vanilla

понедељак, 31. октобар 2011.

Tejbegríz

Na nem találtam fel a langyos vizet de én szeretem mikor a tejbegríz nem sűrű kemény na de azért ritka se és ez pedig pont ojan ahogy szeretem.Nem kell hozzá recept de lehet hogy valakinek segít.

Hozzávalók:
5 deci tej,csipet só,6,5 dkg gríz,4 dkg cukor,1 evőkanál vanilia kivonat.
Készül:
A tejet a csipet sóval fölteszük forni.A cukrot a grízzel összekeverjük.Mikor fölfort a tej leveszük a
tűzröl és belekeverjük a vanilia kivonatotés a  grízt (ha a grízt összekeverjük egy kicsi hideg vizzel csak anyival hogy fojós legyen biztos nem lesz csomós a tejbegríz ).Visszateszük a tűzre még 1-2 perce.
Majd kis tálkákba öntjük és megszórjuk cimetel,nesquikkel vagy valami finom lekvárral.

уторак, 25. октобар 2011.

Böjtös kifli és bukta

A Drágám minden husvét előtt böjtöl és hát akkor függünk tőle mivel ő a legnagyobb fogyasztónk így ojanokat készítek amit minanyian birunk enni.


Hozzávalók:
1 kg liszt,4 deci szénsavas ásványvíz,1 élesztő,9 evőkanál olaj,4 evőkanál cukor,3 kiskanál só,1 sütőpor, 1deci langyos víz,25 dkg margarin,15 dkg növényi eredetű sajt,baracklekvár.
Készül:
A langyos vízbe belemorzsáljuk az élesztőt,hozzáadjuk a 4 evőkanál cukrot,majd mikor fölhabzott hozzáadjuk az olajat,ásványvizet,sót és a sütőporos lisztet.Bedagasztjuk a tésztát és hagyjuk duplájára kelni.Mikor megkelt 5 részre (én 2 labdát csináltam a többit egybe hagytam a buktának.)ostjuk labdát formálunk belőle és 5-10 percet pihentetjük.Minden labdát kerekre kinyújtunk és kiflit formálunk belőle.A sósak közepébe a sajtot tettem az édesekbölpedig buktát formáltam (kinyújtottam majd fölszeltem kockáknak a közepébe tettem a lekvárt majd buktát formáltam).
Kikent tepsibe rakni és ráreszelni a margarint.180 fokon sütjük szép pirosra.
Nem kötelező buktát csinálni lehet csak klaszikus kiflinek is és forrón porcukorba mártjuk.


недеља, 23. октобар 2011.

Kijevi krémes

Ez egy nagyon puha krémes süti igazi családi kedvenc.


Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg liszt,1 sütőpor,15 dkg cukor,2-3 evőkanál tejfel,20 dkg vaj,4 tojássárgája.
Máz:
4 tojásfehérje,25 dkg darált dió,15 dkg cukor.
Krém:
25 dkg vaj,25 dkg cukor,2 vaniliás puding,5 deci tej.
Készül:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és három részre osztjuk.
A tojásfehérjét kikeverjük a cukorral (nem kemény habbá csak öszeverjük a fehérjét és hogy elvegyüljön a cukorral) majd hozzáadjuk a darált diót is.Ezzel kenyük le a lapokat
Külön-külön kinyújtjuk és zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük és lekenyük a máz 1/3-val.

Kisütjük.A papír segítségével áthúzzuk egy tálcára a diós rész kell hogy felül legyen.(melegen nagyon könnyen törődik a tészta így finoman kell vele)
Mikor kisült mind a három lap.Megfőzzük a krémet.A tejben a cukorral megfőzzük a pudingot majd mikor kihült hozzáadjuk a kikevert margarint.
Összerakjuk.A diós fele van mindig fölfelé.Tészta+krém+tészta+krém+tészta.
Egy éjszakát pihentetjük.Nagyon finom omlós puha krémes kalács.








субота, 22. октобар 2011.

Csírke+keksz

Jó különös kombináció.Hal a tortán láttam már régebben és elkészítettem nekünk tetszett.A szósztol amiben áll finom szaftos lesza,a különös bunda pedig még érdekesebbé finomabbá teszi.

