vanilla

недеља, 18. децембар 2011.

Kajmakos (tejfeles) pogácsa

A kajmakot én imádom.Csak úgy magában vagy kenyérre de egy finom pljeskavicahoz...mmm.Van egy jó ismerősünk aki sűrűn megy Králjevóra és tőle szoktunk hozatni finom házi kajmakot,és mikor megtelünk vele vagy pedig csak eldugom magunk elől beteszem a fagyasztóba és amikor kell csak letörök belőle egy darabot.Így maradt meg 20 dkg amiböl aztán lett a pogácsa.


Hozzávalók:
3 deci tej,1 élesztő,1 kiskanál só,2 kiskanál cukor, 20 dkg margarin,20 dkg kajmak (lehet tejfel ha nincs kajmak),1 tojás,kb.60-70 dkg liszt,a tetejére 1 tojás és reszelt sajt 5 dkg.
Készül:
A langyos tejben föloldjuk a cukrot és a sót.Majd felfutatjuk benne az élesztőt.Hozzáadjuk a tojást és a kajmakot és a liszt adagolásával rugalmas tésztává gyúrjuk.Meleg helyen hagyjuk duplájára kelni.Majd kinyújtjuk 1 cm vastagra és kiszagatjuk.Papírral bélelt tepsibe rakjuk megkenyük tojással és megszórjuk reszelt sajtal.Majd 15 perc pihentetés után 180 fokos sütőben megsütjük.






среда, 14. децембар 2011.

Tejberizs

Na itt nem találtam ki a langyos vizet,de én szeretem mikor nem túl kemény de azért ne legyen fojós sem. Így a deszert.eu oldalon futotam rá.Kipróbáltam és igen bevált ez pont ojan ahogyan szeretem.


недеља, 11. децембар 2011.

Parázson sült lepény

A recept Limarátol  van.

Ez még szeptemberben készült.Ez úgy volt hogy a komámék fölhívtak és közölték hogy holnap jönnek meglátogatni a Drágámat de ne készítsek semmit mert hoznak magukkal húsokat és majd megsütjük másnem grill palacsinta sütőben.Hát az nem lehet ojan finom mint mikor kint sütjük parázson.Így a Drágám előszedte a grill sütőt én pedig éjjel 11:30-kor bedagasztottam az öregtésztát másnapra.Nem lehet az hogy én nem készítek semmit.Na meg azért még sütöttem egy adag vaniliás koszorút is.
Nagyon finom a husi mellé míg sült addig a lepényeket csipkedtük.
Nekem nem volt öregtésztám és én azt kihagytam belőle.Az előtésztához valókat bedagasztottam hagytam hidegen egy éjszakát kellni,másnap reggel a többivel összedolgoztam és hagytam megkelni duplájára majd kinyújtottam és sütöttem.



уторак, 06. децембар 2011.

Mikulás tarka bot

Ezt a kekszeket ma sütöttem déllután és ojan kapós volt hogy a gyerekek már felét meg is ették.
Tetszett mindég a rajzfilmekben mikor a karácsonyfára fel van akasztva a cukorka de hát nem vagyok egy nagy cukorka rajongó így hát elkészítettem keksz formájában.Ezt tuti hogy töbször fogom sütni mert nagyon ízlik csak majd kitalálok valami más formákat is.

Hozzávalók:
1tojás,1 tojássárgája,15 dkg cukor,1 evőkanál vanilia kivonat,kb.45 dkg liszt,25 dkg margarin.
Készül:
A margarint a cukorral kikeverjük majd hozzáadjuk a tojást és a sárgáját,vanilia kivonatot és a lisztet apránként (a liszt menyisége függ a tojásoktol).Lemérjük (nekem47,5 dkg volt) és kétfelé osztjuk az egyik marad sárga a másikba piros színt teszünk 12 egyenlő labdára osztjuk (nekem 3,5 dkg voltak)

Hűtőszekrénybe tartjuk és mindig csak egy piros és egy sárga labdát veszünk ki.Kisodrom a sárgát és a pirosat is 25 cm hoszúra.
Összefonom 
és megsodrom még egyszer finoman.
Majd megörbítem a 3/4-nél és papírral bélelt tepsibe teszem.
A tésztát a hűtőszekrényben tartom és mindég csak egy-egy labdát veszek ki.
180 fokos sütőben világosra sütöm.








понедељак, 05. децембар 2011.

Sült gesztenye

Nagyon szeretem a sült gsztenyét.De még mikor othon voltam (nem voltam férjnél és Vajdaságban éltem) csak Mindenszentekor ettem mert nem árulták nálunk a téren.És ijenkor dugig ettem magam vele mer imádom.Mikor összejötünk  a Drágámmal akkor itt Belgrádban mikor a hideg téli napokban A Knez Mihajlova-ban sétáltunk akkor mindig vettünk.De hát az a pár szem elégé drága (mert amenyit megbírnánk enni)...Na egyszer rátaláltunk egy kb.4 éve egy boltban nálunk vettünk egy kilót és megsütötük de alig bírtuk kikaparni belőle.Idővel keresgéltem hogy mi a titka a finom sült gesztenyének és hogy szépen kilehet szedni a héjábol.Sok-sok próbálkozás után ez vált be és mostmár hát biztos egy 2 éve így készítjük.



A gesztenyét jól megmosom és mindegyiket éles késsel bevagdosom + vágok rá. 
Majd meleg vízbe beleteszem és hagyom legalább 2 órát ázni.
Ekkor tepsibe rakom és 180 fokon megsütöm.Egy idő után mikor már érződik az illata akkor kiveszek egyet és a vágáson egy fogvájót belenyomok ha könyen belemegy akkor jó (mind mikor a burgonyát főzzük).






петак, 02. децембар 2011.

Florentin

Nagyon bevált süti.Igazán karácsonyra hangol,finom íze van és még az a jó benne hogy jól elál és elöbb is elehet készíteni.


Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt,1 sütőpor,csipet só,20 dkg vaj,10 dkg cukor,1 tojás,1 vaniliás cukor.
Tetejére:
20 dkg kandirozott gyümölcs,5 dkg vaj,2,5 deci tejszín,10 dkg cukor,5 dkg vaj,20 dkg szeletelt mandula,10 dkg főző csokoládé.
Készül:
A lisztet összekeverjük a csipet sóval és a sütőporral.Hozzáadjuk a hideg vajat amit fölkockáztunk, cukrot,tojást és a vaniliás cukrot.Gyors mozdulatokkal jól összegyúrjuk, öntapadós fóliába csomagoljuk és a hűtőszekrénybe tesszük fél órát hogy pihenyen.
A kandírozott gyümölcsöt összevagdossuk.A tejszínt összekeverjük a mézzel,vajjal és a cukorral majd összeforaljuk.Hozzáadjuk az összevagdosott kandírozott gyümölcsöt és a mandula pelyheket.
Két zsírpapír között kinyújtjuk a tésztát tepsi nagyságúra.Leveszük a felső papírt és az alsó segítségével áthúzzuk a tepsibe.Ráöntjük a langyosra hült tejszínes-mandulás öntetet és 180 fokos sütőbe 30-35 perc alatt megsütjük.Mikor kisült és kihült fölszeletelyük rudakra és olvasztott csokoládéba mártjuk a végeit.