vanilla

четвртак, 08. август 2013.

Mákos szilvás spirál pite

Ez a pite levett lábrol.Először is megtetszett a kinézete megcsináltam és Isteni lett.
És ezzel a pitével búcsúzom egy időre mivel költözködünk és nem lesz egy ideig időm a blogra majd néha napján azért benézek.Régi vágyam válik valóra nagyvárosbol falura megyünk.
Remélem addig is olvasgatok nállam.


Hozzávalók:
Tészta:40 dkg liszt,2 dkg élesztő,1tojás,1 tojássárgája,10 dkg vaj,csipet só,6 dkg cukor,1,5 deci tej.
Töltelék:5 dkg marcipán (én nem tettem),10 dkg cukor,8 dkg mák,1,2 deci tej,csipet só.
+ még:70-80 dkg szilva,4 evőkanál baracklekvár,vaj a tepsi kikenéshez,1 evőkanál tej.
Készül:
A tésztához először a vajat fölolvasztjuk majd szobahőmérsékletűre hűtjük.A tejben fölolvasztunk 1 kiskanál cukrot és fölfutatjuk benne az élesztőt.A kelesztő tálba összekeverjük a cukrot a lisztel,sóval a tojással és a sárgájával majd hozzáadjuk a vajat és a fölfutatott élesztőt.Jól kidolgozzuk és hagyjuk hogy duplájára kelyen.
A recept szerint lereszelyük a marcipánt és összekeverjük a cukorral.
A tejet fölforalyuk majd a mákkal összekeverjük.
Összekeverjük a mákot a marcipános cukorral és jól lehűtjük.Én nem így csináltam mivel nem tettem bele marcipánt,a forró tejbe beletettem a cukrot és a mákot majd ez elég fojós volt nekem így a méjhűtőbe tettem és sűrűn átkevertem hogy jó lehülyön így egy kicsit megkötött de továbra is kicsit fojósabb volt de lehetett vele dolgozni.
A tésztát 30x40 cm nagyságúra kinyújtjuk majd 3 részre osztjuk hosszában,elosztjuk rajta a tölteléket és a széleit kevés tejjel megkenyük majd finoman föltekerjük.A tekercseket csiga formában kikent kerek (28-30) tepsibe rakjuk.A szilvákat megmossuk kettévágjuk kivesszük a magját és a csigatekercsek közé rakjuk úgy hogy egymást egy kicsit fedjék.Lekenyük tejjel.Hagyjuk hogy kelyen addig míg a sütő 180 fokra bemelegszik.Forró sütőben pirosra sütjük.Míg forró megkenyük baracklekvárral (én nem kenytem mert elfelejtettem).


понедељак, 05. август 2013.

Tökös palacsinta

Még egy tökös recept.


Hozzávalók:
2 tojás,15 dkg liszt,1 deci tej,1 kisebb reszelt tök (cukkini),só,bors,kb.1 deci ásványvíz.
20 dkg túró,1 tojás,só,bors,1 gerezd fokhagyma,6-7 evőkanál tej,5 dkg reszelt sajt.
Készül:
A reszelt tököt megsózzuk és hagyjuk hogy levet engedjen.A tojást kikeverjük sóval,borsal hozzáadjuk a lisztet és a tejet majd kinyomkodjuk a tököt és belekeverjük fölöntjük ásványvízzel hogy palacsinta sűrű legyen.Forró kizsírozott palacsinta sütőben kisütjük (nekem 7 nagyobb palacsintám lett).Kikeverjük a túrót a tojással,sóval,borsal és az apróra vagdalt fokhagymával.Megtöltjük vele a palacsintákat kikent kerámia tálba rakjuk meglocsolyuk 6-7 evőkanál tejjel és megszórjuk 5 dkg reszelt sajtal.Forró sütőben megrotyantjuk.





Nyári lazannya

Mikor így elkészítettem a tököt rájöttünk hogy ebben a formában ízlik legjobban.Az alap ötlet Limarátol van.


Hozzávalók:
2 közepes tök,50 dkg darált hús,1 vöröshagyma,1 gerezd fokhagyma,2 sárgarépa,1 zöldség,1 paprika,3 közepes paradicsom,só,bors,origánó,0,5 deci fehérbor.
Besamel:2 evőkanál vaj,2 evőkanál liszt,tej (kb.5 deci nem mértem elfelejtettem),10 dkg reszelt sajt.
Készül:
A tököt meghámozzuk majd zöldséghámozóval vagy (nekem van kis káposzta gyalum én azon szeltem) fölszeletelyük majd megsózzuk és hagyjuk hogy levet engedjen.
A vörös és fokhagymát,a sárgarépát,zöldséget és a paprikát késes robotgépben finomra fölaprítjuk.
2 evőkanál olajon a zöldségeket puhára párolyuk.Hozzáadjuk a húst is és nagy lángon fehéredésig sütjük.A paradicsomokat meghámozzuk és kockára vágjuk majd a húshoz adjuk,sózzuk,borsozuk,adunk hozzá origánót fölöntjük borral majd addig főzzük míg meg nem fől és be nem sűrűsödik a szaftja.
Fölolvasztjuk a vajat megpirítjuk rajta a lisztet de fehérmaradjon majd fölöntjük tejjel és mártás sűrűre főzzük,a végén sózzuk,borsozuk és hozzáadjuk a reszelt sajt felét.
Egy magasfalú tepsibe lerakunk egy sor tököt (amit finoman kicsit kinyomkodtunk) úgy hogy fedjék egymást majd erre egy sor a darált húsbol ezt megkenyük besamel szószal majd megint tök,hús...a tetején besamel legyen és erre a reszelt sajt másik fele majd 180 fokos sütőben megsütjük.


недеља, 04. август 2013.

Bácskai rizses hús

Már a 10.fordulónál tartunk a Blogkóstolóval és a háziasszony Kisildi nekem Marka boszikonyháját sorsolta ki.Volt bőven miben válogatni nálla.De mikor megláttam a Bácskai rizses húst tudtam hogy ezt tuti elkészítem mivel Bácskában élek.
És nem tévedtem mi szeretjük nagyon a pörkölt alapú ételeket.


Hozzávalók:
50 dkg sertéshús,1 vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma,1 evőkanál pirospaprika,só,bors,30 dkg rizs,őrölt kömény.
Készül:
A vörös és fokhagymát apróra vagdossuk majd kevés olajon megfonyasztjuk hozzáadjuk a húst is amit  kockára vagdostunk. Hozzáadjuk az 1 evőkanál pirospaprikát is majd gyorsan összeforgatjuk kicsit pörkölyük majd fölöntjük vízzel (én adtam hozzá egy kis fehér bort is) hogy elepje sózzuk,borsozzuk,őrölt köményt adunk hozzá és fedő alatt puhára főzzük kb.egy óra alatt.
Ezután hozzáadjuk a rizst és anyi vizet adunk hozzá hogy 1 újnyira elepje majd hagyjuk hogy fölforjon.Ekkor egy magasfalú tűzáló tálba átöntjük és lefödjük majd forró 200 fokos sütőben kb.15 percet sütjük ekkor kivasszük átkavarjuk és hozzáöntünk kb 3 deci vizet (ez függ a rizstöl is hogy menyire főt meg menyire szívta fel a pörkölt szaftot).Újabb 15 perc sütés (vagyis még meg nem fől a rizs) és utánna még az elzárt meleg sütőben hagyjuk 10 percet pihenni.