Hozzávalók:
1 csirkemell fölszeletelve,3-4 deci joghurt,4-5 gerezd foghagyma,15 dkg darált sós keksz,só,bors.
Készül:
A csirkemell filéket összerakjuk a szószal amiben egy éjszakát ál.Egy sor husi só,bors apróra vagdalt foghagyma,joghurt,husi,só,bors,foghagyma,joghurt,husi...és végül joghurtal fejezünk.Majd egy éjszakát a hűtőszekrénybe tesszük.
Sütés előtt darált keksz morzsába mártogatjuk és forró olajban megsütjük.
A megmaradt joghurtot összekevertem a megámozott fölszeletelt burgonyával és megsütöttem köretnek.


четвртак, 20. октобар 2011.

Tejben főt fasírt

Ez egy finom szaftos fasírt.Az a jó benne hogy vendégeket vártam és ojan ebéd kellett ai finom,különleges de nem kel vele sokat foglalkozni.Na és ez pont ojan főétel finom sült burgonyával Isteni.

Hozzávalók:
1 nagyobb csírkemel ledarálva,2 vastag szelet kenyér tejbe mártva,1 fej vöröshagyma,2 gerezd foghagyma,1 tojás,só,bors,ételízesítő
1 tejfel,kb.15 dkg felszeletelt sajt,kb.1 liter tej.
Készül:
A darált mellehúst,a tejbe mártott kinyomkodott kenyeret,tojást,apróra vagadalt vörös és foghagymát összekeverjük az ételízesítővel,sóval és borsal.Majd kb kicsit kisebb mint a tenészlabdákat készítünk.Vajjal kikent tepsibe rakjuk.Mindegyik közepében beméjedést nyomunk és beleteszünk 1-1,5  kiskanál tejfelt, és a husi labdák több mint feléig fölöntjük tejjel.Alufóliával betakarjuk és 180 fokon sütjük 45 percet.Mikor leveszük a fóliát sütjük még 15 percet majd mindegyikre teszünk egy-egy szelet sajtot és még egy picit visszatoljuk a sütőbe.
A tejet beisza és elpárolog így nem marad szaft utánna.


среда, 19. октобар 2011.

Hájas kifli

Szeretem de már évek óta nincs a családban sertés nem nevelünk és így nem sűrűn van hájas kifli az asztalon.Na de anyukám szerzett és készített nekem.
A gyermekkora emlékeztet mikor disznótor volt és én nagyon szeretem azt a sűrgés forgást a jó disznótoros reggelit,savanyúlevest,paprikást a krumplin sült friss kolbászt és hurkát na és utánna a finom friss hájbol készült kifliket házi szilva lekváral,dióval és mákkal.


Hozzávalók:
1 kg liszt,1 élesztő,4 dl tej,2-3 kiskanál cukor,1 kiskanál só,1 kanál zsír,30 dkg darált sertésháj, szilvalekvár,
darált dió,darált mák,vaniliás porcukor.
Készül:
A tejben fölolvasztjuk a cukrot és a sót majd belemorzsoljuk az élesztőt.Mikor az élesztő felfutott hozzáadjuk a lisztet és a zsírt,jól bedagasztjuk.Pihentetjük míg duplájára kel kb.1 órát.Ekkor kinyujtjuk és megkennyük hájjal.
Majd összehajtjuk föntröl a feléig majd alulrol a feléig behajtjuk majd balrol jobra és jobrol balra szintén a feléig.(mint a töpörtyűspogácsánál)
Hagyjuk piheni 10 percet majd kinyujtjuk és megint kinyújtjuk csak most az elenkező iránybol hajtjuk ha az előbb balrol hajtottuk először most jobrol kezdjük ha fentröl kezdtük akkor most lentröl kezdjük.
Megint 10 perc pihenés majd harmadszor is hajtjuk megint az elenkezőtöl kezdjük mint előtte...
Megint 10 perc pihenés.
Ha akarunk mákos vagy diósat akkor levágunk 2 darabot kb 20 cm széleset és 25-30 cm hosszú csíkot.

