vanilla

четвртак, 24. јануар 2013.

Citromos bajadéra

És elértünk az utolsó süteményig a tálcán.Szeretem a bajadéra féle kalácsokat.Ebben az a jó benne hogy nem kell sütni és van benne tejpor mert én nagyon szeretem a tejport.
És a sok édesség után mostmár jöhet valami sós recept is majd :)


Hozzávalók:
1.rész:25 dkg porcukor,40 dkg darált keksz,12,5 dkg vaj,1 citrom leve,1 deci tej.
2.rész: 10 dkg csokoládé,4 evőkanál olaj.
3.rész: 40 dkg cukor,1 deci víz,15 dkg vaj,25 dkg tejpor.
Készül:
Az 1.részhez a vajat a porcukorral kikeverjük,hozzáadjuk a darált kekszet,citrom levet és a tejet jól összekeverjük majd egy tálcára tesszük és 1 cm vastagra nyomkodjuk.
Fölolvasztjuk a csokit az olajjal és ráöntjük a keksz lapra majd hűtőbe tesszük hogy megkössön.
A harmadik részhez a cukrot és a vizet 7 percig lassú tűzön forralyuk.A tűzröl levéve hozzáadjuk a vajat kevergetjük míg el nem olvad majd hozzáadjuk a tejport és robotgéppel  kikeverjük majd a megkötött csokoládéra öntjük.
Hűtőszekrényben hagyjuk hogy megkössön.
Nekem volt egy pehhem hogy tejpor helyett valami tejporhelyetesítőtt vettem (nem is tudtam hogy létezik ilyen) és a tejporos rétegem folyós volt de van egy pici kerámia tálam amibe mindjárt belegyömöszöltem és abban kötött meg.





уторак, 22. јануар 2013.

Rum kugli

Elértünk az utolsó előtti recepthez is a tálcárol.Ez nem is recept inkább csak ötlet de nagyon jó mivel régebben nem tudtam mit kezdeni a sütemény szélével-végeivel.Nekem a kedvenc süteményem egyike.Erre a süteményre szoktam mondani hogy nemadom a receptet ez családi titok :)


Mikor minden kalácsot befejeztem lekenytem csokimázzal...és már csak szeletelni kell akkor körülvágtam mert persze a szélei nem szépek és az összes kalács végeket egy tálba raktam.Adtam hozzá kb 5-10 dkg  olvasztott főzőcsokoládét a kalácsvégektöl függ  nagyszőlőt ami 1 napot rumba ázott és rumot.Ezt mind jól összegyúrom ne legyen száraz ha köll adok hozzá még csokit vagy rumot és hidegre teszem bár 30 percre.Mikor egy kicsit megkötött akkor golyókat formálok belőle és leöntöm olvasztott csokoládéval vagy kristálycukorban megforgatom.



субота, 19. јануар 2013.

Televízió szelet

Most már az ötödik sütinél tartunk,ez volt a gyerekek kedvence.


Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszta,10 dkg cukor,10 dkg margarin,1 evőkanál kakaó,1 tojás,1 kiskanál sütőpor,3 evőkanál tej.
Piskóta: 5 tojás,5 evőkanál cukor,5 evőkanál liszt,1 sütőpor.
Krém: 2 vaniliás puding,7 deci tej,20 dkg cukor,2 evőkanál liszt,30 dkg vaj vagy margarin.
Máz: 10 dkg fehér csokoládé,3 evőkanál olaj.
Készül:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk majd elfelezzük.Sütőpapíron kinyújtjuk 20x30 cm nagyságúra,maj 180 fokon megsütjük (vigyázzunk mert nem kell hogy színt kapjon).
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat,a fehérjét fölverjük kemény habnak majd hozzáadjuk a cukrot,a tojások sárgáját és a sütőporos lisztet.Zsírpapírral bélelt tepsiben (abban amin az előző két lapot is sütötük) kisütjük.
A krémhez kikeverjük a pudingporokat a lisztel,cukorral és kevés tejjel.A többi tejet fölforralyuk.Mikor for belefőzzük a pudingos keveréket.Sűrűre főzzük majd hagyjuk telyesen kihülni.
A vajat habosra keverjük maj a hideg krémhez adjuk.
Az egyik kakaós lapra rákenyük a krém felét erre megy a piskóta majd a krém másik fele és a tetejére a másik kakaós lap.
Fölolvaszjuk a csokit az olajjal és a tetejére kennyük.



среда, 16. јануар 2013.

Szofija fánkja

Megyünk sorban tovább a tálcán.A negyedik süti ez a fánk.Csak nem tudom miért fánk mikor ahoz semmi köze.Ez volt az eredeti neve meg is hagytam nem körösztöltem át.


Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt,18 dkg margarin,5 evőkanál cukor,10 dkg darált dió,1 tojás.
Krém: 1 vaniliás puding,4 dl tej,12,5 dkg vaj,3 szelet csokoládé.
Készül:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,majd 0,5 cm vastagra kinyújtjuk.Pálinkáspohárral vagy kisebb pogácsa szaggatóval kiszagatjuk (nállam most szögletes).Zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 180 fokon világosra sütjük.
A pudingot megfőzzük a tejben majd hozzáadjuk a csokoládét és addig kevergetjük míg el nem olvad majd hidegre téve hagyjuk kihülni.A hideg krémhez hozzáadjuk a habosra kevert vajat.A krémmel 2 kalácsot összeragasztunk tortadíszítő segítségével.Megszórjuk porcukorral és hagyuk egy éjszakát megpuhulni.


понедељак, 14. јануар 2013.

Nyári magyarlány

Mint ahogy már említettem nálunk a hatlapost magyarlánynak hívják.Ez a süti a tálcán lévő harmadik a sorban.Szeretem a sütiket amik több vékony lapbol és vékony krémböl állnak,és ha még gyümölcs is van benne akor az teli találat.Ebbe földieper van az eredeti receptben de nekem megy volt ithon így az került bele.


Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt,1/2 tasak sütőpor,10 dkg cukor,10 dkg vaj,2 evőkanál tejföl,1 evőkanál rum,1 kiskanál vanilia kivonat,1 tojás.
Gyümölcs krém:25 dkg meggy (lehet földieper,málna,áfonya...),1 vaniliás puding,10 dkg fehér csokoládé, 1 deci meggy gyümölcs jogurt,
Fehér krém: 3 deci tej,1 tejszínízű pudingpor,10 dkg fehér csokoládé,2 evőkanál fehér mogyorókrém.
Csokimáz: 10 dkg fehér csokoládé,2 evőkanál olaj.
Készül:
A lisztet,vajat,sütőport,cukrot jól összedolgozzuk majd hozzáadjuka a tejfölt,tojást vanilia kivonatot és a rumot,és jól összegyúrjuk.5 részre osztjuk.Mindegyiket 20x30cm nagyságúra nyújtunk majd zsírpapírral bélelt tepsiben 180 fokon világosra sütjük.Nekem könnyebb volt 2 zsírpapír között kinyújtani mivel nagyon vékony a tészta majd a fölső papírt levettem az alsóval pedig áttetem a tepsire.
A gyümölcsös krémhez a meggyet összeturmikszoljuk majd lábosba öntve fölforalyuk hozzáadjuk a pudingport amit kikevertünk a gyümölcsjogurttal.Mikor besűrűsödött leveszük a tűzröl és hozzáadjuk a fölkockázott fehércsokoládát,addig kevergetjük míg el nem olvad.Hagyjuk kihülni.
A fehér krémhez a pudingot megfőzzük a tejben majd a tűzröl levéve hozzáadjuk az apróra tördelt fehér csokoládét és a fehér mogyorókrémet.Hagyjuk kihülni.
Összerakjiu-1.lap+fehér krém+2.lap+gyümölcs krém+3.lap+fehér krém+4 lap+gyümölcs krém+5.lap a tetejére csokimáz.










недеља, 13. јануар 2013.

Fehér isler

Ahogy a multkori bejegyzésnél írtam megyünk sorban a sütikkel ahogy a tálcán álltak.A most következő fehér isler nekem nagyon megtetszett.Kis mutatós sütike.


Hozzávalók:
Tészta:30 dkg liszt,18 dkg vaj,10 dkg cukor,2 tojássárgája,narancs reszelt héja.
Krém (ganache):2,1 deci tejszín,20 dkg fehér csokoládé,6 dkg vaj,1 evőkanál narancs narancs kivonat.
Porcukor.
Készül:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (én nem tetem bele narancshéját) és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A krémhez fölolvasztjuk a vajat a tejszínnel majd az apróra vagdalt csokoládéra öntjük jól összekeverjük míg a csokoládé elnem olvad,majd a hűtőszekrénybe tesszük hogy meghülyön néha megkeverjük.
A tésztát 0,5 cm vastagra kinyújtjuk és kerek szagatóval kiszagatjuk majd zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 180 fokon világosra sütjük.
Mikor meghültek a korongok tortadíszitőbe töltjük a krémet és minden másodikra rányomunk belőle majd rátesszük a másikat és a tetejére is nyomunk egy kicsit dekorációnak.Megszórjuk porcukorral és hagyjuk másnapig hogy megpuhulyon.



недеља, 6. јануар 2013.

Katica tekercs

Mikor novemberben megesküdtünk a templomban is a Drágámmal akor a facen a megmutattam hogy milyen süteményeket készítettem.Sokan kérték a recepteket de nem volt időm közzétenni,azután megkezdődött a mézeskalács szezon...és most sorban ahogy a tálcán állnak a sütik úgy fogom közzérakni.


