vanilla

среда, 30. новембар 2011.

Madár tej süti

Finom krémes süti,csak én legközelebb anyi változást tennék benne hogy a kihült tésztát meglocsolnám 1-1,5 deci langyos tejjel.Nekem egy kicsit száraz és rugalmas volt a tészta,úgy finomabb lenne nekem.


Hozzávalók:
Tészta:
8 tojásfehérje,8 evőkanál cukor,8 evőkanál liszt,1 sütőpor.
Krém:
8 tojássárgája,2 vailiás puding,1 evőkanál liszt,8 deci tej,20 dkg cukor,25 dkg vaj.(1-1,5 deci tej)
A tetejére:
2 tejszínpor vagy tejszín.
Készül:
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük,majd finoman hozzáadjuk a lisztet amit összekevertünk a sütőporral.Zsírpapírral kibélelt tepsibe öntjük és 180 fokon megsütjük.
A tojássárgáját a fele cukorral kikeverjük.A pudingot az 1 evőkanál lisztel,a maradék cukorral és kevés tejjel kikeverjük.Öszekeverjük a kikevert tojássárgájával majd amikor fölfor a tej beleöntjük és a tűzre viszatéve pár percet főzzük.
Hagyjuk teljesen kihülni.A vajat kikeverjük és a hideg krémhez adjuk.Na amit én nem csináltam de eztán fogok hogy a hideg lapot megöntözöm 1-1,5 deci langyos tejjel és akkor kenyem rá a krémet.A tetejére fölvert tejszínt teszünk.




уторак, 29. новембар 2011.

Svéd hús labda

Finom kis husi labdák.

Hozzávalók:
70 dkg csirkemel ledarálva,3 zsemle,1 fej vöröshagyma,1 gerezd foghagyma,2 tojás,1,5 deci tejszín,2-3 evőkanál zsemlemorzsa,só és sok,sok bors.
Készül:
A zsemle másnapos legyen.Késes robotgépben összeaprítjuk a zsemlét morzsákra.A vöröshagymát és a foghagymát fölaprítjuk.A darált húst összekeverjük a darált zsömlével,hagymával,apránként adagoljuk hozzá a tejszínt (nem minden zsemle egyforma),hozzáadjuk a tojásokat is.Megsózzuk megborsozzuk és jól összegyúrjuk.Ha túl puha-laza a massza akkor adunk hozzá anyi zsemlemorzsát hogy formálni tudjuk őket (de csak kis adagokban mert a zsemlemorzsának kell egy pár perc hogy magába szívja a nedveséget).Forró olajban kisütjük.



понедељак, 21. новембар 2011.

Rakott zöldbab 2

Finom rakottas.Nem tudom kinél láttam mert nem az én ötletem de finom még a fiam is megkedvelte aki nem szereti a zöldbabot.


Hozzávalók:
1 kg burgonya,50-60 dkg darált hús,1 fej vöröshagyma,2-3 gerezd foghagyma,kb.2 deci rizs,50 dkg zöldbab,1 tojás,2,5 deci tej,só,bors,besamel szósz+1 tejfel,15 dkg sajt.
Készül:
A zöldbabot sós vízben mefözzük egy kevés kaporral és 1 gerezd apróra vagdalt foghagymával.
A vöröshagymát kevés olajon megfonyasztjuk,majd hozzáadjuk az apróra vagdalt foghagymát és a darált húst.Majd a megmosott rizst is.
A burgonyát megtisztítjuk és 0,5 cm vastagra felvagdossuk és a tepsi aljára rakjuk.Megsózzuk,erre kerül rá a rizses hús erre pedig a főt zöldbab.A tojást fölverjük a tejjel és az egészre öntjük.A tejtöl megfő a rizs is és a burgonya is.Lefödjük alufóliával és 180fokon sütjük 1-1,5 orát.
Míg sül megcsináljuk a besamelt,amibe 1 tejfelt is belekeverünk.
Mikor leveszük a fóliát akkor rákenyük a besamelt és megszórjuk reszelt sajtal.
Viszatoljuk a sütőbe hogy ráolvadjon a sajt.




петак, 18. новембар 2011.

Mogyorós háromszög

A mogyoró helyett használhatunk mandulát vagy diót is.


Hozzávalók:
Tészta:
15 dkg liszt,5 dkg vaj,5 dkg cukor,1 tojás,1 sütőpor,1 vaniliás cukor
Töltelék:
barack lekvár,25 dkg pirított gorombára darált mogyoró,1 vaniliás cukor,10 dkg vaj.
Készül:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és műanyag zacskóban a hűtőszekrényben pihentetjük 30 percet.
A pihentetés után 2 zsírpapír között kinyújtjuk tepsi nagyságúra.A felső papírt leveszük róla az alsó segítségével áthúzzuk a tepsibe.Megkenyük a baracklekvárral és megkenyük a diós krémmal (a cukrot a vajjal kikeverjük és hozzáadjuk a gorombára darált mogyorót).180 fokon kisütjük.Mikor kihül fölszeleteljük és meglocsoljuk olvasztott csokival.


среда, 16. новембар 2011.

Gurábli

Egy régi klaszika amit nagyon szeretek.


Hozzávalók:
2 deci zsír,2 deci tejfel,8 evőkanál cukor,3 tojássárgája,1 sütőpor liszt amenyit felvesz.
3 tojásfehérje,15 dkg vagdalt dió,10 dkg vaniliás cukor.
Készül:
A sárgáját a cukorral habosra keverjük,majd hozzáadjuk a zsírt és a tejfelt és annyi lisztet hogy könyen tudjunk vele dolgozni.
Kinyújtjuk majd kiszagatjuk és mindegyiket megkenyük tojásfehérjével amit villával összetörtünk. Megszórjuk vagdalt dióval amit összekevertünk a vaniliás cukorral.



Csokihabos süti



Hozzávalok:
Tészta:
12 dkg cukor,10 dkg vaj,1 vaniliás cukor,1 tojás,1/2 tasak sütőpor,15 dkg liszt.
Hab:
15 dkg cukor,4 tojás,2 szelet csokoládé,10 dkg mandula,1 citrom reszelt héja,sárgabarack lekvár.
Készül:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (kicsit ragacsos lesz),lisztes kézzel 20x30 cm tepsibe nyomkodjuk.Megkenyük baracklekvárral.
A tojásfehérének a habot keményre verjük.A sárgáját és a cukrot és hozzáadjuk a fölolvasztott de nem forró csokoládét,darált mandulát,citrom reszelt héját és a végén a kemáre vert tojásfehérjét.
A lekvárra kenyük és 180 fokon 25-30 percig sütjük míg kezd a teteje barnulni.


уторак, 15. новембар 2011.

Diós kosár

Ez egy ős régi recept ezt a nagymamám is gyakran készítette.És mindig felidézi a gyermekort.


Hozzávalók:
Tészta:
4 tojássárgája,25 dkg vaj vagy margarin,1 deci tejfel,5 evőkanál cukor,1/2 tasak sütőpor, amenyi lisztet felvesz.
Töltelék:
4 tojásfehérje,25 dkg cukor,25 dkg darált dió,1 citrom,1 tojás.
Készül:
A tésztához kikeverjük a sárgáját a cukorral,tejfelel,margarinnal hozzáadjuk a sütőport és lisztel rugalamas tésztává gyúrjuk.
Majd a korarakba nyomkodjuk egyenletesan minden felé.
A tojásfehérjéböl kemény habot verünk a cukorral,majd hozzáadjuk a darált diót,citrom reszelt héját és az 1 egész tojást.
Majd lasúbb tűzön kisütjük.




Sült paprikás csirkés rakottas

A sült paprika a kedvencünk.


Hozzávalók:
70 dkg csirkemel felszeletelve,6 sült és megtisztított paprika,liszt,1-2 tojás (a hust mártogatni bele),20 dkg sajt,1 tejfel,3 tojás,só,bors, ételízesítő,2-3 gerezd foghagyma.
Készül:
A csirkemel szeleteket megsózzuk,ételízesítővel megszórjuk és megborsozzuk.A sajtot lereszeljük.A csirkemel szeleteket megmártjuk a lisztbe,majd a fölvert tojásba.
A magasfalú tepsit 22x34 cm kikenünk vajjal.Erre rárakjuk a megmártott csirkeszeleteket.Erre e paprikák felét széterítjük megszórjuk apróra vagdalt foghagymával ,megszórjuk fele reszelt sajtal ere megint mártott csirkemell szelet,sült paprika foghagyma majd a sajt másik fele.És leöntjük a tejfel és a 3 tojás kekverékével.Majd 180 fokon megsütjük.

субота, 12. новембар 2011.

Töki pompos

Na ezt mi úgy megettük mind gólya a nokedlit.Finom laktató és hajt hogy még,még,még...
Minden hagyma kedvelőnek ajánlom.


Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt,3 közepes burgonya,1 élesztő,2,5 deci víz,2 kiskanál cukor,1 kiskanál só.
Kenőke:
4 deci tejfel,3 gerezd foghagyma,2-3 fej lila hagyma,25-30 dkg sajt,35 dkg füstölt szalonna.
Készül:
A burgonyát megtisztítjuk,kockára vágjuk és enyhén sós víben megfőzzük.Az élesztőt felfutatjuk a 2,5 deci vízben 2 kiskanál cukorral és 1 kiskanál sóval.Mikor a burgonya megfőt összetörjük majd mikor egy kicsit meghült hozzáadjuk a felfutatott élesztőt és jól összegyúrjuk a tésztát.A tálat megolajazzuk majd megforgatjuk benne a tésztát és hagyjuk duplájára kelni.
Mikor megkelt akkor a legnagyobb tepsibe (kikent) az enyim 46x43 cm belenyomkodjuk,megszurkáljuk villával. 180 fokos sütőben 5 percet sütjük.A sütőböl kivéve megkenyük a tejfelel amibe belevagdostuk a foghagymát.Erre rászórjuk a fogpiszkáló nagyságúra fölszeletelt szalonnát,erre a lila hagymát amit karikára szeltünk és rá pedig a reszelt sajtot.Vissza toljuk a sütőbe míg meg nem sül.Fölülröl kezd a sajt pirulni a tésztát pedig úgy nézem meg hogy villával megemelem az egyik sarkát és ha szép sült akkor jó.



петак, 11. новембар 2011.

Rozen lapok

Én ezeket a lapokat nem készítettem még soha mert nálunk olcsón meglehet venni a 10 lapot készen kb 1 euró.De kedves olvasóim kérésére találtam azon a receptgyűjtő oldalon ahol én is több éve tag vagyok Coolinarika  ott elkészítették.Én most lefordítottam és íme.
Ezt a tortámat készítettem belőle.


Hozzávalók:
1 tojás,1 jó evőkanál zsír,130 ml  tej (kb.1 tejes bögre),1 marék cukor,fél kiskanál szódabikyrbóna,kb. 30 dkg liszt.
Készül:
Öszegyúrni a hozzávalókat és 6 részre osztani.Kinyújtani vékonyra.Ezt egy kerek erre előre látott rozen tepsiben sütni ha nincsen akkor lehet sütőpapíron a tepsi hátulyán sütni.Kb.3 percig sütjük hogy fehér maradjon (mint a hatlaposnak vagy citrompitének) 175 fokon.
A tésztákat előre kinyújtani a zsírpapírra tenni és csak áthuzni a tepsi hátuljára mert míg a tészta sül nem lesz idő kinyújtani a következőt mivel gyorsan sül.
Mikor kisült az első lap konyharuhára tesszük és erre rakjuk rá mindegyiket a végén pedig betakarjuk a ruhával az összes tésztát.
Ebben a receptben kerek tepsiben sütték és 6 lap lett belőle.Énekem ehez a tortához kb.10 lap kellet ami téglalap alakú volt szerintem kell másfélszeres adag is ebböl egy ekora torának.


Kerekecske

Szeretem a fasírtot de most valami másabbra szaftosabra vágytam kinyitam a hűtőszekrényt és a találtakbol ezt szerkesztettem össze.


Hozzávalok:
50 dkg darált hús,1 fej vöröshagyma,2 gerezd foghagyma,5 dkg kulen (lehet füstölt házi kolbász is), 5 dkg füstölt szalonna,5 dkg reszelt sajt,só,bors,1 tojás, 5-10 dkg sajt fölkockázva,10-15 dkg vékunyra szelt szalonna.
Készül:
A darált húshoz adjuk az apróra vágott vörös és foghagymát,szalonnát,kulent,a reszelt sajtot,tojást és sózzuk borsozzuk.A husikbol gomócot formálunk aminek a közepébe egy kocka sajtot teszünk.Szalonnába tekerjük és muffin sütőben szép pirosra sütjük 180 fokon.



Csúsztatott palacsinta

Szeretem nagyon a palacsintákat.Csúsztatott palacsintát anyu és a mama nem készített sose.Ideje volt megcsinálni és nem tévedtem.Vendégségben voltak a komámék és nekik készítettem deszertnek na és azóta is amikor jönnek mindig csúsztatott palacsintát.


Hozzávalók:
4 tojás,5 dkg vaj,10 dkg liszt,2,5 deci tej,10 dkg cukor,baracklekvár,15-20 dkg darált dió,1 vaniliás cukor,cukor,olaj.
Készül:
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük.A sárgáját robotgéppel és a cukorral habosra keverjük,majd hozzáadjuk a lisztet,olvasztott lehűtött vajat,és a csipet sót.Majd lassan hozzáadjuk a tejet is.Ebbe finoman belekeverjük a keményrevert tojásfehérjét.
Kiolajozott palacsinta sütőbe 1 merőkanálnyi palacsintát öntünk és az egyik oldalán sütjük meg csak,majd átcsúsztatju a tányéra megkenyük baracklekvárral megszórjuk cukros dióval és erre csúsztatjuk rá a következőt majd lekvár,cukros dió...az utolsó palacsintát a sült felével felfele (a hab most alul legyen) tesszük rá.Majd szeleteljük mind a tortát.



четвртак, 10. новембар 2011.

Marhagulás túróstésztával

Imádom,napi szinten ennék gulást szeretem nagyon disznóhúsbol is.Főleg ha bográcsban főzzük hűűű az Isteni.

Hozzávalók:
1-1,5 kg marhahús,4-5 fej vöröshagyma,kevés zsír,1 erős paprika,2 hámozott paradicsom,bors,ételízesítő, só,2-3 babér levél,őrölt piros paprika.
50 dkg tészta,30-40 dkg túró.
Készül:
A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk.Lassú tűzön kevés zsíron megfonyasztjuk.Hozzáadjuk a felkockázott marhahúst és dinszteljük tovább.Mikor a hús megfehéredett levet engedett hozzáadjuk a paprikát (egészben) és a meghámozott paradicsomot amit fölkockáztunk,a babérlevelet és a fűszereket is beletesszük.Főzzük továb lassú tűzön egy 2-3 órát,mindig ha kell kevés vizet öntünk alá.A végén hozzáadjuk a pirospaprikát.
A tésztát megfőzzük és összekeverjük az összetört túróval.
Teszünk túrós tésztát a tányérra és szedünk rá fincsi gulást.


уторак, 08. новембар 2011.

Fakanál süti

Egy egyszerű de jópofa süti.

Hozzávalók:
Tészta:
35 dkg liszt,20 dkg cukor,10 dkg vaj,2 tojás,3 evőkanál olaj,2 deci tej,1 sütőpor.
Őntet:
20 dkg vaj,5 evőkanál rum,3 evőkanál forró víz,30 dkg cukor,4 dkg kakaó.
Készül:
A tészta hozzávalóit összekeverjük és kikent 40x30 tepsibe öntjük.
Mikor kisül a fakanál njelével lukakat nyomunk a tésztára.
Az öntetnek a vajat a cukorral,rummal és a kakóval összeolvasztjuk,és mikor langyosra hült a kalácsra öntjük finoman mert utólag nincs símítás így finoman egyenletesen öntsük rá.


среда, 02. новембар 2011.

Leöntött karfiol

Finom köret.És nagyon szeretem a karfiolt.

Hozzávalók:
1 közepes karfiol,só,bors,tej,1 tojás,2 deci tejfel,sajt.
Készül:
A ksrfiolt sós vízben megfőzzük de nem szabad hogy szétessen.Kikent tepsibe rakjuk és leöntjük a tojás,tejfel,kevés tej,só,bors keverékével,megszórjuk reszelt sajtal.Sütőben sütjük 180 fokon mig elkezd pirulni.


уторак, 01. новембар 2011.

Somlói galuska

Sajnálom hogy nem jó és szép a kép de nagyon finom süti.
Nem vagyok jó fotós ez pedig még régi kép és nem vezettem még bloggot akor így nem is igyekeztem valamivel jobb fotót csinálni.A süti nagyon finom guszta és szaftos.

Hozzávalók:
1.Tészta:
   4 tojás,4 evőkanál liszt,4 evőkanál cukor,1 evőkanál vanilia kivonat,1 sütőpor.
2.Tészta:
   4 tojás,2 evőkanál liszt,2 evőkanál kakaó,4 evőkanál cukor,1 sütőpor.
3.Tészta:
    4 tojás,4 evőkanál darált dió,4 evőkanál cukor,1 sütőpor.
Krém:
Vanilia sodo:
    4 tojássárgája,3 evőkanál liszt,8 dkg cukor,1 evőkanál vanilia kivonat,5 deci tej,2 deci tejszín.
1.Öntet:
   20 dkg cukor,2,5 deci víz,1 deci rum,1 vaniliás cukor,1 citrom reszelt héja.
2.Öntet:
   20 dkg főzőcsokoládé,25 dkg cukor,1,5 deci víz,1 deci rum.
Kell még:
   barack lekvár,vagdalt dió,mazsola,5 deci tejszín.
Készül:
Kisütjük a lapokat mind a klaszikus piskótát mindegyiket külön-külön ugyanabban a tepsiben (én egy méjfalú tepsiben sütöttem 25x40 cm) mert aztán ebbe is rakjuk össze.
Majd még hülnek a lapok megcsináljuk a krémet és az 1.öntetet.
Az öntetnek csak összeforraljuk  a hozzávalókat és hagyjuk kihülni.
A krémhez megfőzzük a tojássárgáját a cukorral kikeverjük hozzáadjuk a lisztet kikeverjük kevés tejjel.A tejet a tejszínnel fölforraljuk (legjobb párán főzni) és megfőzzük a tjszínes tejben ojan sűrűre ami nekünk megfelel.
Abban a tepsiben amiben sütöttük leteszük a kakós lapot megcsorgatjuk az 1.öntet 1/3 majd ere a krém fele megszorjuk a vagdalt dióval és mazsolával (én a mazsolát pár órára rumba áztattam) erre a vaniliás piskóta majd az 1.öntet masodik 1/3 rálocsoljuk a krém másik fele erre mazsola és vagdalt dió erre a diós piskóta majd a maradék 1/3 öntet.
Megkenyük baracklekvárral és megszórjuk darált dióval és mazsolával.Hűtőszekrényben hagyjuk másnapig hogy összeérjenek az ízek.
Összefőzzük a 2. öntete.A tejszínt kemény habbá verjük.
Kis tálkákba kanállal galuskákat szaggatunk meglocsoljuk csoki öntettel és teszünk rá tejszínhabot.
A csokis öntet megkötött így minden tálalás előtt megmelegítettem.