A mákot ízlés szerint összekeverjük cukorral majd pár kanál tejet adunk hozzá.Majd a tészta közepére tesszük és ráhajtjuk a tészta másik felét jól odanyomkodjuk,ugynígy készítsük el a diósat is.

A többit felkockázzuk és mindegyik közepére teszünk egy jó kiskanál szilva lekvárt az ellenkező sarkait összehajtjuk.
180 fokos sütőben pirosra sütjük.Még melegen vaniliás porcukorban megforgatjuk.
A diósat és mákosat pedig mikor kihült fölszeleteljük.


уторак, 18. октобар 2011.

Rántott,töltött sült paprika

Szeretem a sült paprikát minden formában.Rakottasan húsal,mind pite,saláta,töltve sajtal,túróval,
kirántva,...Ez az egyik ijen változata.

Hozzávalók:
4-6 nagyobb megsütött és megtisztított paprika,30-35 dkg túró,só,liszt,tojás,zsemlemorzsa, szezámmag, olaj.
Készül:
A paprikát hosszába egyik felén kettévágjuk majd teszünk bele 2-3 evőkanál túrót (ha sem sózott akkor megsózzuk),ráhajtjuk a másik felét és hűtőszekrénybe tesszük másnapig (általában este készítem elő és másnap ebédkészítésig ott tarom).
Másnap megforgatjuk liszt+tojás+zsemlemorzsa és szezámmag kevrékében.
Forró olajban kisütöm.










Kakaós csiga leöntve

Szeresük a kelesztett tésztákat.Nagyon finom kakaós csiga a gyerekek is majszolták.Nekem nagyon passzolt a kakó a tejfeles öntettel (hasonlóan készítem a kakós kalácsot is).

Hozzávalók:
Tészta:
1 élesztő,1 deci tej,2 kiskanál cukor,1/2 kiskanál só,2 vaniliás cukor,1 tojás,5 dkg vaj,180 ml joghurt,60 dkg liszt.
Töltelék:
4-5 evőkanál tejfel,2 evőkanál nesquik,1 evőkanál kakaó,1/2 evőkanál liszt,3 evőkanál cikor.
Öntet:
5 dkg vaj,5 evőkanál tejfel,5 evőkanál tejszín,3 vaniliás cukor.
Készül:
A langyos tejben föloldjuka sót és a cukrot majd felfutatjuk benne az élesztőt.Hozzáadjuk az olvasztott vajat,joghurtot,tojást,vaniliás cukrot majd végül a lisztet is.Jól bedagasztjuk a tésztát hogy szépen elváljon az edény falátol.Hagyjuk pihenni kb.1 órát és mikor duplájára kelt kinyujtjuk 5 mm vékonyra. Megkenyük a 4-5 evőkanál tejfelel.
Összekeverjük a kakót,nesquiket,cukrot és a lisztet majd egyenletesen elosztjuk a tejfelel megkenyt tésztán.Szororsan föltekerjük és a széléhez "odaragasztjuk".Éles késsel kb.1-1,5 cm vastagra fölszeleteljük (minden vágás után megtöröljük  a kést és akkor nem nyomja és húzza a tésztát).Sütőpapirral bélelt tepsibe rakjuk és 15 percet kelesztjük.Addig bekapcsoljuk a sütőt melegedni 180 fokra.Meleg sütőbe teszük és kisütjuk.
Az öntethez fölolvasztjuk a vajat hozzáadjuk a vaniliás cukrot,tejfelt,tejszínt kikeverjük és minden csigára egy kanál öntet teszünk.Mikor meghül tálaljuk.



понедељак, 17. октобар 2011.

Tejfeles-pudingos süti


Ez egy gyors süti mikor valami édesett volna jó készíteni,de nincs sok időnk.



