vanilla

субота, 23. фебруар 2013.

Nehéz sós teasütemény

A 7. Blogkóstoló háziasszony B&B Anyuci készítenél... nekem Tortafüggő Marisz jutott a blogját átnézve több recept is megtetszett a gomb keksz,muffinfánk reggelire,mákvirág kalács de végül a nehéz sós teasütemény melett döntöttem mivel a nagyobbik fiam szülinapját szombaton ünnepeltük ez volt az egyik sós rágcsálni való.Nagyon tetszett mindenkinek boztos töbször elkészítem szerintem meglehet előbb is csinálni és a fagyasztóban hagyni a sütésig.


Hozzávalók:
25 dkg margarin,48 dkg liszt,2 dkg só,2 tojássárgája,1,3 deci tejszín.
1 tojásfehérje,megvak:len,szezámmag,mák,köménymag,vagdalt dió...
Készül:
A lisztbe belekeverjük a sót és a hideg margarinnal elmorzsolyuk hozzáadjuk a tejszínt és a tojássárgáját, majd gyorsan összeálítjuk.Nem köll alaposan csak hogy összeályon.1 újnyi vastagra kinyújtjuk és tálcára téve mályhűtőbe tesszük 30 percre (nekem ben volt több mint egy órát mert ottfelejtettem).A fagyasztóbol kivéve anyit várjunk vele míg egy kicsit fölenged hogy egy éles késsel kockákra bírjuk vágni (5-10 perc).A fölszeletelt kockákat megkenyük tojásfehérjével és megszórjuk magvakkal.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és előremelegített sütőben (180 fokon )még fagyossan megsütjük.Tálalás előtt hagyjuk egy órát állni.







уторак, 12. фебруар 2013.

Bírkatarhós palacsinta

Szeretem a palacsintát de nem mindég a klaszikus,cimetes cukros,kakós,pudingos,túrós rotyogtatott...Ezt a palacsintát a mama készítette nekünk nagyon szerettük de mostanában ritkán szoktam ilyet sütni és annyira jól esett.
Nem pontos recept mivel nem mértem semmit.


Hozzávalók:
15-20 palacsinta,4 deci birkatarhó,2 vaníliás cukor,cukor.
Készül:
A birkatarhót összekeverjük a vaniliás cukorral és cukorral ízlés szerint.Egy kerámia sütőt vagy tűzáló tálat kikenyünk olajjal majd rétegezzük mint a tortát 1 palacsinta 1-2 evőkanál tarhó,1 palacsinta 1-2 evőkanál tarhó...és így amíg el nem fogy a tetejét megkenyük birkatarhóval majd fóró sütőben összerotyogtatjuk.



понедељак, 11. фебруар 2013.

Nena kiflije

A Drágám nenája (nagynéni) csinálya ezeket a finom puha kis kifliket.Nagyon finom pihe puha kis kiflik.


Hozzávalók:
2,5 deci tej,1 élesztő (4 dkg),2 kiskanál cukor,2 evőkanál liszt.
1 tojás,1 tojássárgája,1,5 kávéscsésze olaj,50 dkg liszt,1 kiskanál só,
1 tojás,szezámmag.
Készül:
A langyos tejben föloldjuk a cukrot majd belemorzsolyuk az élesztőt és a lisztet majd hagyuk hogy elkezdjen dolgozni az élesztő.Hozzáadjuk a tojást,a sárgáját az olajat,sót és a lisztet bedagasztjuk és hagyjuk duplájára kelni.Mikor megkelt 4 részre osztjuk és gombócot formálunk belőle.Minden gombócot kerekre kinyújtunk és 8 részre vágjuk majd kiflinek fölcsavarjuk.A tepsit vajjal kikenyük és a kifliket egymás mellé rakjuk hogy fölfelé kelyenek.Megeknyük tojással megsózzuk és megszórjuk szezámmaggal.180 fokos sütőben megsütjük.







четвртак, 7. фебруар 2013.

Csibés mlinci

Mikor előszőr készítettem mlincit akkor ez lett belőle.Nagyon finom nem is gondoltam hogy ilyen jó lessz.Lehet variálni sok féle képpen.


Hozzávalók:
50 dkg mlinci,80 dkg csirkemelle,1 kis fej vöröshagyma,5 deci főző tejszín,2 deci tejföl,4 deci húsleves,1 deci fehérbor,25 dkg reszelt sajt.
Készül:
A mlincit eltépkedjük kisebb darabokra és leöntjük a húsleves és fehérbor keverékével (nem fóró de meleg legyen).A csírkehúst kockára szeletelyük és kevés olajon megpirítjuk hogy picit megpirosodjon és ropogós legyen sózzuk és borsozzuk.A húst kiszedve ebben a kevés zsiradékban amibe benne van a csibe finom szaftja is megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát,beleöntjük a tejszínt és a tejfölt és összekeverjük.
Egy jénai tálat vagy kerámia tálat kikenünk olajjal majd lerakunk egy réteg mlincit leöntjök tejszínes tejfölel,majd megszórjuk hússal megszórjuk reszelt sajtal,megint mlinci,tejszínes tejföl,hús,sajt...addíg míg  van belőle.Fölső réteg mlinci legyen amit megkenyünk tejszínes tejföllel és megszórunk sajtal.
Sütőben pirosra sütjük a sajtot.






уторак, 5. фебруар 2013.

Aszalt szílvás tekercs

A Drágám rokonai egy kis Vajdasági faluban vannak.Ímádok náluk lenni.A Vajdasági tájszólás az a fogadtatás és a hatfogásos ebéd olyan igazi Vajdaságiak.
Szlavára a finom régifajta sütik és ez is mindig köztük van.


Hozzávalók:
20 dkg aszalt szilva,2 deci víz,20 dkg cukor,20 dkg vagdalt dió.
Készül:
A vizet a cukorral sziruppá főzzük,hozzáadjuk a ledarált aszalt szilvát és a vagdalt diót.A gyúródeszkára kristály cukrot szórunk és rátesszük az összekevert aszaltszilvás dót majd tekercset formálunk belőle.Száraz hűvös helyen hagyjuk hogy megszáradjon.





петак, 1. фебруар 2013.

Réteges túrós pogácsa

Na mostmár volt sok édesség egymás után a bloggon jöhet egy kis sós is.Finom kis pogácsák amiben még az is jó hogy nem kell kerekre szaggatni így nincs leeső rész a tésztábol.


Hozzávalók:
60 dkg liszt,2 dkg élesztő,2,5 deci tej,1 deci olaj,só,1 kiskanál cukor,12,5 dkg margarin,12,5 dkg túró,2 tojás,szezámmag.
Készül:
A langyos tejben föloldjuk a cukrot és fölfutatjuk benne az élesztőt.A tálban beletesszük a liszt felét hozzáadjuk a fölfutatott élesztőt,olajat,és a sót.Összegyúrjuk majd fokozatossan hozzáadjuk a maradék lisztet is.Jól bedagasztjuk majd meleg helyen hagyuk duplájára kelni.
Kikeverjük a szobahőmérsékletű margarint,a túrót és 1 tojást.
A megkelt tésztát 5 részre osztjuk.Mindegyik tészta gombócot kinyújtunk nagy tányér nagyságúra és megkenyük a kikevert túró keverékkel és egymásra rakjuk a fölsőt nem kenyük meg.Hagyuk 20 percet pihenni.Mikor a tészta megkelt kinyújtjuk 1 cm vastagra és kockákra fölszeletelyük.Zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk megkenyük tojással és megszórjuk szezámmaggal,majd 180 fokon pirosra sütjük.