Hozzávalók:
Tészta: 2 tojás,6 dkg cukor,6 dkg liszt,1/2 evőkanál víz,1/4 evőkanál olaj,1 kiskanál sütőpor. (ez minden kétszer mivel két lap köll)
Krém: 2 tojás,10 dkg cukor,10 dkg étcsokoládé,20 dkg vaj.
Csoki máz:2 deci tej,20 dkg étcsokoládé,10 dkg cukor,15 dkg vaj,20 dkg kókuszreszelék.
Készül:
A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük.Hozzáadjuk a cukrot,tojássárgáját,sütőporos lisztet,vizet és az olajat továbra i robotgéppel keverve.A tésztát zsírpapírral bélelt nagy tepsibe símítjuk és 180 fokon megsütjük.Mikor kisült óvatosan leveszük róla a papírt és hagyjuk meghülni.Így készítünk még egy lapot.
A krémhez a tojásokat és a cukrot gőz fölött kézi habverővel állandóan keverve főzzük.Mikor krémes és habos állagú lett akkor hozzáadjuk a csokoládét amit öszetörtünk.Levesszük a tűzröl és addig kevergetjük míg elolvad a csokoládé,majd hagyjuk kihülni.A hideg krémhez hozzáadjuk a habosra kevert vajat.A krémet elfelezzük és a tésztákra kenyük.3 cm széles csíkokra vágjuk majd elkezdjük föltekerni hajtunk rajta egyet -ketőt és akkor késsel elvágjuk (így kapunk pici tekercseket).Majd újbol ott ahol elvágtuk hajtunk egyet-ketőt elvégjuk és így végig az egészet.Nem köll megijedni ha véletlen kifojik a krém vagy valahol megreped mert mindent eltakar a csokimáz és a kókusz.
A csokimázhoz fölforalyuk a tejet,cukrot,csokit,vajat.Majd kevergetjük hogy minden szépen elolvadjon. Hagyuk egy kicsit meghülni hogy minnél vastagabb rétegben ragadjon rá a tekercsünkre.
Minden tekercset megmartunk a csokimázban majd kókuszban megforgatjuk.




субота, 5. јануар 2013.

Csokikrémes bajadéra

A nyáron sütöttem még ezt a sütit.Nagyon jól esett abban a melegben ez a krémes süti ami a hűtőszekrényben várt a csokikrém pedig roppanós volt benne.


Hozávalók:
Tészta:40 dkg liszt,15 dkg margarin,1 tojás,3 evőkanál tejföl,3 evőkanál cukor,1 kiskanál szódabikarbóna,2 evőkanál kakaó.
Krém:1 liter tej,4 evőkanál liszt,6 evőkanál étkezési keményítő,25 dkg margarin,20 dkg cukor,rum ízlés szerint.
Csoki krém:20 dkg csokoládé,20 dkg margarin.
Készül:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk majd 3 részre osztjuk és hűtőszekrénybe tesszük 30 percre.
Ez idő alatt megfőzzük a fehér krémet.A lisztet,étkezési keményítőt és a cukrot csomómentesre keverjük 1/4 l tejjel, a többi tejet fölforralyuk.A forrásban lévő tejbe belefőzzük a kikevert lisztet és kellő sűrűre főzzük.Hagyjuk telyessen kihülni majd hozzáadjuk a kikevert margarint vagy vajat.
A lapokat tepsi nagyságúra kinyújtjuk és zsírpapíra téve 180 fokon megsütjük a tepsi hátúlyán.
A csokis krémhez összeolvasztjuk a csokoládét a margarinnal vízgőz fölött.
A lapokat kitöltjük a következő képpen:
Az egyik lapra rákenyük a fehér krém 1/4 erre a csokoládé krém fele majd hidegre tesszük hogy a csoki egy kicsit megkössön,erre a fehér krém még 1/4 majd a másik lap,újbol a fehér krém 1/4 majd a csokis krém maradék másik fele megint a hidegre hogy megkössön és a maradék 1/4 fehér krém rátesszük a harmadik lapot is. Megszórjuk porcukorral és hagyjuk másnapig hogy megpuhulyon.




среда, 2. јануар 2013.

Kétéves lettem

A tegnapi napon kétéves lettem.Nagyon boldog vagyok :)
Örülök mindennek ami az elmult egy évben volt a bloggal kapcsolatban.Naprol napra többen követnek és a visszajelzések is tetszenek.Köszönöm nektek.
Nem jutok oda hogy jelentkezzek a sok mézeskalács gyártástol.Nálunk hosszabb ideig kapósak mivel a pravoszláv karácsony január 7.-én van.
Köszönöm nektek hogy bekukantatok hozzám néha.
P.S.Gondolkodom hogy jó volna valami játékot szervezni én még nem csináltam eddig és szeretnélek titeket megajándékozni,majd valamit kigondolok hamarossan és jelentkezem.
Az ünnepek multával hozok sok jó receptet.