztet és kellő sűrűre főzzük.Tűzról levéve hozzáadjuk a vaja és még forrón kitöltjük vele a lapokat majd hagyjuk másnapig hogy megpuhulyon.Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.






петак, 16. новембар 2012.

Kenedy torta

Ezt a torát anyu már sütötte egy párszor de régen már el is felejtettük.A nyáron mentünk lakodalomba és ezt a fincsi tortát sütötte.


Hozzávalók:
Piskóta:10 tojás,10 evőkanál cukor,10 evőkanál liszt,2 sütőpor,2,5 deci tej,8 dkg étcsoki.
Diós piskóta:6 tojásfehérje,12 evőkanál cukor,20 dkg darált dió,10 dkg vagdalt mazsola,2 evőkanál liszt,
Krém:1.rész:35 dkg vaj,25 dkg porcukor,
2 rész:6 tojássárgája,6 evőkanál cukor,
3 rész:4 deci tej 1 vaniliás puding.
3 deci tejszinnel dekorályuk.
Készül:
A piskótát kétszer 5 tojásbol sütjük.5 tojásfehérjéböl kemény habot verünk hozzáadunk 5 evőkanál cukrot,5 tojássárgáját és az 5 evőkanál lisztet összekeverve a sütőporral.Zsírpapírral bélelt tepsibe símítjuk és 180 fokos sütőben megsütjük.A maradék hozzávalókbol mégegy ilyen piskótát sütünk.Mikor kihült a piskota vízszintessen kettévágjuk és meglocsolyuk mind a négyet a 2,5 deci tejben fölolvasztott csokoládéval.
Diós piskótához a 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük a 12 evőkanál cukorral majd hozzáadunk 20 dkg darált diót és vagdalt mazsolát (amit megforgattunk 2 evőkanál lisztben).Zsírpapírral bélelt tepsibe símítjuk és 180 fokon megsütjük.
A krém három részböl készül és mindegyiket külön-külön készítjük el.
1.rész:A vajat kikeverjük a porcukorral.
2.rész:A tojássárgáját a cukorral gőz fölött megfőzzük.
3.rész:4 deci tejben megfőzzük a vaniliás pudingot
Mikor a krémek meghültek összekeverjük őket és kitöltjük a lapokat a diós piskóta a közepén van.Sárga lelocsolt lap egyik fele+krém+sárga lelocsolt lap másik fele+krém+diós lap+krém...
A tejszínt fölverjük habnak és kidíszítjük a tortát.


четвртак, 15. новембар 2012.

Sós kosarak

Mutatós kis kosarak,szülinapra készültek.


Hozzávalók:
Tészta:20 dkg liszt,10 dkg margarin,1 kiskanél só,5 evőkanál hideg víz.
Krém:2 tojás,15 dkg gépsonka,10 dkg tejföl,10 dkg reszelt sajt.
Készül:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk kis gombócokat formálunk majd fém kiskosarakba nyomkodju,megtöltjük krémmel.
A krémhez összekeverjük a tojásokat a tejfölel,a reszelt sajttal és az apróra vagdalt gépsonkával.A megtöltött kosarakat tepsibe rakva 180 fokos sütőben megsütjük.Még forrón kiszedjük a fém kosarakbol.






среда, 14. новембар 2012.

Kókusz kocka

Szeretem a kókuszt,a klaszikus kókuszkocka az egyik kedvencem.Készítettem a megszokott módon és fordítottat ami belül csokis kívülröl fehér.


Hozzávalók:
Tészta:30 dkg cukor,5 dkg vaj,2 tojás,2 evőkanál méz,2 deci tej,1 sütőpor,32 dkg liszt,1 evőkanál kakaó.
Csoki máz:15 dkg vaj,15 dkg cukor,0,5 deci tej,2 dkg kakaó,10 dkg kókusz.
Tejszín máz:20 dkg fehér csokoládé,1,5 deci tejszín,10 dkg kókusz.
Készül:
Tézta:Kikeverjük a cukrot a tojással,a vajjal és a mézzel habosra keverjük.Hozzáadjuk a tejet,sütőport és a lisztet.A masszát kétfelé választjuk az egyik marad sárgán a másikhoz 1 evőkanál kakaót keverünk.
(Én egy magasfalú tepsit kettéválasztottam kartonnal amit alufóliába csomagoltam így egyszere kitudtam sütni).Kibéleljük zsírpapírral belesímítjuk a tésztákat és 180 fokos sütőben kisütjük.Mikor kihült a tésztát kockákra szelyük és megmártjuk a csoki és tejszínmázba.
Fölolvasztjuk a csokimázhoz a hozzávalókat megmártjuk benne a sárga tésztát és megforgatjuk kókuszban.
A tejszínmázhoz is mindent összeolvasztunk és kókuszban meghempergetjük.




