vanilla

недеља, 21. април 2013.

Kókuszos deszert

Jaj de jó ez már a 8.blogkóstoló e hónapi háziasszony az  Ízemlékek blog vezetője.A sorsoláson nekem újbol egy olyan blog jutott akinél eddig még nem jártam és ez az amit szeretek ebben a játékban.Találtam több receptet is ami nagyon megtetszett a Csak mert szeretem...De mivel a mézekalácsoktol nincs időm nagyon készítgetni semmit mivel a pravoszláv husvét május 5.-én van és arra sütöm őket.Azért választottam ezt a gyors poharas deszertet de nem bántam meg mivel nagy kókusz rajongó vagyok nekem ez nagyon bevált én gyümölcs helyett griliázst tettem.


Hozzávalók:
15 dkg rizs,10 dkg kókusz,3 deci víz,4,5-5 deci tej,csipet só,10 dkg cukor,2 deci tejszín.
3 deci tej,1/2 csomag vaníliás puding,1 1/2 evőkanál cukor.
griliázs vagy valamilyen gyümölcs.
Készül:
A rizst és a kókusz reszeléket felöntjük 3 deci vízzel és csipet sóval mikor elfőte akkor apránként pótolyuk tejjel míg meg nem fől.Hozzáadjuk a cukrot.Hagyjuk telyesen kihülni majd keményre fölverjük a tejszínt és finoman összekeverjük.
A 3 deci tejben megfőzzük a fél csomag pudingport a cukorral majd azt is hagyjuk kihülni.
Egy pohárba rétegezzük kókuszos rizs majd puding 1-2 evőkanálnyi megszórjuk griliázzsal vagy gyümülcsel,majd ezt megismételyük mégegyszer.Egy órára hűtőszekrénybe tesszük.







среда, 17. април 2013.

Bejgli

Gyerekoromban mi nem készítettünk bejglit.Én azt gondoltam hogy az egyszerű kelt tésztás mákos kalács.Mikor elkezdem blogot vezetni eldöntöttem hogy én is karácsonyra kipróbálom igen ám csak a mézeskalácsok meg a sütemény rendelésektöl nem jutott időm még bejglit is készíteni de eldöntöttem az idén karácsony után elkészítem.Moha bejglijét válaszottam és Isteni lett.Aki kóstolta mind a receptet kérte.Én elsőre csak fél adagot készítettem amit gyorsan meg is bántam.


Hozzávalók:
Tészta:90 dkg liszt,10 dkg porcukor,1 dkg só,25 dkg vaj,12,5 dkg zsír,1 dl hideg tejszín,2 dl hideg víz (plusz néhány evőkanálnyi, ha szükséges még),2 tojássárgája,2,5 dkg élesztő.
Töltelék:
Diós: 28 dkg darált dió,15 dkg cukor,5 dkg zsemlemorzsa,1-1,5 dl víz.
Mákos:28 dkg darált mák,15 dkg cukor,5 dkg zsemlemorzsa,1-1,5 dl víz,reszelt citromhéj.
Marcipános (mandulás):40 dkg darált mandula,15-20 dkg cukor,1 teáskanál vaníliakivonat,1 dl víz aki szereti adhat hozzá 1-2 evőkanál mandula arómát.
A kenéshez:2 tojás.
Készül:
A bejglit legjobb délután készíteni mivel egy éjszakát a hidegen kell lennie.
Először a töltelékeket készítjük el, mert ki kell hűlniük.Mindegyik egyformán készül összeforalunk 1 deci vizet a cukorral majd hozzáadjuk a diót és a zsemlemorzsát ha túl száraz adunk hozzá még egy pici vizet.A tölteléknek nedvesnek de morzsálódósnak kell lennie.Így készítjük el a mákosat és a mandulásat is.A mandulás sűrű kenhető állagú legyen.
A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval belekockázzuk a nem túl hideg vajat és a zsírt.A tejszínt,tojássárgáját és a vizet összekeverjük majd a liszthez öntjük.Robotgéppel kikeverjük kb.5 perc alatt zsíros tapintású keményebb tésztát kapunk.
6 részre osztjuk majd mindegyiket külön-külön fóliába csomagolva 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
Ezután minden darabot kinyújtunk 25x30 cm nagyságúra de nem lisztezünk alá.(én egy ekkora darab zsírpapíron nyújtottam ki) A tölteléket elosztjuk rajta de úgy hogy a szélétöl 1-2 cm hely maradjon.A rövidebb oldalukat behajtjuk majd a hosszab oldalánál feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk 5 cm távolság legyen a rudak között.
Mindegyiket lekenyük tojássárgájával és hideg helyen hagyjuk hogy megszáradjon.Mikor megszáradt lekenyjük tojásfehérjével és regelig hagyjuk hűvös helyen állni.
Másnap regel hurkapálcával 4-5 helyen megszúrkályuk egésszen az alyáig hogy a pára távozni tudjon és nepukadjon ki a bejgli.
180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Mikor kihült fölszeletelyük.



уторак, 9. април 2013.

Hideg rizs koh

Ezt nyáron nagyon szeretem jól lehűtve finom krémes hideg frissítő a málnát benne meg imádom.


Hozzávalók:
30 dkg málna,20 dkg cukor,1 liter tej,20 dkg rizs,2 tasak zselatin (20 gr),1 liter tejszín.
Készül:
A tejben megfőzzük a rizst,a végén hozzáadjuk a cukrot.A zselatint az utasítás szerint elkészítjük majd a meleg főt rizsához adjuk hagyjuk kihülni.
Fölverjük a tejszínt és a kihült rizsához keverjük a málnával együtt de óvatossan.Hűtőszekrénybe tesszük hogy jól meghülyön és megkössön.






понедељак, 8. април 2013.

Cancarellás leves

Ilyen formában levesbetétet még nem készítettem.Gyorsan elkészíthető.Én húslevesben használtam.


Hozzávalók:
Húsleves,1 tojás,3-4 evőkanál liszt,egy csepp olaj,csipet só.
Készül:
A kész levest fölforralyuk.A tojást villával összetörjük megsózzuk összekeverjük a liszttel.A forrásban lévő levesben magassabrol beleöntjük nem kevergetjük.Főzzük 5-6 percet majd mikor megfőt akkor megkeverjük és tálalyuk.