vanilla

понедељак, 26. март 2012.

Feta túrós kifli

Finom kis mutatós hajtoványok.
Ezeket tán nekem találták ki mivel nem tudok nagyon kifliket formálni így pedig könnyebb nekem.


Hozzávalók:
1 élesztő,2,5 deci tej,1 kiskanál cukor,1 kiskanál só,1 tojás,50 dkg liszt,12,5 dkg margarin vagy vaj,12,5 dkg feta túró,
1 tojás és magvak a tetejére.
Készül:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és a sót majd felfutatjuk benne az élesztőt.Hozzáadjuk a tojást majd a lisztet is.Jól kidolgozzuk a tésztát és meleg helyen hagyjuk duplájára kelni.
Míg a tésztánk pihen a vajat jól kikeverjük a feta túróval.
Mikor megkelt téglalap alakúra nyújtjuk 1 cm vastagra,megkenyük 1/3 vajas-túrós krémmel.Fölhajtjuk a tésztát tekercsnek a szélesebb oldalrol.Majd hagyjuk pihenni 20 percet.
Újbol kinyújtjuk egy hosszabb és keskenyebb téglalappá majd megkenyük a vajas-túrós krém második 1/3-val és a keskenyebb olalrol fölhajtjuk.Újabb 20 perc pihentetés.
Megint téglalappá nyújtjuk mint először lekenyük a maradék krémmel és fölhajtjuk majd újabb 20perc pihenés.
Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra.Kinyújtjuk 1 cm vastagra és fánk szaggatóval kiszagatjuk,minden kör alakú tésztát kiflinek fölcsavarunk.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk megkenyük tojással és megszórjuk szezám maggal.Szép pirosra sütjük őket.



недеља, 25. март 2012.

Elmondom


Ma van egy éve ...és minden érzés nagyon föl van elevenedve bennem.
Nem vagyok egy panaszkodós típus...vannak akik pár házzal laknak tőlünk és a napokban tudták meg...
Egy éve hogy a Drágám a roszul lett ...nem sok időre rá meg is tudtuk a diagnózist és azt is hogy sajnos nem műthető és nem is lesz az soha.
Nem gondoltam volna még rém álmomban sem hogy 28 évesen ez vár rám... Hogy egy daganat meg tud nőni ijen nagyra semmi jelek nélkül és hogy ijen fiatalon még ezzel is küzdenünk köll mert melette van még sok kisebb gond.S hogy itt az a két pici fiú is.
De én még senkiben nem láttam enyi erőt,akaratot és pozítív gondolkodást.És mi hisszük és tudjuk hogy minde jó lesz!!!



Danas je godinu dana...i sva osecanja su mi uzbzrkana.
Nisam neko ko ce se zaliti i nezelim nicije sazaljenje nepisem zbog toga...ima ljudi koji zive par kuce od nas i pre neki dan su samo saznali...
Danas je godinu dana kako mi je mom Dragom pozlilo...ne mnogo posle toga smo saznali i dijagnozu i da se nemoze operisati niti ce se ikada moci...
Nisam nikada mislila da cu sa 28 godina toliko toga preci...Da jedan tumor moze narasti do te velicine a da nema nikakvih predznakova,da ovako mladi moramo se boriti i sa njim a ima pored toga jos mnogo manjih problema i tu su i ova dva mala momka.
Ali ja nikad nisam ni u kome videla toliko zelje,volje i pozitivnih misli.
I mi znamo i verujemo da ce sve biti uredu!!!




среда, 21. март 2012.

Almás banános kocka

Ebben a sütiben az a jó hogy nem kell sütni.A gyümölcsök is nyersen vannak benne és igazán finom szaftos süti.Ezt még régebben a Tarka világ újságban találtam.


Hozzávalók:
kb.15-20 darab petit keksz (albert keksz),50 dkg reszelt alma,3 banán,10 dkg darált dió,15 dkg darált keksz,10 dkg cukor,
1 vaniliás puding,3 evőkanál cukor,5 deci tej,
1 tejszínhabpor.
Készül:
Egy 20x30 cm mélyebb tepsi alyát kirakjuk a petit kekszel.A reszelt almához hozzáreszeljük a banánt is.Hozzáadjuk a cukrot,diót és a darált kekszet majd jól összedolgozzuk és a keksz alapra símítjuk.A pudingot a szokásos módon megfőzzük majd asz almás keverékre öntjük.Mikor kihült a tejszínhabport fölverjük és rásímítjuk a tetejére.






уторак, 20. март 2012.

Mustáros sonkás csiga

Finom szülinapi rágcsáló,de jól jön ha vendégeket várunk mert gyorsab elkészíthető.


Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta(50 dkg 2 lap van benne),1 nagyobb csomagolású mustár,20-25 dkg vékonyra szeletelt gépsonka,20 dkg sajt.
A leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk majd megkennyük mustáral,rárakjuk a sonka szeleteket majd megszórjuk reszelt sajtal.Föltekerjük és kb 1 cm vastagra fölszeleteljük.Papírral bélelt tepsiben pirosra sütjük.






петак, 9. март 2012.

Gyúrott hájas kifli

Nagyon szeretem és ezért is készítí anyukám mikor haza megyek.
 

Hozzávalók:
40 dkg háj,50 dkg liszt,1 deci tej,1 élesztő,csipet só,1 evőkanál cukor,1 tojás,keményebb lekvár,porcukor.
Készül:
A hájat a lisztel eldörzsöljük,a tejben feloldjuk a cukrot és a sót majd felfutatjuk benne az élesztőt.Ezt a liszthez öntjük,hozzáadjuk a tojást is majd jól összegyúrjuk.8 gombócot formálunk a tésztábol majd minden gombócbol 8 kiflit csinálunk lekvárral.Forró sütőben kisütjük és még forrón bőven megforgatjuk porcukorban.