vanilla

четвртак, 8. новембар 2012.

Elefántfül

Nagy pogácsa szeretem nagyon a különféle ízekben és kinézetben.


Hozzávalók:
80 dkg liszt,2 kiskanál só,5 kiskanál cukor,5 deci tej,12 evőkanál olaj,4 dkg élesztő,10-15 dkg vaj, szezámmag.
Készül:
A 2 deci langyos tejben föloldunk a 2 kiskanál cukrot és fölfutatjuk benne az éleszőt.Összekevrjük a lisztet,sót és a cukrot hozzáadjuk a maradék tejet,olajat és a fölfutatot élesztőt.Jól bedagasztjuk és konyharuhával letakarva hagyjuk duplájára kelni.Mikor megkelt 5 részre osztjuk,mindegyiket külön-külön kinyújtjuk 1,5 cm vastagra.Nagy pohárral vagy fánk szaggatóval kiszagatjuk és rakjuk félre.Mikor minden tésztát kiszaggatunk ekkor fölolvasztjuk a vajat és minden kerek pogácsát jóóól megkenyünk vajjal (vagy megmártsuk benne).Kerek tortaformába teszünk egy kávéscsészét és annak srégan nekitesszük az első pogácsát,minden pogácsát megkenyünk vajjal és úgy rakjuk hogy mindég fele rajta van az előzőn és így körbe majd mellete mégegy kört rakunk.Megszórjuk szezámmaggal és forró 180 fokos sütőben megsütjük.
Mikor kisült nem kell szelni mert olyan szépen elválnak egymástol.
Én csak fél adagot csináltam és vékonyabra nyújtottam mivel nem akartam vastag kenyeret csak egy kis csemegét.


3 коментара: