vanilla

уторак, 1. новембар 2011.

Somlói galuska

Sajnálom hogy nem jó és szép a kép de nagyon finom süti.
Nem vagyok jó fotós ez pedig még régi kép és nem vezettem még bloggot akor így nem is igyekeztem valamivel jobb fotót csinálni.A süti nagyon finom guszta és szaftos.

Hozzávalók:
1.Tészta:
   4 tojás,4 evőkanál liszt,4 evőkanál cukor,1 evőkanál vanilia kivonat,1 sütőpor.
2.Tészta:
   4 tojás,2 evőkanál liszt,2 evőkanál kakaó,4 evőkanál cukor,1 sütőpor.
3.Tészta:
    4 tojás,4 evőkanál darált dió,4 evőkanál cukor,1 sütőpor.
Krém:
Vanilia sodo:
    4 tojássárgája,3 evőkanál liszt,8 dkg cukor,1 evőkanál vanilia kivonat,5 deci tej,2 deci tejszín.
1.Öntet:
   20 dkg cukor,2,5 deci víz,1 deci rum,1 vaniliás cukor,1 citrom reszelt héja.
2.Öntet:
   20 dkg főzőcsokoládé,25 dkg cukor,1,5 deci víz,1 deci rum.
Kell még:
   barack lekvár,vagdalt dió,mazsola,5 deci tejszín.
Készül:
Kisütjük a lapokat mind a klaszikus piskótát mindegyiket külön-külön ugyanabban a tepsiben (én egy méjfalú tepsiben sütöttem 25x40 cm) mert aztán ebbe is rakjuk össze.
Majd még hülnek a lapok megcsináljuk a krémet és az 1.öntetet.
Az öntetnek csak összeforraljuk  a hozzávalókat és hagyjuk kihülni.
A krémhez megfőzzük a tojássárgáját a cukorral kikeverjük hozzáadjuk a lisztet kikeverjük kevés tejjel.A tejet a tejszínnel fölforraljuk (legjobb párán főzni) és megfőzzük a tjszínes tejben ojan sűrűre ami nekünk megfelel.
Abban a tepsiben amiben sütöttük leteszük a kakós lapot megcsorgatjuk az 1.öntet 1/3 majd ere a krém fele megszorjuk a vagdalt dióval és mazsolával (én a mazsolát pár órára rumba áztattam) erre a vaniliás piskóta majd az 1.öntet masodik 1/3 rálocsoljuk a krém másik fele erre mazsola és vagdalt dió erre a diós piskóta majd a maradék 1/3 öntet.
Megkenyük baracklekvárral és megszórjuk darált dióval és mazsolával.Hűtőszekrényben hagyjuk másnapig hogy összeérjenek az ízek.
Összefőzzük a 2. öntete.A tejszínt kemény habbá verjük.
Kis tálkákba kanállal galuskákat szaggatunk meglocsoljuk csoki öntettel és teszünk rá tejszínhabot.
A csokis öntet megkötött így minden tálalás előtt megmelegítettem.





3 коментара: