vanilla

понедељак, 19. септембар 2011.

Töpörtyűs pogácsa

Nagyon szeretem a töpörtyűs pogácsát főleg a tatám mindig úgy csinálta hogy aprókockára bevagdosta a tetejét és jóóól megborsozta,na most én is így készítem mióta pogácsát csinálok.Nem rég valahol a neten ráakadtam hogy van aki ebböl a tésztábol csinál még lekvárral töltve kiflit is.Na hát ezt nekem is meg kellet próbálnom és mondhatom hogy nekünk bevált.Ízre nagyon hasonlít a hájas kiflire (meg olyan formára is csináltam) és igen könyebb töpörtyűt találnom Beográdban mint hájat és ha megkivánom van mivel helyetesítenem.


Hozzávalók:
1 élesztő,2-3 kiskanál cukor,2 kiskanál só,3 deci tej,2-3 evőkanál olaj,liszt amenyit felvesz.
30 dkg töpörtyű,1 tojás,só,bors.
Kászül:
A tejbe teszük a cukrot és a sót és felfutatjuk benne az élesztőt.Majd hozzáadjuk az olajat és lisztet amenyit felvesz.Pihentetjük míg duplájára kel.Kinyújtjuk és megkenyük a darált töpörtyűvel,megsózuk és megborsozzuk.(ha akarunk kiflit is akkor ne sózunk és borsozunk hanem majd csak a tetejét) 
Alulrol és felülröl is a feléig behajtom majd jobbról és balról is a középső részre hajtom.Letakarom pihentetem 15 percet, majd kinyújtom 1 újnyi vastagra(ha csinálok kiflit levágok belőle egy részt felkockázom teszek a közepébe keményebb lekvárt és a két átalsó sarkot összefogom majd tepsibe teszem) 1x1 cm a tetejét felcsíkozom.Megkenem tojással megsózom megborsozom és kiszagatom.





4 коментара:

  1. Da znas ovoga sam se tako zuelela..ovde ne mogu (ako ne napravim sama) anci cvarke;((A znam d aje uksu fantastica,Zazubiceeeeee;)

    ОдговориИзбриши
  2. Idejét sem tudom, mikor ettem utoljára finom tepertős pogácsát. Csak nyelek nagyokat!

    ОдговориИзбриши
  3. Ja ih obožavam, mada je kod nas još toplo pa čekam da zahladi. Oni su pravo zimsko jelo koje grije i stomak i dušu :)Divno izgledaju!

    ОдговориИзбриши
  4. Potpuno iste,sa tim kockicama odozgo pravila je moja baba.Sad kad si me podsetila praviću ih i ja već narednih dana!

    ОдговориИзбриши