vanilla

уторак, 30. јул 2013.

Édes gomba

Mikor Hankka meghívott bennünket kerti partyra tudtam hogy mit fogok "vinni" csak nem tudtam hogy lesz-e időm.Mivel nagyban költözködünk és egy ideig internetem sem lesz.De ma megsütőttem (még meleg) és midjárt meg is mutatom.


Hozzávalók:
23 dkg vaj vagy margarin,25 dkg porcukor,2 tojás,20 dkg étkezési keményítő,45 dkg liszt,1 evőkanál vanília kivonat,1 sütőpor
kis üveg,kakaó.
Készül:
Kézi habverővel a szobahőmérsékletű vajat vagy margarint kikeverjük a porcukorral.Hozzáadjuk a tojásokat és a vanília kivonatot (lehet a vanília kivonat helyett citrom levet) majd kikeverjük és hozzáadjuk a liszt,étkezési keményítő és a sütőpor keverékét.Összegyúrjuk és 3 dkg-mos golyókat formálunk belőle.Zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk majd kis üveget (dr.oetker rumaróma vagy vanilia arómás kisüveg) vízbe és kakaóba mártjuk majd a kugliba nyomjuk így kapjuk meg a gomba "szárát".180 foko sütőben sütjük hogy fehér maradjon.(nekem egy pici színt kaptak mert mosogattam és nem figyeltem oda,gyorsan megsül)




Fetás,grízes,cukkinis pite

Ez a pite azért tetszik mer finom szaftos nem lesz száraz,már töbször megsütöttem.

















Hozzávalók:
1 kg megtisztított és lereszelt cukkini (tök),5 tojás,35 dkg feta,2 evőkanál tejföl,1 evőkanál apróra vagdalt petrezselyem zöldje,1 gerezd fokhagyma,só,bors,5 dkg liszt,10 dkg gríz (buzadara),1 sütőpor.
Készül:
A lereszelt tököt nem sózzuk nem kell hogy levet engedjen.A tojásokat kikeverjük a tejfölel és a fetával, majd hozzáadjuk az apróra vagdalt petrezselymet és fokhagymát megsózzuk (vigyázzunk mert sós a feta is) és megborsozzuk.Hozzáadjuk a lisztet,a grizt és a sütőport kikeverjük majd összekeverjük a reszelt tökkel.A tepsit (20x35 cm) kikenyük és megszórjuk grizzel,majd beleöntjük a tésztát és 180 fokon megsütjük.




недеља, 28. јул 2013.

Tök (cukkini) fasírt

Ha nincs sok időm akkor szoktam tök fasírtot készíteni.


Hozzávalók:
1 nagyobb vagy 2 kisebb tök,2 gerezd fokhagyma,só,bors,1 kiskanál pirospaprika,2 evőkanál petrezselyem zöldje,1 tojás,2-3 evőkanál liszt.
Készül:
A tököt a tökreszelőn lereszelyük majd megsózzuk és hagyjuk hogy levet engedjen.Majd jól kinyomkodjuk hozzáadjuk a borsot,apróra vagdalt petrezselymet és fokhagymát,pirospaprikát a tojást és a lisztet.Jól összekeverjük és evőkanállal forró olajba tesszük majd megsütjük mindkét oldalát.Papír szalvétára szedjük és fölitatjuk a fölösleg olajat.


субота, 27. јул 2013.

Cukkinis pite 2.

Mivel nagyban már cukkini (tök) szezon van sok féle képpen készítettem már.Na most jönnek a cukkinis napok amiket eddig készítettem fotóztam közzéteszem.Volt már Rakott tök is,volt a régebbi Tökös pitém is.


Hozzávalók:
70 dkg cukkini,12 dkg sárgarépa,10 dkg húsos füstölt szalonna,1 kis fej vöröshagyma,15 dkg liszt,1/2 kiskanál só,bors,1 kiskanál sütőpor,1 deci olaj,4 tojás,10 dkg reszelt sajt.
A sárgarépát,tököt (cukkinit) és a vöröshagymát lereszelyük a tökreszeklőn.Hozzáadjuk az apróra vagdalt szalonnát.
Kikeverjük a tojásokat az olajjal sóval,borsal majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport.Ezt összekeverjük a reszelt répás tökkel majd hozzákeverjük a reszelt sajtot is.
Kikent tepsibe (20x35 cm) öntjük és 180 fokon megsütjük.


четвртак, 25. јул 2013.

Csokis virág

Mutatós kis virágok csoki meglepetéssel a közepében.



Hozzávalók:
1 deci tej,2 dkg élesztő,1 kiskanál cukor,1 kiskanál sütőpor,2 vaníliás cukor,2 evőkanál cukor,csipet só,1 jó evőkanál zsír,50-55 dkg liszt,1 tojás,18 dkg (1 kispohár) kefir.
Tejescsokoládé.
Készül:
Az 1 deci langyos tejben föloldjuk a cukrot majd fölfutatjuk benne az élesztőt.A liszt feléhez hozzákeverjük a cukrot,vaníliás cukrot,sütőport és a csipet sót.Hozzáadjuk a fölfutatott élesztőt,kefirt és a zsírt.A tőbbi liszt hozzáadásával jól bedagasztjuk és 10-15 percet pihentetjük,majd 0,5 cm vastagra kinyújtjuk.Köröket szaggatunk ki mindegyikbe teszünk egy kocka csokit majd félbe és még félbe hajtjuk (lásd a képen), három "szírmot" teszünk egy-egy muffin tepsi lukba (amit kikentünk) majd megkenyük tojással és 180 sütőben pirosra sütjük.



