vanilla

уторак, 24. јул 2012.

Burek 90 perc alatt

Ezen a néven futottam rá az interneten.Azért ez a neve mert tényleg 90 percen belül az asztalunkon van a friss ropogós meleg burek ami olyan mint a pékségben csak ami jó benne hogy nem olyan zsíros.
Mindig is féltem házilag készített rétestöl ahoz érzés kell nem csináltam még és nem is merek nekiindukni,de így már töbször is készítettem burekot és hajszálvékonyra szétlehet húzni a tésztát akár még kezdő háziaszonyok is nekiálhatnak mert nem nehéz elkészíteni.


Hozzávalók:
Tészta:50 dkg lisz,kb 3 deci langyos víz,1/2 kávéskanál só.
Töltelék:50 dkg túró,só.
Készül:
A lisztböl,sóbol és a víz hozzáadásával tésztát gyúrunk.Jól kidolgozzuk.(nekem az 50 dkg liszthez 3 deci víz kölött).
Öt egyenlő részre osztjuk.Mindegyiket külön-külön tányérnagyságúra kinyújtjuk.
Egy lábosban (amibe beleférnek a tészta lapok) összekeverünk 1:1 olajat és olvasztott (nem forró) zsírt.
Belerakjuk a tésztákat egyesével anyi olajos zsír kell hogy legyen hogy ellepje a tésztákat.Benne hagyjuk 30 percet.
Mikor elmult a fél óra kiveszünk egy tészta lapot és a minka felületre tesszük (nyúlós lesz) es a kezünkel szétnyomkodjuk - széthuzzuk vékonyra,a széleit úgy vékonyítsuk ki hogy az újbegyekkel a levegőbe emelve finoman húzzuk.
Ekkorr a közepébe teszünk túrót (ílzés szerint megsózni) amit ízlés szerint megsóztunk.
Behajtjuk a tészta széleit a túróra és fére tesszük.
Ilyen mikor be van csomagolva.
A második tésztát is széthúzzuk mint az elsőt megszórhuk túróval ráteszük a becsomagolt túrós batyut és ezt is becsomagolyuk mint az elsőt,félretesszük.A batyut mindig a széthúzott tésztára tesszük amit megszórtunk túróval,így a végén kapunk egy nagy batyut.
A többi tésztával is így járunk el mikor az ödik tésztába becsomagoltuk akkor kerek tepsibe tesszük és forró 180 fokos sütőben pirosra sütjük.
Arra jöttem rá hogy nekem finomabb ha csak olajban állt a tészta nem pedig fele olaj fele zsír akkor picivel zsírosabb-szaftosab és roppanósabb is.


















7 коментара:

  1. huuu ez nagyon tetszik! biztos hogy meg fogom csinalni, koszonom hogy leirtad.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман25. јул 2012. 15:26

    A pontosítás kedvéért kérdezném:
    Az egyik becsomagolt batyut a mindjárt következő batyuba kell belecsomagolni? Így egy nagy batyunk lesz.
    Vagy: a külön-külön a becsomagolt 5 tésztát kell egymára tenni?
    Köszi a segítséget!
    Edit

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Igen egy nagy batyu lesz a végén az első becsomagolt batyut beletesszük a második széthúzott tésztába becsomagolyuk,akkor ezt a batyut beletesszük a harmadik széthúzott tésztába becsomagolyuk,ezt a negyedik széthúzott tésztába becsomagolyuk majd az ötödikbe becsomagolyuk és megy sütésre.Mindég mielőtt beleteszük a batyut szórunk egy kis túrót.

      Избриши
  3. Daniella, milyen lisztet hasznalsz:400 vagy 500 es sima vagy grizes lisztet

    ОдговориИзбриши
  4. ja sam jedino ovaj recept za burek isprobala i drugi više ne isprobavam jer mi ovakav uvijek uspije

    ОдговориИзбриши
  5. Örülök, hogy rátaláltam a receptre! Vajdaságban születtem és közel 20 éve élek Magyarországon, rettentően hiányzik a burek íze! Amint lehet kipróbálom a receptet!!!!

    ОдговориИзбриши