vanilla

субота, 28. април 2012.

Csokis legyező

Mi nagyon sokat készítünk kelt tésztákat mert szeretjük nagyon.És amenyire nem szerettem a ragacsos tésztához nyúlni anyira most imádok dagasztani.(csak ha nem gömböljödnénk tőle napi szinten csinálnám)
 

Hozzávalók:
2 deci tej,1 kiskanál só,4 kiskanál cukor,2 deci aludt tej,70 dkg liszt,1 élesztő (5 dkg),8 dkg vaj,6-10 dkg vagdalt csoki,mazsola.
Tej és cukor a kenéshez.
Készül:
A langyos tejben föloldjuk a cukrot és a sót,majd fölfutatjuk benne az élesztőt.Hozzáadjuk az aludt tejet,a puha vajat és a lisztet.Jól kidolgozzuk a tésztát és hagyjuk duplájára kelni.
Mikor megkelt kettéosztjuk és vékonyra kinyújtjuk.Megszórjuk az egyiket vagdalt csokival a másikat mazsolával.Fölcsavarjuk tekercsnek és 5 cm rudakra fölszeleteljük.A rudat két hurkapálca közé teszük és a pálcákig bevagdossuk (a pálcák miatt nem tudjuk teljessen elvágni).Összefogjuk az alsó és felső sarkokat  összenyomjuk és aládugjuk.Zsírpapírral bélelt muffin tepsibe rakjuk őket.Pihentetjük 5-10 percet maj megkenyük tej és kevés cukor keverékével.180 fokos sütőben prosra sütjük.





уторак, 24. април 2012.

Sült paprikás szeletek

Finom szaftos pite.Ímádjuk a sült paprikát minden féle képpen.


Hozzávalók:
2 réteslap,75 dkg sült paprika,5 dkg búza dara,4 tojás,25 dkg sajt,25 dkg túró,4 dl joghurt,3 evőkanál olaj,só.
Készül:
A paptika szeleteket jól lecsöpögtetjük.A tojásfehérjét ketté választjuk és a fehérjét kemény habbá verjük.A sajtot lereszeljük (a tökreszelőn).Óvatossan összekeverjük a tojásfehérjét 15 dkg reszelt sajtal és a túróval,majd ízlés szerint sózzuk.Összekeverjük a tojássárgáját a joghurtal.Egy téglalap alakú tepsit (20x35 cm) kikenünk olajjal,majd az alyára tesszük a réteslapokat.Erre kerül a paprika szeletek fele,megszórjuk a búzadara felével.Rákenyük a tojásfehérje krémet,beborítjuk a maradék sült paprikával megszórjuk búzadarával.Majd leöntjük a joghurtos tojássárgájával és megszórjuk a maradék reszelt sajtal. Forró sütőben (200 fokon) kisütjük.
Majd hagyjuk langyosra hülni és akkor fölszeleteljük.




петак, 20. април 2012.

Fűszeres diós muffin

Örülök hogy folytatódik a játék.E hónapban Az én édes konyhámnál látogattam.Találtam sok midnen jót és végül a választásom erre a finom muffinra esett.
Egy kiss változásokat csináltam csak,íme:

Hozzávalók:14 dkg liszt,1 kiskanál sütőpor,1 késhegyni szódabikarbóna,10 dkg darált dió,13 dkg cukor,2 vaniliás cukor,2 kiskanál mézeskalács fűszer,1 citrom reszelt héja,1 tojás,0,8 dl olaj,0,8 dl tej,kevés vagdalt dió,2 szelet csoki.
Készül:
Az egyik tálban a lisztet összekeverjük a sütőporral,szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerkeverékkel.
A másikban robotgéppel kikeverjük a tojást a cukorral és a vaniliás cukorral,hozzáadjuk a citrom reszelt héját,olajat,darált diót a végén pedig a tejet is.Összekevrjük a lisztes keverékkel.A muffin papírformákat 3/4 töltjük.180 fokon kisütjük (Tűpróba).



