vanilla

среда, 19. октобар 2011.

Hájas kifli

Szeretem de már évek óta nincs a családban sertés nem nevelünk és így nem sűrűn van hájas kifli az asztalon.Na de anyukám szerzett és készített nekem.
A gyermekkora emlékeztet mikor disznótor volt és én nagyon szeretem azt a sűrgés forgást a jó disznótoros reggelit,savanyúlevest,paprikást a krumplin sült friss kolbászt és hurkát na és utánna a finom friss hájbol készült kifliket házi szilva lekváral,dióval és mákkal.


Hozzávalók:
1 kg liszt,1 élesztő,4 dl tej,2-3 kiskanál cukor,1 kiskanál só,1 kanál zsír,30 dkg darált sertésháj, szilvalekvár,
darált dió,darált mák,vaniliás porcukor.
Készül:
A tejben fölolvasztjuk a cukrot és a sót majd belemorzsoljuk az élesztőt.Mikor az élesztő felfutott hozzáadjuk a lisztet és a zsírt,jól bedagasztjuk.Pihentetjük míg duplájára kel kb.1 órát.Ekkor kinyujtjuk és megkennyük hájjal.
Majd összehajtjuk föntröl a feléig majd alulrol a feléig behajtjuk majd balrol jobra és jobrol balra szintén a feléig.(mint a töpörtyűspogácsánál)
Hagyjuk piheni 10 percet majd kinyujtjuk és megint kinyújtjuk csak most az elenkező iránybol hajtjuk ha az előbb balrol hajtottuk először most jobrol kezdjük ha fentröl kezdtük akkor most lentröl kezdjük.
Megint 10 perc pihenés majd harmadszor is hajtjuk megint az elenkezőtöl kezdjük mint előtte...
Megint 10 perc pihenés.
Ha akarunk mákos vagy diósat akkor levágunk 2 darabot kb 20 cm széleset és 25-30 cm hosszú csíkot.

A mákot ízlés szerint összekeverjük cukorral majd pár kanál tejet adunk hozzá.Majd a tészta közepére tesszük és ráhajtjuk a tészta másik felét jól odanyomkodjuk,ugynígy készítsük el a diósat is.

A többit felkockázzuk és mindegyik közepére teszünk egy jó kiskanál szilva lekvárt az ellenkező sarkait összehajtjuk.
180 fokos sütőben pirosra sütjük.Még melegen vaniliás porcukorban megforgatjuk.
A diósat és mákosat pedig mikor kihült fölszeleteljük.


4 коментара:

  1. Jó a leírás! Anyukám húsdarálón ledarálta a hájat, hogy el tudja kenni a puha tésztán. Azóta sem ettem...

    ОдговориИзбриши
  2. Szia. A tesztat fel lehet e tekerni kifli alakban?

    ОдговориИзбриши
  3. Anyukám is valamikor így készítette!De az enyém sohasem lesz olyan finom mint az övé volt!

    ОдговориИзбриши