Hozzávalók:
Tészta:25 dkg cukor,1 vaniliás cukor,6 tojás,30 dkg liszt,1 sütőpor,1 deci olaj,1 deci víz,2 evőkanál kakaó.
Krém:
1 liter tej,2 vaniliás puding,3 vaniliás cukor,7 evőkanál cukor.
Öntet:
40 dkg tejfel,5 evőkanál cukor,1 evőkanál vanilia kivonat,vagy 2 vaniliás cukor.
Készül:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük.A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral,vaniliás cukorral,hozzáadjuk a vizet,olajat,sütőporos lisztet és finoman hozzákeverjük a tojáshabot.Felét magasfalú 40 x 35 cm tepsibe öntjük,a többihez pedig 2 evőkanál kakót keverünk majd a fehér tésztára öntjük.
A pudingot megfőzzük és még forrón a tésztára kanalazzuk,180 fokon kisütjük (tűpróbáig).
A tejfelt összekeverjük a cukorral és vanilia kivonattal.
Majd a forró kalácsra öntjük.Jól behűtve tálaljuk.





петак, 14. октобар 2011.

Panda kenyér

Ez a kenyér származású,már régóta szemeztem de féltem elkészíteni.Na de most megcsináltam,igaz a panda maci egyik szemére kacsint na de nembaj.A gyerekek elvoltak ragadtatva.A receptben zöld teát használtak a zöld részhez ezt lecseréltem pirospaprikára.Innen kaptam az ötletet.

Hozzávalók:
1 tasak (7gr) száraz élesztő,30 dkg liszt,2 evőkanál cukor,1 kis kanál só,1 tojássárgája,1,5 deci tej,5 dkg vaj,1 evőkanál kakaó,1 evőkanál pirospaprika.
Készül:
A tejet meglangyosítom és összekeverem a tojássárgájával.Összekeverem a lisztet a cukorral,sóval, élesztővel és a vajdarabokkal.Hozzáadom a tojásos tejet és jól bedagasztom (ha kell adunk még egy pici lisztet hozzá),lisztezett felületen jól begyúrom.Nekem 590 gr tészta lett belőle,ezt a következő képpen osztottam el 3 részre:10 dkg ehez adom a kakaót amit pici forró vízzel kikeverek és a tésztába dolgozom,25 dkg fehéren marad a többihez pedig hozzáadom a pirospaprikát amit szintén egy evőkanál forró vizzel kikeverek és beledolgozom.Mindegyiket külön-külön öntapadós fóliába csomagolom.Hagyom kelni 40 percet majd fogpiszkálóval kilugatom pár hejen és hagyom még így 10 percet.A kenyérsütő tepsim mérete 30 cm.
A világos tésztábol lecsípek 10 dkg  és rudat csinálok ojan hosszúra mint a tepsi.Erre a kakaós tésztábol lecsípek 6 dkg és kétfelé osztom két rudat sodrok belőle és a fehér tészta széleire teszem.
Lecsípek még 3 dkg világos tésztát kisodrom és a barna tészták közé teszem.
A maradék  világos tésztát kinyújtom és fölülröl betakarom vele.
A maradék barna tésztát kettéosztom és rudakat formálok belőle amit a tészta széleire rakok.
A piros tésztábol levágok 8 dkg és a barna csíkok közé teszem
a többi pirosat kinyújtom és belecsomagolom.(ne fedjék egymást alul mert nekem fedték és látszik az alyán a kis domb)
10-15 percig kelesztem majd 180 fokon sütöm zsírpapírral bélelt tepsiben.Tűpróba után láttam hogy nagyon pirosodik de még nyers a közepe léjebb vetem a hőfokot 160.





четвртак, 13. октобар 2011.

Husi rolát

Ez volt a hűtőben és belepakoltam.


Hozzávalók:
Husi:
60 dkg darált hús,1 tojás,1 evőkanál tejfel,1 evőkanál vaj,1 közepes fej vöröshagyma,bors,só,ételízesítő, petrezseljem zöldje apróra vágva,és egy kevés zsemlemorzsa ha túl lágy a massza.
Töltelék:
mustár,1 keményre főt tojás,20 dkg gomba,5 dkg kulen vékonyra szeleve,5 dkg vékonyra szeletelt gépsonka,10 dkg szeletelt sajt,1 nagyobb főt sárgarépa.
Készül:
A husi hozzávalóit összekeverjük ha egy kicsit hígab egy pici zsemlemorzsát adunk hozzá.2 nejlon zacskó között kinyújtjuk.Leveszük a felső zacskót.Megkennyük mustárral rárakjuk a vékonyra szeletelt kulent,erre a villával összetört tojást rá a fölkarikázott főt sárgarépát,majd a fölszeletelt gombát amit vajon megsütöttünk,a fölszeletelt sajtot majd végöl a fölszeletelt gépsonkát.Az alsó zacskó segítségével föltekerjük,és tepsibe tesszük.Megkenyem tojással.Zsír teszünk alá befödjük alufóliával és 180 fokon beteszük sülni.Süsük kb.1 órát majd leveszük a fóliát és addig sütjük míg szép piros színe lesz.

уторак, 11. октобар 2011.

Rakott zöldbab

Na a zöldbabot nem szeretem néééha megeszem levesnek (évi kétszer).Tudom hogy egéséges és hogy meg kell enni na anyunak egy jó idei noszogatása után megprobáltam és ízlett.Mostmár nem levesként eszem hanem csinálok rakott zöldbabot és nem csak évi kétszer.

Hozzávalók:
1kg zöldbab,kapor,ételízesítő,2-3 gerezd foghagyma
1 fej vöröshagyma,50 dkg darált hús,ételízesítő
5-6 főt tojás,4 deci tejfel.
Készül:
A zöldbabot bő vízben a kaporral,ételízesítővel és az apróra vágott foghagymával megfőzzük.Majd leszűrjük és félretesszük.
A vöröshagymát kevés olajon megfonyasztjuk majd hozzáadjuk a darált húst és dinszteljük.Borsozuk,sózzuk és hozáadjuk az ételízesítőt is.A tojást megfőzzük,és megtisztítjuk.
Egy magasfalú tepsit kikenyünk olajjal beleöntjük a fele zöldbabot megkenyük fele tejfelel erre a dinsztelt husi rá a felkarikázott tojás,majd a zöldbab mésik fele és a tetejére a maradék tejfel.Sütőben piroskásra sütjük.



Tejszínes gombás tészta

Ez úgy "született" meg hogy kölött valami gyors ebédet csinálni ez volt ithon összedobtam és megtetszett. Így sűrűn elszoktam készíteni mert nem igényel sok időt.

Hozzávalók:
2 közepes vöröshagyma,kb.5 dkg vaj,40 dkg gomba,1,5 deci tejszín,só,bors,ételízesítő,50 dkg kagylótészta.
Készül:
A vöröshagymát fölszeletelem (nem kockára hanem vékony szeletekre) a vajon üvegesre dinsztelem.Hozzáadom a felszeletelt gombát,majd dinsztelem még elpárolog a gomba leve.Fölöntöm a tejszínnel rotyogtatom 1-2 percig,sózo,borsozom majd ízesítem és leveszem a tűzröl.
A tésztát sós olajos vízben kifőzöm.
Teszek a tányérba tésztát és leöntöm a bombamártással.


понедељак, 10. октобар 2011.

Sziciliai makaróni rakottas

Ezt már egy pár éve táláltam egy újságban és megtetszett mert ízre hasonlít a lazanyára de nekem egyszerűbb elkászíteni.Na meg a hugim egyik kedvence.Mindég mikor jön ezt kell készíteni mostmár nem is köll kérdeznem hogy mit főzek tudom mi a válasza.

Hozzávalók:
50 dkg makróni (csőtászta),50 dkg darált hús,40 dkg gomba,1 közepes vöröshagyma,1-1,5 deci paradicsomlé,1 paprika,1babérlevél,20-25 dkg sajt,1,5 deci főzőtejszín (nem édes).
Besamel mártás:vaj,list,só,bors,tej,liszt.
Készül:
A hagymát fölaprítjuk és üvegesre pírítjuk kevés olajon.Hozzáadjuk a darált húst,sózzuk borsozuk és fölöntjük a paradicsomlével (ha van egy kis bor akkor azt is lötyintek bele),beleteszem a babérlevelet és az egész paprikát (csak az íze végett).Mikor vége felé vagyunk a hús dinszteléssel akkor hozzáadjuk a megtisztított fölszeletelt gombát is,és dinszteljük még kb.10-15 percet.Ekkor kiveszem belőle a paprikát és a babérlevelet és félreteszem.
Megcsinéljuk a besamel mártást kb.5 dkg vajon megpíritom a liszetet egy kicsit majd fölöntöm tejjel és mártás sűrűre főzöm (nem tudok pontos adatokat adni mert nem szoktam mérni) sózom,borsozom.
Megfőzom a tésztát és leszűröm.Felét egy magasfalú tepsibe öntöm megkenyem besamel mártással erre jön rá a dinsztelt husi, megszórom gazdagon reszelt sajtal majd rá a tészta másik fele ekko finoman rálocsolom a tejszínt megkenem besamel mártás másik felével ás megint bőven megszórom sajtal.Sütőbe 180 fokon megsütöm.Akkor jó mikor pirosodik a teteje.


Gyümölcs kocka

Finom és mutatós.

Hozzávalók:
Tészta:
3 tojás,12 dkg cukor,12 dkg liszt,1 sütőpor.
Gyümölcs krém:
30 dkg friss vagy fagyasztott gyümölcs,1 vaniliás puding,4 evőkanál víz,8-10 dkg cukor.
Vaniliás krém:
2 vaniliás puding,7 deci tej,12 dkg cukor,5 dkg vaj.
A tetejére keksz 24 darab és 1 deci felvert tejszín dekorációnak.
Készül:
A tészta hozzávalóibol klasszikus piskótát sütünk,20 x 30 cm papíral bélelt tepsiben.Mikor kisült hagyjuk teljesen kihülni.
A gyümölcsös krémhez (lehet földiepert,szeder,málna,meggy...) én földiepert használtam.A fagyasztott epret a cukorral föltetten forni,egy kicsit össze is törtem őket.Főzzük kb 5 percet,majd hozzáadjuk a pudingot amit kikevertünk a 4 evőkanál vizzel.Forraljuk még 1-2 percet,leveszük a tűzröl és a piskótára öntjük.
A vaniliás krémhez a tejet fölforaljuk és belefőzzük a kikevert pudingokat.Levesszük a tűzröl és mikor langyosra hült hozzáadjuk a kikevert vajat.A földiepres krémre kennyük.
A tetejére rakjuk a tejbe mártott kekszet és a tejszínnel dekoráljuk.



недеља, 09. октобар 2011.

Pirított tarhonya

Na a családban csak én szerete a Drágám megeszi ha nincs más (de nem kíványa meg) a gyerekek meg belese ütik a kanalukat.Én szeretem házikolbászal néha szoktam magamnak készíteni.



Hozzávalók:
30 dkg tarhonya tészta,1 szál házi kolbász,1 vöröshagyma,só,bors,ételízesítő.
Készül:
A tarhonyát kevés zsíron megpirítom és félreteszem.A hagymát apróra vágom,majd üvegesre pirítom,hozzáadom a kolbászkarikákat dinsztelem meg egy percet majd beleöntöm a tésztát és fölöntöm annyi vízzel hogy elepje.Lassú tűzön rotyogtatom sűrű kevergetés mellet mert gyorsan lekapja.Mikor megfő a tészta és beitta a levét fedő alatt hagyom kihülni addig is duzad majd.

субота, 08. октобар 2011.

Sztep drink

Ezt az édességet (mert nem kell sütni nem hívhatom sütinek) inkább nyáron szoktam készíteni jól behűtve nekem jobban esik mint egy fagyi.A step drink az por szörp nálunk 1 liter vízben kell föloldani.



Hozzávalók:
1 step sok,1 liter víz,25 dkg cukor,20 dkg gríz (búzadara) ezt kétszer.
1 liter tej,3 vaniliás puding,9 evőkanál cukor.
2 tejszínpor.
Készül:
A por szörpöt föloldjuk az 1 liter vízben a 25 dkg cukorral fölforaljuk.Mikor forr belefőzzük a búzadarát.Levesszük a tűzröl és benedvesített magasfalú tepsibe öntjük.
Az 1 liter tejben megfőzzük a pudingot és a grízes masszára öntjük.
Megfözzük a másik por szörpöt ugyan úgy mint az előbit és a pudingra öntjük.
Mikor kihül a tetejére kennyük a felvert tejszínport.Hűtőszekrényben jól lehűtjük.

петак, 07. октобар 2011.

Málnás kalács

Ezt a sütit csináltam már vaniliásan málnával,meggyel de csináltam már csokis pudinggal és csoki darabokkal is.Mindenféle képen nagyon finom.


Hozzávalók:
Tészta:
5 tojássárgája,20 dkg liszt,10 dkg dió,0,5 deci olaj,1 sütőpor,5 tojásfehérje,25 dkg cukor,15 dkg málna (de lehet áfonya,megy,szeder...akár keverve is),1 deci kávé.
Krém:
2 vaniliás puding,9 deci tej,7 evőkanál cukor.
Öntet:
40 dkg tejfel,1 kiskanál vanilia kivonat (vagy vaniliás cukor de az előbbi jobb),5 kanál cukor.
Priprema se:
A 2 pudingot a 7 kanál cukorral megfőzzük a 9 deci tejben és hagyjuk teljesen kihülni.
A tésztának a tojásfehérjét kemény habbá verjük,és fére tesszük.Habosra kikevrjük a tojássárgáját a cukorral,majd hozzáadjuk a megfőzőtt kihült fekete kávét,darált diót,olajat és a lisztet a sütőporral elkevrve.Majd lassan hozzáadjuk a kemény habot is.35x28 cm tepsit kivajazunk és kilisztezünk majd beleöntjük a tésztát.A kihült pudingot rákanalazzuk (maradjon hézak közöttük) és a pudingra rászórjuk a gyümölcsöt.180 fokos sütőben kb.30 percet sütjük (tűpróbáig a tésztában).
Az öntetnek összekeverjük a tejfelt a cukorral és a vaniliával majd mikor kiveszük a sütőbol azonnal lekenyük vele a kalácsot.
Na és ekkor meg kel várni míg kihül.















четвртак, 06. октобар 2011.

Túrós zserbó

Finom süti nekem bevált.Szeretem a túrós sütiket,igaz mikor valakinek itt (Beogradban) mondom hogy túró van a sütiben vagy palacsintában akkor néznek rám zölden hogy na itt nincs minden rendben mivel csak sós túrórol hallotak és édes sütikbe túrót nem használnak.A Drágám is eleiben mindig mondta hogy miért "rontom" el a túrót cukorral.Na de mostmár nyakalya ő is a palacsintát is meg a sütiket is.


Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt,20 dkg cukor,1 sütőpor,2 evőkanál tejfel,10 dkg margarin,2 tojás,
Köl még:2-3 evőkanál kakaó,kb.20 dkg darált dió,kb.60 dkg barack lekvár.
Túrós töltelék:
50 dkg túró,20 dkg cukor,3 evőkanál gríz (buzadara),3 tojás,1 citrom héja,2 evőkanél tejfel,1 vaniliás cukor.
Öntet:10 dkag étcsokoládé,1 evőkanál olaj.
Készül:
Tészta:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 3 részre osztjuk.1 részt fehéren hagyunk a töbihez kakaót adunk.Kinyújtjuk tepsi nagyságúra.
Túró krém:
A tojássárgáját kikeverjük a cukorral,hozzáadjuk a vaniliás cukrot,túrót,tejfelt,citrom reszelt héját,grízt majd a végén a 3 tojás keményre vert habját és finoman összekeverjük.
Egy 25x30 cm tepsibe tesszük az egyik fehér lapot majd megkenyük lekvárral,megszórjuk dióval,erre kerül az egyik kakaós lap majd megkenyük lekvárral megszórjuk dióval és rákenyük a túrós krémet,erre a másik kakaós lap.Megszúrkáljuk a tetejét villával és 180 fokon kisütjük kb.35-40 perc.
Mikor kihült megkenyük az olvasztott csokival.