четвртак, 19. април 2012.

Francia fánk

Nagyon finom nekünk bevált.
 

Hozzávalók:
Tészta:30 dkg liszt,18,5 dkg vaj,evőkanál cukor,5 deci víz,1 evőkanál vanilia kivonat,1/2 citrom reszelt héja,6 tojás,olaj.
Máz:15 dkg porcukor,1 kiskanál vanilia kivonat,5 evőkanál teszín.
Készül:
Egy lábosba öntjjük a vizet,cukrot és a vajat majd fölforraljuk.Hozzáadjuk a lisztet és addig főzzük míg el nem vállik az edény falátol és az alyán fehér lerakódás lesz.A tésztát kihűtjük.A hideg tésztához robotgéppel állandóan kevrve egyessével hozzáadjuk a tojásokat.Hozzáadjuk a vanilia kivonatot és a citrom héját is.Zsírpapírbol négyzeteket vágunk 10x10 cm (a receptben 20 írt de nekem 50 lett belőle mert kisebb a habcsövem így vékonyabbak lettek valójában tulumba nyomóval kellett volna).A torta díszítőt megtöltjük és a csavart végü csővel minden papír négyzetre kört nyomunk.
Megmelegítjük az olajat (mint a klasszikus fánknak) és a papírral együtt a forró olajba tesszük.Majd 20-30 másodperc múlva húscsipesszel kihúzzuk a papírt és mind a két oldalát megsütjük.Szalvétára szedjük.Majd mikor lecsorgott a fölösleges olaj megkenyük a mázzal amit összekevertünk.








понедељак, 16. април 2012.

Kroaszán

Nagyon finom.


Hozzávalók:
1 élesztő,2 deci tej,1 deci joghurt,1 tojás,3 evőkanál cukor,1 csapott evőkanál só,70 dkg liszt,1 jó evőkanál zsír,25 dkg vaj.Levkár,nutella,1 tojás.
Készül:
A tejben feloldjuk a cukrot és a sót majd belemorzsáljuk az élesztőt.Mikor fölfutott hozzáadjuk a joghurtot,tojást,zsírt és végül a lisztet is.Bedagasztjuk és egy jó órát kelesztjük.2 részre osztjuk és mind a két részt fölosztani még 5 részre.
Mindegyiket tányér nagyságúra nyújtjuk.Leteszünk egyett megkenyük vajjal,rá a másikat,megeknyük vajjal...az ötödik lapot már nem kenyük meg.A másik részt is így csináljuk meg.Hagyjuk 15-20 percet pihennni a hűtőszekrényben.
Pihenés után nagy vékony körré nyújtjuk és 8 részre felvágjuk.Ha akarjuk teszünk a közepébe lekvárt vagy nutellát de lehet öres is vagy sósan is megtöltve.Fölcsavarjuk kiflinek és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk megkenyük tojással és szép pirosra sütjük.





среда, 4. април 2012.

Csoko-moko torta


Ez a torta is még a január elejei Szlavánkra készült meg még 9 fajta süti is amiböl eddig 1 írtam föl a bloggra...na de hamarosan meglesznek.Ami késik az nem múlik.
A torta megragadott mert szaftos és relatívan gyorsan megvan,mivel nem köll a krémet főzni a lapokat pedig meglocsoljuk hideg tejjel így gyorsan kihül.
Ha mág valaki nem tud mit sütni husvétra hát tessék nem nehéz torta.


