vanilla

четвртак, 31. мај 2012.

Kapros csírkeleves

Finom leves.Nálunk mindennap van valmijen leves.A kisebbik kisfiamnak csak sárgarépa legyen benne ő megvan elégedve már.A nagyobbik az amenyire válogat nálla örülök hogyha megeszi nem is köll hogy tetszen neki.


Hozzávalók:
20 dkg csírkemell,1 nagyobb sárgarépa,1 zöldség,10 dkg borsó,1 vöröshagyma,1 gerezd foghagyma,1 paprika,só,bors,petrezselyemzöld,1 tyúkhúsleves kocka,1 evőkanálnyi apróra vagdalt kapor,1 tojás,1 kis tejföl.
Készül:
Kevés zsíron megfonyasztjuk az apróra vagdalt vörös és foghagymát.Hozzáadjuk a fölkarikázott sárgarépát és zöldséget,borsót,fölkockázott paprikát és a csírkemellet,leveskockát sózzuk és borsozzuk.Fölöntjük vízzel hogy elepje és lassú tűzön készre főzzük.Tűzröl levéve hozzáadjuk az apróra vagdalt petrezselymet és kaprot,majd a kikevert tojás és tejfelt.Visszateszük a tűzre még egy percre. Föltálaljuk.



среда, 30. мај 2012.

Nyújtott rétes


Hozzávalók:
0,5 deci víz,1 dkg élesztő,1 kiskanál cukor,1 kiskanál só,dió nagyságnyi zsír,45-50 dkg liszt
10 dkg zsír,10 dkg liszt.
Készül:
Bedagasztjuk a tésztát és kinyújtjuk 50x40 cm,megkenyük a 10 dkg zsírral és megszórjuk a 10 dkg lisztel.Fölhajtsuk tekercsnek és kelsztjük 1 órát.6 részre osztju és mindegyiket külön-külön vékonyra kinyújtjuk.
Tölthetjük mákkal,dióval,túróval,meggyel,almával,tökkel...
Én az almát kinyomkodtam egy kicsit rátettem a kinyújtott tésztára és megszórtam bőven fahéjjal és cukorral.
2 rúdba szórtam búzadarát erre egy marék málnát tettem és megszórtam cukorral.
Lekenytem 2 evőkanál tejföl,1 vaníliás cukor és 1 evőkanál zsír keverékével.180 fokos sütőben megsütöttem és forrón megszórtam porcukorral.



понедељак, 28. мај 2012.

Fasírt rizssel sütőben sütve

Finom könyen elkészíthető ebéb finom friss salátával.


Hozzávalók:
40 dkg darált hús,1 fej vöröshagyma,1 gerezd foghagyma,1/2 evőkanál liszt,só,bors,1 tojás,petrezselyem.
Rizs,1 póréhagyma,1 nagy sárgarépa,1 szelet szalonna,petrezselyem.Húsleves alaplé.
Készül:
A darált  összekeverjük az apróra vagdalt vörös és foghagymával,lisztel,sóval,borsal,tojással és az apróra vagdalt petrezselyemmel.Fasírtot formálunk belőle és forró zsírban kisütjük.A zsírral amiben sült kikenyünk egy magas falú tepsit,a maradékban kisütjük az apróra vagdalt szalonnát hozzáadjuk a póréhagymát és a reszelt sárgarépát.Megfonyasztjuk majd hozzáadjuk a megmosott rizst is (sózzuk borsozzuk).Addig dinszteljük míg a rizs üveges lesz.Beleöntjük a tepsibe ráhelyezzük a fasírtokat fölöntjük leveslével és 180 fokon sütjük a sütőben.Mikor beitta a rizs a levest ha még ropog öntünk rá,viszatoljuk sütlni és készre sütjük.




четвртак, 24. мај 2012.

Gibenyica

Ez a mamám gyerekkoromban sokat készítette.Szeretem így is a tököt nagyon és mint rétest is. Harc volt mindég a külső szeletekért (főleg a sarkokért) mivel ott ha egy kicsit kifolyt a cukor akkor megkaramelizálódott.


Hozzávalók:
75 dkg megtisztított lereszelt sütőtök,35 dkg liszt,csipet só,12-15 dkg zsír,kb.1 deci víz,cukor,fahéj,búzadara.
Készül:
A zsírt a lisztel eldőrzsöljük hozzáadjuk a csipet sót.Majd langyos vizzel összegyúrjuk hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.2 részre osztjuk és kinyújtjuk.Az egyik lapot tepsibe tesszük és meghintjük búzadarával erre kerül rá a reszelt tök megszórjuk ízlés szerint cukorral és bőven fahéjjal is.Rákerül a másik tészta és megszurkáljuk villáva.180 fokra előre melegített sütőben kisütjük.





среда, 23. мај 2012.

Dagasztás nélküli kenyér

Nagyon finom ropogós és és imádom ha ropog...ojan illatos kenyér hogy csak úgy üresben is annyira jó esik.


Hozzávalók:
50 dkg liszt,15 gr élesztő,2 deci tej,2 deci víz,9 gr só,1 kiskanál cukor,1 evőkanál méz,3 evőkanál olaj.
Készül:
A száraz hozzávalókat összekeverjük.A langyos vizes-tejben felfutatjuk az élesztőt beleöntjük az olajat és a liszthez keverjük.Fkanállal összekeverjük.Befedjük öntapadós alufóliával.Szobahőmérsékleten 30 percet pihentetjük és hűtőszekrényben 12 órát pihentetjük.Az üvegtálat sütőbe dugjuk hogy fölfórósodjon kikenyük olajal és belöntjük a tésztát.Rátesszük a fedelét és 20 percet fedve sütjük.Leveszük róla a fedőt és szép pirosra sütjük 180 fokon.


уторак, 22. мај 2012.

Darás palacsinta

Anyum egyszer készített így palacsintát és csak nekem tetszett a töbség nem volt vele anyira elragatatva. Eszembe jutott hogy jó volna már újbol mert nem volt már tizenéve de valamivel fel kell turbózni mert még akkor hiányoltam belőle valamit.Fúúú nagyon jó lett a fiúk és a Drágám is el voltak ragadtatva így biztossan töbször el lesz készítve.


Hozzávalók:
palacsinta kisütve,búzadara minden palacsintára egy csapott evőkanálnyi,3 vaníliás cukor,cukor (hát ez ízlés szerint nem mértem kb.1 csapott evőkanálnyi palacsintánként),5 deci tejszín,4-5 deci tej,1 evőkanál vanília kivonat.
Készül:
A búzadarát összekeverjük a cukorral és a vaniliás cukorral minden palacsintát megszórunk vele 1 evőkanálalal az egész palacsintát meghintjük.Föltekerjük majd kikent (ha van vaj akkor aval mert finomabb) tepsibe rakjuk egymás mellé.A tejszínt összekeverjük a tejjel és a vanília kivonattal majd a palacsintákra öntjük (el kell hogy lepje a palacsintákat ha kilóg vlamajeik akkor öntünk mág egy pici tejet hozzá).Forró sütőben 180 fokon megsütjük mikor színt kap a teteje meg beitta a tejet akkor kész.


четвртак, 17. мај 2012.

Gomba fasírt

Egy húsmentes napon finom sült burgonya mellé.Meleg nyári napon gyorsan elkészíthető finom salátával.


Hozzávalók:
40 dkg gomba,2-3 szelt kenyér,tej,1 tojás,só,bors,pirospaprika,petrezseljem,2 gerezd foghagyma.Zsemlemorzsa,szezámmag,olaj.
Készül:
A gombát lereszeljük,majd összekeverjük  a tejben áztatott (kinyomkodott) kenyérrel,sóval,borssal, pirospaprikával és az apróra vagdalt petrezselyemmel és foghagymával.Fasírtot formálunk belőle megforgatjuk zsemlemorzsa és szezámmag keverékében majd forró olajban kisütjük.


недеља, 13. мај 2012.

Gyors Gonzálesz

Szeretem ezt a gyors szaftos sütit.Anyu sokszor készítette a recept is tőle ered.Nagyon gyorsan megvan és finom csokis vasárnapi süti.


Hozzávalók:
Tészta:
3 tojás,14 evőkanál cukor,1 deci olaj,2 deci tej,1 sütőpor,15 evőkanál liszt.
Öntet:
20 evőkanál víz,20 evőkanál cukor,1 vaniliás cukor,125 dkg vaj vagy margarin,2-3 evőkanál kakaó.
Készül:
A tojást a cukorral habosra keverjük hozzáadjuk az olajat,tejet és a sütőporos lisztet.Kikent kilisztezett tepsibe öntjük és kisütjük.
Az öntethez mindent összeforralunk.
A kisült forró sütit fölkockázzuk és az öntetett kanalanként rácsorgatjuk.