понедељак, 12. новембар 2012.

Földimogyoró kerék

Szülinapi rágcsálni való.Aki szereti a földimogyorót annak tetszeni fog és ami még jó benne hogy gyorsan megvan.


Hozzávalók:
50 dkg leveles tészta,10 dkg vaj,25 dkg sós pörkölt apróra vagdalt földimogyoró.
Készül:
A leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk (nálunk 2 van egy csomagban és külön-külön nyújtjuk ki) megkenyük olvasztott vajjal és megszórjuk fele vagdalt földimogyoróval.Fölcsavarjuk tekercsnek majd  1 cm vastag szeletekre fölszeletelyük,tepsibe rakjuk és 180 fokos sütőben megsütjük.



петак, 9. новембар 2012.

Király bajadéra

Szeretem a bajadérát,ez pedig nagyon megtetszett mivel nincs benne keksz hanem dió,mogyoró és mandula.
Kicsit macerás de mostmár okosabb vagyok csak kis tepsibe kell öntenem és nincs gond.
Ami nem jó hogy nincs sok belőle,de nagyon finom.


Hozzávalók:
1.réteg:8 dkg cukor,3 evőkanál víz,8,5 dkg vaj,10 dkg főzőcsoki,10 dkg darált dió.
2.réteg:8 dkg cukor,3 evőkanál víz,8,5 dkg vaj,pörkölt megtisztított mandula.
3.réteg:8 dkg cukor,3 evőkanál víz,8,5 dkg vaj,pörkölt mogyoró.
Csokoládémáz:10 dkg főzőcsoki,1 evőkanál cukor,1,5 evőkanál víz,5 dkg vaj.
Készül:
Legkönyebb ha van kis tepsink vagy tüzáló tál ami 17x24 cm akkor nem lesz gondunk várni a hüléssel és eltalálni a pontos időt mikor lehet kenni az előző részre.
Minden réteget külön-külön készítünk el.Mindegyik úgy indul hogy előbb szirupot főzünk.
1.réteg:Egy pici lábosban (közepes tűznél) a cukrot és a vizet fölforalyuk mikor az első buborék megjelenik akkor főzzük még 2-3 percet.Tűzröl levéve hozzáadjuk a vajat és a csokoládét kevergetjük míg elolvad hozzáadjuk a darált diót és kevergetjük míg nem látjuk hogy kezd sűrűsödni.Ezt zsírpapirra öntjük mikor meghült egy kicsit és 17x24 cm téglalapot formálunk belőle.Tálcára tesszük a papírral együtt és a hűtőszekrénybe tesszük míg készítjük a következő réteget.
2.réteg:Pici lábosban szirupnak főzzük a cukrot a vízzel (mint az 1.rétegnél) tűzröl levéve hozzáadjuk a vajat és a pörkölt megtisztított darált mandulát.Elég folyós lesz de hideg helyre tesszük hogy megkösön anyira (kb.mint a nutella) hogy rábirjuk kenni az előző rétegre ami a hütőszekrényben van és hagyjuk telyessen hogy megkössön majd akkor kezdjünk neki a harmadik résznek.
3.réteg:Szirupot főzünk a cukorbol és a vízböl (mint az 1és2 rétegnél) tűzröl levéve hozzáadjuk a vajat és a darált mogyorót.Hagyjuk meghülni mint a 2.részt és a megkötött előző rétegekre kenjük.
Mikor telyesen megkötött rákenjük a csokimázat amit összeolvasztottunk.






четвртак, 8. новембар 2012.

Elefántfül

Nagy pogácsa szeretem nagyon a különféle ízekben és kinézetben.


