vanilla

понедељак, 21. фебруар 2011.

Isteni szallagos fánk


A recept innen
1 kg liszt
5 deci tej
1 (4-5 dkg) élesztő
1 (12,5 dkg) vaj
3 tojás
10 dkg cukor
1 kis pálinkás pohár pálinka
csipet só
olaj
porcukor
lekvár
nutela(eurókrém)
puding(ha pudinggal töltjük ehez kell plusz tej és cukor)
Egy tálba tesszük a lisztet,a csipet sót, majd beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk pálinkát(az ízén nem változtat az alkohol kipárolog de viszont nem szívja magába az olajat), a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és a meleg tejet. Fakanállal jól összedolgozzuk.(én eg kicsit csaltam először robotgéppel dolgoztam össze és utánna fakanállal).Addig verjük a fakanállal, míg a tészta kifényesedik, és hólyagos nem lesz. Ekkor már elválik az edény falától és lejön a fakanálról is. Meglisztezzük egy kicsit és letakarjuk mí duplájára kel(ez nekem kb.60 perc volt).Lisztezett deszkára borítjuk és kb másfél ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.Fánkszaggatóval, vagy nagy szájú üvegpohárral kiszaggatjuk.(a reszliket (hulladékot)összegyúrjuk és ujra használjuk).Várunk 5-10 percet és forró BŐ olajban sütjük a fánkot.Nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek.Fedőt teszünk rá és kb 2 percig fedő alatt sütjük. Ha az olaj nagyon forró, lejjebb vesszük, mert nagyon gyorsan megpirul, és akkor nem sül át. Ha világos piros, gyorsan megforgatjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Ekkor lesz szép szalagos a fánkunk.Bő olajban süssük, mert ha kevés olajat használunk, nem tud úszni az olajon, és nem lesz szép.Ha bő olajban sütjük lukacsos lessz belülröl ha pedig már kevesebb van az edényben és nem kel meg annyira a fánk tömörebb lesz a belseje.Forrón meghintjük porcukorral,és megtöltjük ízlés szerint ki mivel szereti.Nálunk legkapósabb a pudingos volt.

Нема коментара:

Постави коментар