петак, 11. мај 2012.

Vaníliás kifli


Hozzávalók:
25 dkg liszt,20 dkg vaj,10 dkg drált dió,10 dkg porcukor,
a forgatáshoz:porcukor
Készül:
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk,belegyúrjuk a diót és a cukrot is.Cipót a hűtőszekrénybe tesszük hogy megkössön majd kisebb darabokat letépve kiflit formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk,majd forró sütőben kisütjük és még forrón megforgatjuk porcukorban.

уторак, 08. мај 2012.

Rakott savanyúkáposzta

Nagyon finom,szeretjük a rakott ételeket.


Hozzávalók:
70 dkg savanyúkáposzta
50 dkg darált hús,1 fej vöröshagyma,1 gerezd foghagyma,só,bors,pirospaprika, 0,5-1 deci fehérbor.
1 póréhagyma,5 dkg füstölt házi szalonna,1 nagyobb sárgarépa,20 dkg rizs,
4 főt tojás
1 tejföl,2 tojás,1 deci tej.
Készül:
A savanyakáposztát megpörköljük.
A vöröshagymát apróra vágjuk megfonyasztjuk,majd hozzáadjuk az apróra vágott foghagymát,a darált húst,só,bors pirospaprika és fölöntjük a fehérborral.Megfőzzük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk majd zyírjára sütjük,ebben megfonyasztjuk a póréhagymat majd hozzáadjuk a reszelt sárgarépátbeleteszük a megmosott rizst sózzuk és borsozzuk.Picit roppanósra főzzük.Magasfalú tepsiben összerakjuk.
Beletesszük a káposzta felét rákarikázzuk a főt tojást erre a dinsztelt húdt,majd a rizst és végül a maradék káposzta.Összekeverjük a tojást,tejfölt és a tejet majd leöntjük vele.Forró sütőben összerotyogtatjuk.




субота, 05. мај 2012.

Fekete-fehéren

Kis szirupos tarka kiflik.


Hozzávalók:
Tészta:
3 dkg élesztő,1 kiskanál cukor,csipet só,1 deci tej,1 deci olaj,1 tojás,3 evőkanál cukor,30-35 dk liszt,1 evőkanál kakaó,darált dió,kókuszreszelék.
Szirup:
2 deci víz,7 evőkanál cukor.
Készül:
A tejben a kiskanál cukorot és sót föloldjuk majd fölfutatjuk benne az élesztőt.Hozzáadjuk az olajat,tojást,
cukrot és a lisztet.Jól bedagasztjuk majd két részre osztjuk az egyik marad világos a másikhoz hozzádagasztjuk a kakaót.Hagyjuk pihenni 15 percet.Addig összeforraljuk a szirupot és hülni hagyjuk.A tésztákat négy részre osztjuk.A barna tésztát elapítjuk a munka felületen majd rátesszük a világosat és tenyerönkkel egy kicsit összenyomkodjuk.8 részre osztjuk és kifliknek fölcsavarjuk majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.Pihentetjük 10 percet.180 fokos sütőben kisütjük kb.10-13 prec alatt.(vigyázzunk hogy nehogy túlsüsük világosnak kell maradnia) A forró kifliket a szirupba megmártjuk maj kókuszreszelékbe vagy darált dióban megforgatjuk.
Aki nem akarja nem fontos megforgatni.Meglehet tölteni lekvárral vagy nutelával is.
A kiflik nem lesznek lecsesek de azért szaftos lesz.





четвртак, 03. мај 2012.

Argentínai csevap

Ez nem csak hogy finom hanem zsebspóroló is.Mivel amennyi hús anyi burgonya megy hozzá.


Hozzávalók:
40 dkg csirke darált hús,40 dkg héjában főt burgonya,1 fej vöröshagyma,1tojás,1 gerezd foghagyma, só, bors,ételítesítő.
Tartár szósz:
1 deci tejföl,2 deci majonéz,2-3 savanyú uborka.
Készül:
A darált húshoz adjuk az apróra vagdalt vörös és foghagymát.Ízesítjük,sózzuk és borsozzuk.Majd a hozzáreszeljük a héjában főt burgonyát és a tojást.Jól összedolgozzuk és csevappá formázzuk megforatjuk lisztben és forró olajban kisütjük.
A szószhoz összekeverjük a tejfölt a majonézt és az apróra vagdalt savanyú uborkát.