vanilla

понедељак, 21. фебруар 2011.

Isteni szallagos fánk


A recept innen
1 kg liszt
5 deci tej
1 (4-5 dkg) élesztő
1 (12,5 dkg) vaj
3 tojás
10 dkg cukor
1 kis pálinkás pohár pálinka
csipet só
olaj
porcukor
lekvár
nutela(eurókrém)
puding(ha pudinggal töltjük ehez kell plusz tej és cukor)
Egy tálba tesszük a lisztet,a csipet sót, majd beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk pálinkát(az ízén nem változtat az alkohol kipárolog de viszont nem szívja magába az olajat), a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és a meleg tejet. Fakanállal jól összedolgozzuk.(én eg kicsit csaltam először robotgéppel dolgoztam össze és utánna fakanállal).Addig verjük a fakanállal, míg a tészta kifényesedik, és hólyagos nem lesz. Ekkor már elválik az edény falától és lejön a fakanálról is. Meglisztezzük egy kicsit és letakarjuk mí duplájára kel(ez nekem kb.60 perc volt).Lisztezett deszkára borítjuk és kb másfél ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.Fánkszaggatóval, vagy nagy szájú üvegpohárral kiszaggatjuk.(a reszliket (hulladékot)összegyúrjuk és ujra használjuk).Várunk 5-10 percet és forró BŐ olajban sütjük a fánkot.Nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek.Fedőt teszünk rá és kb 2 percig fedő alatt sütjük. Ha az olaj nagyon forró, lejjebb vesszük, mert nagyon gyorsan megpirul, és akkor nem sül át. Ha világos piros, gyorsan megforgatjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Ekkor lesz szép szalagos a fánkunk.Bő olajban süssük, mert ha kevés olajat használunk, nem tud úszni az olajon, és nem lesz szép.Ha bő olajban sütjük lukacsos lessz belülröl ha pedig már kevesebb van az edényben és nem kel meg annyira a fánk tömörebb lesz a belseje.Forrón meghintjük porcukorral,és megtöltjük ízlés szerint ki mivel szereti.Nálunk legkapósabb a pudingos volt.

уторак, 8. фебруар 2011.

Sünike húsbol



Hozzávalók:
50 dkg darált hús
1 tojás
1 vöröshagymaa
fűszerkeverék
bors

Töltelék:
3 főt tojás
szemes bors
spagetti tészta
szegfűszeg
zsemlemorzsa
szezámmag
1 tojás
liszt
Készül:A darált húst fűszerezzük,sózzuk és borsozuk.Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és egy tojást.Letépünk egy darab húst eyt szétlapítjuk két műanyag zackó között a közepébe beletesszük a főt tojást,becsavarjuk (előröl hagyunk egy kis hejet hogy megcsináljuk a süni pofiját).Szemnek és az orrnak odateszük a szemesborsot a tüskéinek pedig eltördeljük a nem megfőt spagetit.Tepsibe tesszük olajat öntünk alá és 200 fokon 30 percet sütjük lefödve utánna pedig csak anyit tesszük vissza fedő nélkül hogy színt kapjon.2 sünit csináltam belőle.
A maradék 1 főt tojásbol és húsnol csináltam egereket.
A főt tojást hosszában négybe vágtam úgyszintén húsba csavarom kiránottam liszte-tojásba-zsemlemorzsába(amit összekevertem a szezámmal) kisütöttem forró olajban.Mikor kisült a szemeit orrát szegfűszegböl csináltam a bajúszt és a farkat spagetiböl csináltam(a farkat eg kicsit lobogó vízbe mértottam)a füleket almaszeletböl csináltam mert nem volt idehaza retkem abbol szebb lett volna.
A válogatós kisfiam elvolt ragatatva.



понедељак, 7. фебруар 2011.

Husi mufin


1 csirkemell kifilézve
20 dkg kajmak (ez egy sós tejfel)
15 dkg vékonyra szelt szalonna
2 darab sűlt paprika
Először is a sülpaprikábol salátát csinalok így ízletesebb lesz a paprika (na meg hát egy csomag fagyasztott paprikában több darab van így lesz salátánk is).Leteszünk egy szelet szalonnát erre egy szelet húst(nem kell sózni mert a szalonna is és a kajmak is sós) majd megkenyük kajmakkal erre teszünk egy darab sült paprikát,fölcsavarjuk és muffin sütőbe tesszük.Mikor kisült tányéra szedjük a fölmarat zsirasékot atöntjük egy sütőtálba és isteni finom krumplit sütünk benne.






Meggyes baklávé



50 dkg rétestészta lap
3 tojás
2 deci tejfel
18 dkg cukor
2 deci olaj
2 tasak vaniliás cukor
20 dkg darált dió
1 tasak sütőpor
cimet
1 kg meggy kompótbol
öntet-szirup
4 deci meggy szörp
25 dkg cukor
Egy tálban összekeverjük a tojást,tejfelt,cukrot,1,5 deci olajat,vaniliás cukrot,darált diót és a cimetet ízlés szerint és jól összekevejük.A tepsit kiolajozzuk és két lapot teszünk bele megkenjük a krémmel rádobálunk meggyet,megint két lapot teszünk rá,és akkor megint krém,meggy,...és addig rakjuk míg el nem használjuk az összes hozzávalókat.A tetejére 2 lap kerül és lekenyük oaljjal.
A baklávét fölkockázuk és 200 fokon megsütjük míg piros nem lessz.
Összekeverjük a meggylevet 25 dkg cukorral és addig főzzük míg hígabb szirupot nem kapunk.Levesszük a tűzröl és hagyjuk kihülni.
A kisült forró baklávét leöntjük a hideg sziruppal.