Hozzávalók:
80 dkg liszt,2 kiskanál só,5 kiskanál cukor,5 deci tej,12 evőkanál olaj,4 dkg élesztő,10-15 dkg vaj, szezámmag.
Készül:
A 2 deci langyos tejben föloldunk a 2 kiskanál cukrot és fölfutatjuk benne az éleszőt.Összekevrjük a lisztet,sót és a cukrot hozzáadjuk a maradék tejet,olajat és a fölfutatot élesztőt.Jól bedagasztjuk és konyharuhával letakarva hagyjuk duplájára kelni.Mikor megkelt 5 részre osztjuk,mindegyiket külön-külön kinyújtjuk 1,5 cm vastagra.Nagy pohárral vagy fánk szaggatóval kiszagatjuk és rakjuk félre.Mikor minden tésztát kiszaggatunk ekkor fölolvasztjuk a vajat és minden kerek pogácsát jóóól megkenyünk vajjal (vagy megmártsuk benne).Kerek tortaformába teszünk egy kávéscsészét és annak srégan nekitesszük az első pogácsát,minden pogácsát megkenyünk vajjal és úgy rakjuk hogy mindég fele rajta van az előzőn és így körbe majd mellete mégegy kört rakunk.Megszórjuk szezámmaggal és forró 180 fokos sütőben megsütjük.
Mikor kisült nem kell szelni mert olyan szépen elválnak egymástol.
Én csak fél adagot csináltam és vékonyabra nyújtottam mivel nem akartam vastag kenyeret csak egy kis csemegét.


уторак, 6. новембар 2012.

Háromszoros élvezet

Finom krémes süti.


Hozzávalók:
Tészta:6 tojásfehérje,20 dkg cukor,15 dkg darált dió,2 evőkanál zsemlemorzsa,3 dkg liszt,1 sütőpor.
Krém:6 tojássárgája,25 dkg cukor,2 vaniliás puding,7 deci tej,25 dkg margarin,10 dkg csokoládé,20-25 dkg petit keksz.
Készül:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral majd kanalanként  hozzáadjuk az összekevert zsemlemorzsát,diót,lisztet és a sütőport.Kikent kilisztetzett tepsibe símítjuk és 180 fokon megsütjük.Hagyjuk a tepsiben.
A krémhez a 7 deci tejben megfőzzük a tojássárgája,puding és cukor keverékét.Mikor megfőt hagyjuk kihülni.A margarint habosra keverjük és hideg krémhez adjuk.Majd két részre osztjuk és az egyik feléhez hozzáadunk 10 dkg olvasztott csokit.A tésztára rákenyjük a sárga krémet erre egy sor tejbe áztatott petit kekszet.A tetejére a csokis krém jön majd megszórjuk darált dióval.






понедељак, 5. новембар 2012.

Vaniliás koszorú

Ez egy olyan régi klasszikus sütemény de megunhatatlan.Finom házi lekvárral Isteni.


Hozzávalók:
25 dkg zsír,25 dkg cukor,4 tojássárgája,1 deci tejföl,liszt,lekvár,porcukor.
Készül:
A zsírt,cukrot,tojássárgáját és a tejfölt kikeverjük majd annyi lisztet adunk hozzá hogy könyen nyújtható tésztát kapjunk.0,5 cm vastagra kinyújtuk kiszaggatjuk virág alaku kiszúróval minden másodiknak a közepét kilukajsztjuk,kisütjük 180 fokon majd mikor kihült finom házilekvárral összeragasztunk egy lukasat és egy egyészet.Megforgatjuk porcukorban majd másnapig hagyjuk hogy megpuhulyon.



петак, 2. новембар 2012.

Süni fasirt

Egyszerű ebéd de a gyerekeknek érdekesebb és kapósab.


Hozzávalók:
1 kg burgonya,egy kis kocka vaj,tej.
50 dkg darált hús,1 fej vöröshagyma,1 gerezd foghagyma,1 tojás,1 kiskanál pirospaprika,só,bors.
Készül:
A darált húst összekeverjük az apróra vagdalt vörös és foghagymával majd hozzáadjuk a tojást és fűszerezzük pirospaprikával,sóval és borsal.Gombócokat formálunk belőle és forró olajon megsütjük.
A burgonyát megtisztítjuk és sós vízben megfőzzük,majd mikor kész áttörjük hozzáadjuk a vajat a tejet és a sót ízlés szerint (klasszikus burgonypürét készítünk).Egy nagyobb tányéra rakjuk a pürét és süni alakot formálunk.A fasirt golyókat rárakjuk maj pici paradicsomot (retek,olivaolaj...) teszünk az orrának és szemes borsot a szemének.Salátával tálalyuk.
A gyerekeknek nagyon tetszett.