уторак, 16. јул 2013.

Kajmakos/tejfölös kifli

A kajmakot már említettem egy pár receptben mivel mi nagyon szeretjük.
A házi fölforralt kihült tejnek a fölét rétegezik sóval majd megérlelik és ebböl lesz a kajmak.Nagyon finom nem diétás kence.Imádom csak kenyére kenyve de csevaphoz is nagyon.


Hozzávalók:
3 deci tej,4 dkg élesztő,2 deci HÁZI tejföl,1 tojás,2 kiskanál cukor,1,5 kiskanál só,70-80 dkg liszt.
Kajmak,1 tojás.
Készül:
A tejben föloldjuk a cukrot,fölfutatjuk benne az élesztőt.A tálba teszünk 70 dkg lisztet hozzáadjuk a tojást,a házi tejfölt (zsírosabb és puhább mint a bolti),sót maj a fölfutatott élesztőt is.Bedagasztjuk ha szükságes adunk hozzá még egy kis lisztet és hagyjuk duplájára kelni.Mikor megkelt 5 dkg-ra elosztjuk őket és mindegyikböl gombócot formálunk.Minden gombócot kinyújtunk oválisra és egyik felére kajmakot (akinek nincs lehet egyszerű bolti tejfel is na nem lessz olyan de megteszi) kenyünk a másik felét 4-5 helyen bevagdossuk.Majd a töltelék felöl kezdve fölcsavarjuk.Tepsibe rakjuk és megkenyük tojással.180 fokos sütőben pirosra sütjük őket.




уторак, 9. јул 2013.

Francia krémes

Ez olyan igazi nyári krémes mivel nem köll lapokat sütni.Jól lehütve a nagy melegben igen jól esik.


Hozzávalók:
35 dkg petit keksz,3 vaníliás puding,20 dkg cukor,8 deci tej,25 dkg vaj vagy margarin,5 deci tejszín,1 tasak habfixáló.
10 dkg főzőcsoki,2-3 evőkanál olaj.
Készül:
A pudingport kikeverjük a cukorral és kevés tejjel majd a maradék tejben megfőzzük.A tűzröl levéve hagyjuk langyosra hülni majd hozzáadjuk a kikevert vajat vagy margarint.
Egy magasfalú tepsibe lerakunk egy sor kekszet amit megmártottunk hideg tejben erre jön rá a krém majd a fölvert tejszín a habfixálóval erre a második sor keksz amit szintén hideg tejben megmártottunk.
Fölolvasztjuk a csokoládét az olajjal és a tetejére kenyük.Hűtőszekrénybe tesszük hogy jól lehűlyön és megkössön.





субота, 6. јул 2013.

Lambada kocka

Anyum füzetéböl valo süti.Sokat készítette anyu még gyerekoromban de már nagyon régen ettem ideje volt elkészítenem nekem is.


Hozzávalók:
Tészta:5 tojás,5 evőkanál cukor,5 evőkanál liszt,1 sütőpor.
1.Krém:1 liter gázos narancsszörp,9 evőkanál cukor,3 vanilíás puding.
2.Krém:1 liter tej,9 evőkanál cukor,7 evőkanál étkezési keményítő.
Petit keksz.
Készül:
Tészta:A tojásokat kettéválasztjuk a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral majd egyesével hozzáadjuk a sárgáját és sütőporos lisztet.Zsírpapírral bélelt tepsibe símítjuk és 180 fokos sütőben kisütjük.
Először a narancsszörpben megfőzzük a pudingot a cukorral majd a tésztára öntjük.Mikor megkötött megfőzzük a tejben az étkezési keményítőt a cukorral és a narancskrémre öntjük.
A kekszeket megmártjuk hideg tejben és a tetejére rakjuk.
Aki szereti leöntheti főzőcsokival nekem finomabb tejszínel.





среда, 3. јул 2013.

Sok magvas sós keksz

Szeretem a magvakat.Na ebben van is bőven belőle.De attol finom.


Hozzávalók:
2,5 deci liszt,1/2 deci zab pehely,1/2 deci szezámmag,1/2 deci naprafogó mag,1/2 deci len mag,1/2 deci tökmag,1/2 kiskanál sütőpor,1/2 ksikanál só,1 deci víz,1/2 deci olívaolaj.
Készül:
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük majd hozzáadjuk a vizet az olajat és kézzel összegyúrjuk.Ragacsos tésztát kapunk fóliába csomagolyuk és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.A tésztát két zsírpapír között vékonyra (2-3 mm) kinyújtjuk és rudakra vagdossuk.Zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk majd 180 fokon megsütjük.