vanilla

среда, 17. април 2013.

Bejgli

Gyerekoromban mi nem készítettünk bejglit.Én azt gondoltam hogy az egyszerű kelt tésztás mákos kalács.Mikor elkezdem blogot vezetni eldöntöttem hogy én is karácsonyra kipróbálom igen ám csak a mézeskalácsok meg a sütemény rendelésektöl nem jutott időm még bejglit is készíteni de eldöntöttem az idén karácsony után elkészítem.Moha bejglijét válaszottam és Isteni lett.Aki kóstolta mind a receptet kérte.Én elsőre csak fél adagot készítettem amit gyorsan meg is bántam.


Hozzávalók:
Tészta:90 dkg liszt,10 dkg porcukor,1 dkg só,25 dkg vaj,12,5 dkg zsír,1 dl hideg tejszín,2 dl hideg víz (plusz néhány evőkanálnyi, ha szükséges még),2 tojássárgája,2,5 dkg élesztő.
Töltelék:
Diós: 28 dkg darált dió,15 dkg cukor,5 dkg zsemlemorzsa,1-1,5 dl víz.
Mákos:28 dkg darált mák,15 dkg cukor,5 dkg zsemlemorzsa,1-1,5 dl víz,reszelt citromhéj.
Marcipános (mandulás):40 dkg darált mandula,15-20 dkg cukor,1 teáskanál vaníliakivonat,1 dl víz aki szereti adhat hozzá 1-2 evőkanál mandula arómát.
A kenéshez:2 tojás.
Készül:
A bejglit legjobb délután készíteni mivel egy éjszakát a hidegen kell lennie.
Először a töltelékeket készítjük el, mert ki kell hűlniük.Mindegyik egyformán készül összeforalunk 1 deci vizet a cukorral majd hozzáadjuk a diót és a zsemlemorzsát ha túl száraz adunk hozzá még egy pici vizet.A tölteléknek nedvesnek de morzsálódósnak kell lennie.Így készítjük el a mákosat és a mandulásat is.A mandulás sűrű kenhető állagú legyen.
A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval belekockázzuk a nem túl hideg vajat és a zsírt.A tejszínt,tojássárgáját és a vizet összekeverjük majd a liszthez öntjük.Robotgéppel kikeverjük kb.5 perc alatt zsíros tapintású keményebb tésztát kapunk.
6 részre osztjuk majd mindegyiket külön-külön fóliába csomagolva 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
Ezután minden darabot kinyújtunk 25x30 cm nagyságúra de nem lisztezünk alá.(én egy ekkora darab zsírpapíron nyújtottam ki) A tölteléket elosztjuk rajta de úgy hogy a szélétöl 1-2 cm hely maradjon.A rövidebb oldalukat behajtjuk majd a hosszab oldalánál feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk 5 cm távolság legyen a rudak között.
Mindegyiket lekenyük tojássárgájával és hideg helyen hagyjuk hogy megszáradjon.Mikor megszáradt lekenyjük tojásfehérjével és regelig hagyjuk hűvös helyen állni.
Másnap regel hurkapálcával 4-5 helyen megszúrkályuk egésszen az alyáig hogy a pára távozni tudjon és nepukadjon ki a bejgli.
180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Mikor kihült fölszeletelyük.



5 коментара:

  1. … delicious!!!…It reminds me of my childhood days spent during summer holidays at my paternal grandparents place… I feel the smell and the taste …mmm!
    Have a nice weekend!

    ОдговориИзбриши
  2. recept vam je prelep. Interesuje me, za koliko je strudli je predvidjena ova kolicina testa? :)

    ОдговориИзбриши