Gyerekoromban mi nem készítettünk bejglit.Én azt gondoltam hogy az egyszerű kelt tésztás mákos kalács.Mikor elkezdem blogot vezetni eldöntöttem hogy én is karácsonyra kipróbálom igen ám csak a mézeskalácsok meg a sütemény rendelésektöl nem jutott időm még bejglit is készíteni de eldöntöttem az idén karácsony után elkészítem.Moha bejglijét válaszottam és Isteni lett.Aki kóstolta mind a receptet kérte.Én elsőre csak fél adagot készítettem amit gyorsan meg is bántam.
Hozzávalók:
Tészta:90 dkg liszt,10 dkg porcukor,1 dkg só,25 dkg vaj,12,5 dkg zsír,1 dl hideg tejszín,2 dl hideg víz (plusz néhány evőkanálnyi, ha szükséges még),2 tojássárgája,2,5 dkg élesztő.
Töltelék:
Diós: 28 dkg darált dió,15 dkg cukor,5 dkg zsemlemorzsa,1-1,5 dl víz.
Mákos:28 dkg darált mák,15 dkg cukor,5 dkg zsemlemorzsa,1-1,5 dl víz,reszelt citromhéj.
Marcipános (mandulás):40 dkg darált mandula,15-20 dkg cukor,1 teáskanál vaníliakivonat,1 dl víz aki szereti adhat hozzá 1-2 evőkanál mandula arómát.
A kenéshez:2 tojás.
Készül:
A bejglit legjobb délután készíteni mivel egy éjszakát a hidegen kell lennie.
Először a töltelékeket készítjük el, mert ki kell hűlniük.Mindegyik egyformán készül összeforalunk 1 deci vizet a cukorral majd hozzáadjuk a diót és a zsemlemorzsát ha túl száraz adunk hozzá még egy pici vizet.A tölteléknek nedvesnek de morzsálódósnak kell lennie.Így készítjük el a mákosat és a mandulásat is.A mandulás sűrű kenhető állagú legyen.
A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval belekockázzuk a nem túl hideg vajat és a zsírt.A tejszínt,tojássárgáját és a vizet összekeverjük majd a liszthez öntjük.Robotgéppel kikeverjük kb.5 perc alatt zsíros tapintású keményebb tésztát kapunk.
6 részre osztjuk majd mindegyiket külön-külön fóliába csomagolva 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
Ezután minden darabot kinyújtunk 25x30 cm nagyságúra de nem lisztezünk alá.(én egy ekkora darab zsírpapíron nyújtottam ki) A tölteléket elosztjuk rajta de úgy hogy a szélétöl 1-2 cm hely maradjon.A rövidebb oldalukat behajtjuk majd a hosszab oldalánál feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk 5 cm távolság legyen a rudak között.
Mindegyiket lekenyük tojássárgájával és hideg helyen hagyjuk hogy megszáradjon.Mikor megszáradt lekenyjük tojásfehérjével és regelig hagyjuk hűvös helyen állni.
Másnap regel hurkapálcával 4-5 helyen megszúrkályuk egésszen az alyáig hogy a pára távozni tudjon és nepukadjon ki a bejgli.
180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Mikor kihült fölszeletelyük.
Hozzávalók:
Tészta:90 dkg liszt,10 dkg porcukor,1 dkg só,25 dkg vaj,12,5 dkg zsír,1 dl hideg tejszín,2 dl hideg víz (plusz néhány evőkanálnyi, ha szükséges még),2 tojássárgája,2,5 dkg élesztő.
Töltelék:
Diós: 28 dkg darált dió,15 dkg cukor,5 dkg zsemlemorzsa,1-1,5 dl víz.
Mákos:28 dkg darált mák,15 dkg cukor,5 dkg zsemlemorzsa,1-1,5 dl víz,reszelt citromhéj.
Marcipános (mandulás):40 dkg darált mandula,15-20 dkg cukor,1 teáskanál vaníliakivonat,1 dl víz aki szereti adhat hozzá 1-2 evőkanál mandula arómát.
A kenéshez:2 tojás.
Készül:
A bejglit legjobb délután készíteni mivel egy éjszakát a hidegen kell lennie.
Először a töltelékeket készítjük el, mert ki kell hűlniük.Mindegyik egyformán készül összeforalunk 1 deci vizet a cukorral majd hozzáadjuk a diót és a zsemlemorzsát ha túl száraz adunk hozzá még egy pici vizet.A tölteléknek nedvesnek de morzsálódósnak kell lennie.Így készítjük el a mákosat és a mandulásat is.A mandulás sűrű kenhető állagú legyen.
A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval belekockázzuk a nem túl hideg vajat és a zsírt.A tejszínt,tojássárgáját és a vizet összekeverjük majd a liszthez öntjük.Robotgéppel kikeverjük kb.5 perc alatt zsíros tapintású keményebb tésztát kapunk.
6 részre osztjuk majd mindegyiket külön-külön fóliába csomagolva 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
Ezután minden darabot kinyújtunk 25x30 cm nagyságúra de nem lisztezünk alá.(én egy ekkora darab zsírpapíron nyújtottam ki) A tölteléket elosztjuk rajta de úgy hogy a szélétöl 1-2 cm hely maradjon.A rövidebb oldalukat behajtjuk majd a hosszab oldalánál feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk 5 cm távolság legyen a rudak között.
Mindegyiket lekenyük tojássárgájával és hideg helyen hagyjuk hogy megszáradjon.Mikor megszáradt lekenyjük tojásfehérjével és regelig hagyjuk hűvös helyen állni.
Másnap regel hurkapálcával 4-5 helyen megszúrkályuk egésszen az alyáig hogy a pára távozni tudjon és nepukadjon ki a bejgli.
180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Mikor kihült fölszeletelyük.
Gyönyörűek és nem repedtek meg!
ОдговориИзбриши… delicious!!!…It reminds me of my childhood days spent during summer holidays at my paternal grandparents place… I feel the smell and the taste …mmm!
ОдговориИзбришиHave a nice weekend!
Thank you Carmen.
Избришиrecept vam je prelep. Interesuje me, za koliko je strudli je predvidjena ova kolicina testa? :)
ОдговориИзбриши3 strudlice nisu velike kao sto se vidi i na slici.
Избриши