Hozzávalók:
Tészta: 12 tojás,12 evőkanál cukor,12 evőkanál liszt,12 evőkanál darált dió (mogyoró vagy mandula is lehet), 3 tasak sütőpor.Ebböl 3 lap lesz.
Öntet:7,5 deci bolti csokis tej
1.Krém:8 deci (2 nagyobb vagy 4 kisebb) tejföl,25 dkg porcukor,30 dkg darált plazma keksz (lehet bármilyen darált keksz de nekem ez a legfinomabb)
2.Krém:20+30 dkg tejszínhabpor,2+3 deci tej vagy szénsavas víz.
Készül:
4 tojásfehérjét kemény habbá verünk 4 evőkanál cukorral,majd egyesével hozzáadunk 4 tojássárgáját,4 evőkanál lisztet,1 sütőport és 4 evőkanál diót.Zsírpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokon megsütjük.
Még 2 lapot így sütünk ki.
Mikor megsült leveszük róla a papírt és meglocsoljuk 2,5 deci csokis tejjel (én eleve 3x2,5 decis tejeket vásároltam így nem kölött méregetnem)
A többi 2 lapot is így lelocsoljuk.
A tejfelt összekeverjük a porcukorral és a plazma kekszel.
A 20 dkg tejszínhabport fölverjük a 2 deci tejjel kemény habbá.
Mikor kihültek a lapok (nem kell sokat várni) az első lapra ráteszük a tejfölös krém 1/3 erre a fölvert tejszinnek is 1/3 majd befedjük a második lappal,második 1/3 krémek,majd a harmadik lap és a harmadik 1/3 krémek.
Fölverjük a megmaradt 30 dkg tejszínport a 3 deci tejjel,kettéválasztjuk az egyik fele marad fehér a másikat ételfestékkel sárgára festjük és a fehérrel bevonyuk a tortát tortát a sárgával pedig díszítjük.A zsírpapírra rárajzolunk hópelyheket csillagokat megfordítjuk a papírt és a vonalak mentén az olvasztott fehér csokival rajzolunk (10 dkg fehér csokit fölolvsztjuk és zacskóba töltjük pici lyukat vágunk az egyik sarkán), hideg helyre tesszük hogy megkeményedjen mikor kemény akkor a tortába szurkályjuk.



уторак, 3. април 2012.

Sajtos csiga pogácsa

Nagyon finom alig tudtuk kivárni míg meghül.Így is már mikor langyos volt széttéptük.


Hozzávalók:
Tészta:1 élesztő,3 deci víz,2 kiskanál cukor,1-1,5 kiskanál só,60 dkg liszt,3 evőkanál tejpor,10 dkg zsír.
Töltelék:8 dkg tömlős sajt (ha jöl tudom így hívják bélben van mint a pástétom kenhető sajt),12,5 dkg gauda reszelt sajt,2 áromszög alakú sajt,2 tojássárgája,10 dkg vaj,1 kiskanál só.
1 tojás,kevés sajt a tetejére.
Készül:
A langyos vízben föloldjuk a cukrot és a sót.Felfutatjuk benne az élesztőt.Hozzáadjuk a tejport,zsírt és a lisztet.Jól kidolgozzuk és hűtőszekrényben egy éjszakát pihentetjük (öntapadós fóliával letakarva hogy ne képződjön kéreg rajta).
Reggel átgyúrjuk majd 15-20 percet pihentetjük.A krémhez a sajtokat összekeverjük a tojássárgájával  a vajjalés a sóval.Letépünk belőle egy darabot amit téglalappá nyújtunk és megkenyünk 2 evőkanál krémmel.Átlósan kettévágjuk.Az egyiket felcsavarjuk a szélesebb felétöl kezdve a másikat is a szélesebb résztöl kezdve rátekerjük.Az így kapott rózsát kapcsos tortaformába helyezzük aminek az alyát zsírpapírral béleltünk.
A maradék tésztát kinyújtjuk és megkenyük a töltelékkel.Fölcsavarjuk majd 15 darabra földaraboljuk.
A tésztarózsa köré rakjuk.Hagyjuk 15 percet pihenni.Megkenyük tojással és szórunk rá reszelt sajtot.Előre melegített 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük (tűpróba,ha szükséges letakrhatjuk félidőben alufóliával).
Nagyon finom illatos és a sajtoktol pedig Istenien finom.